ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Katerina M. Better love Katerina Duska Καλό μουσικό ταξίδι Θέμης Γάλλος Γειά σου Αντώνη με τα ωράια σου τραγούδια... Ελενα Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους και ολες... Υπέροχα 80`s !!!!

Πολιτισμός

Μια συζήτηση με τον άνθρωπο που υποδύθηκε τον Χριστό του Παζολίνι -Πώς άλλαξε η ζωή του | in.gr

todayApril 29, 2024

Background

Θεωρείται ως μία από τις καλύτερες κινηματογραφικές μεταφορές ενός εκ των Ευαγγελίων και η ταινία του 1964 του Παζολίνι γυρίστηκε στις περιοχές της Καλάβριας, της Απουλίας και της Βασιλικάτα. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της RAI, ενώ βρισκόταν στα γυρίσματα στη Ματέρα, ο Παζολίνι μίλησε για τους λόγους που τον οδήγησαν στα γυρίσματα εκεί.

«Επέλεξα δύο ή τρία μέρη στη Βασιλικάτα. Το ένα είναι το Μπαρίλε,  ένας αρχαίος οικισμός Arbëreshë. Χρειαζόμουν ένα μέρος για τη Βηθλεέμ. Μια άλλη τοποθεσία είναι η Ματέρα γιατί μου θύμισε την Ιερουσαλήμ», εξήγησε.

Πιερ Πάολο Παζολίνι / Photo: Photo: YouTube

Είχε βρει τον Ιησού του

Ο Ισπανός ηθοποιός Enrique Irazoqui (Ενρίκε Ιραθόκι) ανέλαβε το ρόλο του Ιησού. Ήταν μόλις 18 ετών όταν πήρε τον ρόλο. Βρισκόταν στη Ρώμη κατά τη στιγμή της επιλογής. Μια συνάντηση μεταξύ αυτού και του Παζολίνι κανονίστηκε μέσω γνωριμιών. Όταν ο Παζολίνι είδε τον Ιραθόκι, κατάλαβε αμέσως ότι είχε βρει τον Χριστό του.

«Είχα την ευκαιρία να πάρω συνέντευξη από τον Ιραθόκι λίγους μήνες πριν πεθάνει το 2019» γράφει η Jeannnine Guilyard στο franoi.com και συνεχίζει: «Μιλήσαμε μέσω Skype. Οι αναμνήσεις του ήταν τρυφερές και νοσταλγικές. Μίλησε με μεγάλο ενθουσιασμό και μια δόση χιούμορ καθώς περιέγραφε αυτή την αξέχαστη εμπειρία που άλλαξε τη ζωή του.

Μετά το δείπνο, πήγα μια βόλτα με τον Άγιο Ιωάννη τον Ευαγγελιστή και κάπνισα. Θύμωσαν μαζί μου και μου είπαν: «Χριστέ μου, δεν κάπνιζες!»

Η Ματέρα / Photo: Wikimedia Commons

«Πήγα μια βόλτα με τον Άγιο Ιωάννη τον Ευαγγελιστή και κάπνισα»

-Τι ξεχωρίζει στη μνήμη σας από τη συμμετοχή σας σε αυτή την εμβληματική ταινία και συγκεκριμένα από τα γυρίσματα της Ματέρα;

Η Ματέρα έγινε Ιερουσαλήμ. Περάσαμε περίπου μια εβδομάδα έως 10 ημέρες για γυρίσματα εκεί. Στο Sassi της Ματέρα, βίωσα μια μικρή ειρωνεία στο πλατό, διότι όταν γυρίζαμε, κάθε 10 ή 15 λεπτά κάθε ημέρας, βλέποντας ότι ήμουν ντυμένος ως Χριστός, φορώντας τα ρούχα του Χριστού, ορισμένοι άνδρες και γυναίκες, όταν μιλούσα με τους αποστόλους, με ρωτούσαν αν θα μπορούσα να κάνω ένα θαύμα γι’ αυτούς. Δεν ήξερα πώς να κάνω θαύματα. Είπα: «Δεν είμαι ο Χριστός. Είμαι ένας ηθοποιός που υποδύεται τον Χριστό». Δεν κατάλαβαν τίποτα. Δεν καταλάβαιναν τίποτα, επειδή η διαφορά μεταξύ ενός ηθοποιού και αυτού που υποδυόμουν δεν υπήρχε γι’ αυτούς. Μετά το δείπνο, πήγα μια βόλτα με τον Άγιο Ιωάννη τον Ευαγγελιστή και κάπνισα. Θύμωσαν μαζί μου και μου είπαν: «Χριστέ μου, δεν κάπνιζες!».

-Έχετε κάποια ιδιαίτερη ανάμνηση, κάτι που θα κρατάτε πάντα κοντά στην καρδιά σας;

Ναι, σίγουρα. Κάτι εξαιρετικά ξεχωριστό είναι η Έλσα Μοράντε. Η Έλσα Μοράντε είναι η πρώτη μου εικόνα από το «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο». Στη συνέχεια, υπάρχει φυσικά ο Παζολίνι, ο τεράστιος Πιερ Πάολο Παζολίνι.

Δείτε το τρέιλερ 

«Ήταν μια εξαιρετική επιρροή στη ζωή μου»

-Πώς άλλαξε τη ζωή σας αυτός ο ρόλος;

Άλλαξε τη ζωή μου από κάθε άποψη. Για παράδειγμα, όταν χρειάζονταν συστατικές επιστολές για να μπω σε ένα πανεπιστήμιο στη Μινεάπολη, έκανα ένα τηλεφώνημα στην Έλσα Μοράντε και μου είπε ότι θα τα φροντίσει όλα. Έτσι, είχα συστατικές επιστολές από τον Ζαν Πολ Σαρτρ, τη Σιμόν Ντε Μποβουάρ, την Έλσα Μοράντε, τον Αλμπέρτο Μοράβια, τον Παζολίνι κ.λπ. Δεν νομίζω ότι υπήρχε άλλος με αυτές τις συστατικές επιστολές. Το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα μου έστειλε ένα τηλεγράφημα: «Ακολουθεί προσφορά». Αυτό είναι ένα παράδειγμα. Η δημιουργία της ταινίας ήταν μια εξαιρετική επιρροή στη ζωή μου.

-Γιατί πιστεύετε ότι αυτή η ταινία από το 1964 εξακολουθεί να είναι τόσο δημοφιλής και επίκαιρη σήμερα;

Δεν ξέρω. Νομίζω ότι ίσως, και δεν ξέρω με βεβαιότητα, οφείλεται στο Βατικανό. Το Βατικανό είπε ότι ποτέ δεν υπήρξε ένας Χριστός σαν τον δικό μου που να απεικονίζεται σε ταινία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, ο Ιραθόκι εξακολουθεί να λατρεύεται πολύ στη Βασιλικάτα για τον ρόλο του, και η πόλη της Ματέρα τον έκανε επίτιμο πολίτη. «Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» είναι διαθέσιμο για streaming στο Amazon, το iTunes, το Vudu το Vimeo και το YouTube.

*Με στοιχεία από franoi.com

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Κάντε εγγραφή στο newsletter

    0%