ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Katerina M. Better love Katerina Duska Καλό μουσικό ταξίδι Θέμης Γάλλος Γειά σου Αντώνη με τα ωράια σου τραγούδια... Ελενα Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους και ολες... Υπέροχα 80`s !!!!

Πολιτισμός

Υπ. Πολιτισμού για δημοπρασία Christie’s: Δεν τεκμηριώνεται παράνομη διακίνηση ελληνικών αρχαιοτήτων

todayApril 10, 2024

Background

Δεν τεκμηριώθηκαν στοιχεία για παράνομα διακινηθέντα ελληνικά αρχαία αντικείμενα στη δημοπρασία των Christie’s , τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού, απαντώντας σε δημοσίευμα του Guardian ότι ο οίκος απέσυρε τα τέσσερα αρχαία ελληνικά αγγεία αφού κορυφαίος αρχαιολόγος ανακάλυψε ότι καθένα από αυτά συνδέεται με έναν καταδικασμένο έμπορο αρχαιοτήτων.

Guardian: Ο οίκος Christie’s ακύρωσε δημοπρασία με αρχαιοελληνικά αγγεία – Τι οδήγησε στην απόφαση

«Σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών δεν έχουν τεκμηριωθεί, στην εν λόγω δημοπρασία, αντικείμενα παρανόμως διακινηθέντα από την ελληνική επικράτεια», αναφέρει συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις αρχαιότητες της ακυρωθείσης δημοπρασίας των Christie’s.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΠΟ ενημερώνει στην ανακοίνωσή του τα εξής:

«1. Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (ΔΤΠΠΑ), μέσω του αρμοδίου Τμήματος ελέγχει με κάθε πρόσφορο τρόπο την διεθνή αγορά τέχνης. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε στον έλεγχο και της συγκεκριμένης δημοπρασίας, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε από τον Οίκο.

2. Ο έλεγχος που έγινε από το αρμόδιο Τμήμα Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (ΤΤΠΠΑ) δεν έδωσε στοιχεία που να τεκμηριώνουν την παράνομη διακίνηση, από τον σημερινό ελλαδικό χώρο, κάποιου από τα αντικείμενα αυτά.

3. Οι Οίκοι Δημοπρασιών, σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας των Art Dealers, όπως έχει διαμορφωθεί από την UNESCO, οφείλουν να δίνουν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την προέλευση των αντικειμένων που δημοπρατούν.

4. Η ΔΤΠΠΑ αξιοποιεί κάθε πληροφορία σχετικά με την παράνομη διακίνηση ελληνικών αρχαιοτήτων που έρχεται σε γνώση της από κάθε πηγή.

5. Σύμφωνα με την αρμόδια ΔΤΠΠΑ δεν έχουν τεκμηριωθεί, στην εν λόγω δημοπρασία, αντικείμενα παρανόμως διακινηθέντα από την ελληνική επικράτεια».

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Κάντε εγγραφή στο newsletter

    0%