ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Katerina M. Better love Katerina Duska Καλό μουσικό ταξίδι Θέμης Γάλλος Γειά σου Αντώνη με τα ωράια σου τραγούδια... Ελενα Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους και ολες... Υπέροχα 80`s !!!!

Πολιτισμός

Βραβείο Booker: Εξετάζεται η αλλαγή ονόματος – Οι δεσμοί των ιδρυτών του με τη δουλεία

todayMay 6, 2024

Background

Ο παρουσιαστής του Radio 1Xtra, Richie Brave, είπε ότι το Βραβείο Booker, που απονέμεται από το 1969 για το καλύτερο έργο μυθοπλασίας λογοτεχνίας στα αγγλικά, θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος λόγω των δεσμών του με τη δουλεία.

Ο Brave αποκάλυψε ότι το νόμιμο επώνυμό του ήταν Booker και ότι οι πρόγονοί του υποδουλώθηκαν από τον George και τον Josias Booker, τους ιδρυτές της εταιρείας που αργότερα συνέχισε να χορηγεί το βραβείο.

«Ελπίζω το Booker να αρχίσει να κάνει κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το όνομα», είπε στον Guardian.

«Προσωπικά δεν θα ήθελα να διατηρήσω ένα όνομα που σχετίζεται με τη δουλεία».
Οι διοργανωτές του λογοτεχνικού βραβείου είχαν τροποποιήσει νωρίτερα ένα άρθρο σχετικά με τους αδελφούς Booker και τους δεσμούς τους με τη δουλεία.

Το άρθρο περιγράφει λεπτομερώς την ιστορία του διανομέα τροφίμων Booker McConnell, ο οποίος ήταν χορηγός του Βραβείου Booker από το 1968 έως το 2002.
Ο Josias Booker έφυγε από το Λίβερπουλ για την Demerara στην τότε Βρετανική Γουιάνα το 1815 για να διευθύνει μια φυτεία βαμβακιού, που ονομάζεται Broom Hall, όπου διατηρούσε περίπου 200 ανθρώπους για σκλάβους. Ο Josiah αργότερα αντικαταστάθηκε από τον αδελφό του George. Το άρθρο συνέχισε αναφέροντας ότι οι αδελφοί έλαβαν 2.884 λίρες από τη βρετανική κυβέρνηση όταν καταργήθηκε η δουλεία το 1833, ως αποζημίωση για 52 χειραφετημένους σκλάβους.

Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι η αποζημίωση που έλαβαν τα αδέρφια ισοδυναμεί με 285.836 λίρες το 2024.

Το άρθρο αρχικά αναφερόταν στους Bookers ότι «διαχειρίζονταν σχεδόν 200 σκλάβους», έναν χαρακτηρισμό που ο Brave ανέφερε σε μια ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter).

«Ο Josias & George σκλάβωσαν την οικογένειά μου. Γι’ αυτό έχουμε ΑΚΟΜΑ το επίθετό τους».

Έκτοτε, το άρθρο υπέστη επεξεργασία για να αφαιρεθεί η αναφορά ότι «διαχειρίστηκαν» τους σκλάβους.

«Μην επιχειρήσετε να ξεπλύνευτε τη φρίκη της σκλαβιάς», είπε ο Brave.
Σε ξεχωριστή ανάρτηση στο X, ο Brave ευχαρίστησε τους διοργανωτές του Booker που έλαβαν υπόψη τα σχόλιά του.

«Νομίζω ότι αυτή είναι η αρχή μιας πολύ μακράς συζήτησης που προσπαθεί να αρχίσει να διορθώνει τα λάθη που έχουν συμβεί ιστορικά», είπε.

Μια δήλωση των διοργανωτών του Booker ανέφερε: «Ένας απόγονος ανθρώπων που σκλαβώθηκαν από τους αδελφούς Booker τον 19ο αιώνα επικοινώνησε μαζί μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες σχετικά με μια ανακρίβεια στην περιγραφή της ιστορίας του Booker στον ιστότοπο μας. Εκτιμήσαμε την επαφή του και συμφωνούμε απόλυτα με την άποψή του σχετικά με τη σημασία της γλώσσας.

«Ενημερώσαμε το άρθρο ανάλογα και ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε. Όπως εξηγεί επίσης το άρθρο, περαιτέρω έρευνα για αυτή τη σημαντική ιστορία βρίσκεται σε εξέλιξη, την οποία θα μοιραστούμε μόλις ολοκληρωθεί. Αυτή η έρευνα θα συμβάλει σε οποιαδήποτε μελλοντική σκέψη για αλλαγή του ονόματος».

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Κάντε εγγραφή στο newsletter

    0%