ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Ελενα Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους και ολες... Υπέροχα 80`s !!!! Maria thank for the freat music...You are all marvelous !!!! Παναγιώτης Κωνσταντίνου !! Μπράβο παιδιά!! Συνεχίστε

Πολιτισμός

Το περιβαλλοντικό μήνυμα του νέου έργου τέχνης του Banksy

todayMarch 19, 2024

Background

Ο Βρετανός καλλιτέχνης Banksy επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται πίσω από μια νέα τοιχογραφία που εμφανίστηκε σε κτήριο του Λονδίνου. Το έργο τέχνης καλύπτει τον τοίχο ενός τετραώροφου κτηρίου και δείχνει μια μικρή φιγούρα που κρατά έναν σωλήνα πίεσης δίπλα σε μια μεγάλη κερασιά.

Πράσινη μπογιά έχει ψεκαστεί σε όλο τον τοίχο, αναπαράγοντας τα φύλλα του δέντρου που λείπουν, το οποίο έχει κοπεί με ειδική τεχνική, γνωστή ως pollarding (μέθοδος η οποία δεν επιτρέπει στα δέντρα να φτάσουν στο ύψος που κανονικά θα έφταναν). Το έργο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη γειτονιά Finsbury Park, στο βορειοανατολικό Λονδίνο. Ο Banksy διεκδίκησε το έργο δημοσιεύοντας φωτογραφίες της τοποθεσίας πριν και μετά στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram.

https://www.instagram.com/p/C4qTNq6NMPB/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Αλλά ποιο είναι το νόημα πίσω από αυτό το έργο; Θα καταφέρει άραγε να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τη φύση;

Πολλοί από εκείνους που είδαν την τοιχογραφία εντόπισαν ένα περιβαλλοντικό μήνυμα σε αυτήν. Άλλοι πάλι, υποστηρίζουν ότι σχετίζεται με τη γιορτή του Αγίου Πατρικίου κατά τον εορτασμό του οποίου κυριαρχεί το πράσινο χρώμα.

Πάντως οι θιασώτες της περιβαλλοντικής ερμηνίας, όπως η Cristiana de Lia, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια ξεκάθαρη αναφορά στο greenwashing, ένα είδος μάρκετινγκ που κάνει τα προϊόντα ή τις δραστηριότητες των εταιρειών να φαίνονται πιο φιλικά προς το περιβάλλον από ό,τι πραγματικά είναι.

Ποιος είναι ο Banksy

Ο Banksy, η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη, ξεκίνησε την καριέρα του βάφοντας κτήρια με σπρέι στο Μπρίστολ της Αγγλίας και έγινε ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες στον κόσμο.

Οι σκανδαλώδεις και συχνά σατιρικές εικόνες του περιλαμβάνουν μηνύματα κατά του σύγχρονου τρόπου ζωής. Έργα του έχουν πουληθεί για εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία ενώ τοιχογραφίες του σε υπαίθριες τοποθεσίες είτε κλάπηκαν είτε αφαιρέθηκαν από ιδιοκτήτες κτηρίων αμέσως μετά την ανέγερσή τους.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Κάντε εγγραφή στο newsletter

    0%