ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Katerina M. Better love Katerina Duska Καλό μουσικό ταξίδι Θέμης Γάλλος Γειά σου Αντώνη με τα ωράια σου τραγούδια... Ελενα Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους και ολες... Υπέροχα 80`s !!!!

Πολιτισμός

Το Αρχαίο Θέατρο των Δελφών «μεταμορφώνεται» λόγω της κλιματικής κρίσης

todayApril 13, 2024

Background

Μορφή αλλάζει το Αρχαίο Θέατρο των Δελφών σε μια προσπάθεια να προστατευθεί από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, με τα έργα αποκατάστασης που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού να εντείνονται. 

Το αρχαίο θέατρο Δελφών ήταν ενσωματωμένο στο ιερό του Απόλλωνα, καταλαμβάνοντας τη βορειοδυτική γωνία του τεμένους.

Η κατασκευή του λίθινου θεάτρου των Δελφών ανάγεται στον 2ο αιώνα π.Χ., ενώ κατά τα ρωμαϊκά και υστερορωμαϊκά χρόνια το μνημείο δέχτηκε επισκευές και μετατροπές. Η λειτουργία του θεάτρου πιθανολογείται μέχρι τον 4ο αι. μ.Χ. Το κοίλο στα βορειοδυτικά θεμελιώνεται στον φυσικό βράχο και στα νοτιοανατολικά σε επιχώσεις.

Το κάτω κοίλο χωρίζεται σε 7 κερκίδες και διαθέτει 27 σειρές εδωλίων και το άνω κοίλο σε 6 κερκίδες και 8 σειρές εδωλίων.

Η ορχήστρα έχει μεγάλη υψομετρική διαφορά από το ανώτερο εδώλιο. Η κλίση του θεάτρου είναι 54% και η χωρητικότητά του εκτιμάται περί τους 5.000 θεατές. Η είσοδος στο θέατρο γίνονταν από τις δύο παρόδους και από δύο εισόδους, στα άκρα του διαζώματος. Η ορχήστρα ήταν αρχικά κυκλική αλλά μετά τις ρωμαϊκές μετασκευές έγινε πεταλόσχημη.

Arxaio Theatro Delfoi

Το Βόρειο τμήμα του αναλήμματος

ΥΠΠΟ

Περιμετρικά πλαισιώνεται από αποχετευτικό αγωγό. Οι δύο πλευρικοί αναλημματικοί τοίχοι διατάσσονται βαθμιδωτά ακολουθώντας την έντονη κλίση του φυσικού εδάφους.

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει;

Βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το θέατρο είναι η ολίσθηση και καθίζηση μεγάλου τμήματος των εδωλίων των κερκίδων που έχουν διαμορφωθεί κυρίως επί αρχαίων επιχώσεων.

Για την αποκατάστασή τους προβλέπεται να απομακρυνθούν οι τεχνητές επιχωματώσεις έως ότου βρεθεί το υπόβαθρο και έπειτα να συμπληρωθεί το ανάλογο τμήμα όπως προτείνει η αρχιτεκτονική μελέτη.

Στην οριστική μελέτη αποκατάστασης προτείνονται αποκατάσταση βαθμίδων και εδωλίων και κατά περίπτωση ανάταξή τους, συμπλήρωση του κοίλου με διάσπαρτα ή νέα εδώλια αλλά και του κατεστραμμένου ανατολικού τμήματος του διαζώματος.

Arxaio Theatro Delfoi

Αρχαίο Θέατρο Δελφών

ΥΠΠΟ

Ταυτόχρονα προβλέπονται η αποκατάσταση των ορθοστατών της ορχήστρας, καθαρισμός του περιμετρικού αγωγού της, αποκατάσταση των αναλημμάτων των παρόδων, στερέωση του δομικού υλικού, επανατοποθέτηση των λίθων στην αρχική τους θέση και συμπλήρωση των τοίχων με διάσπαρτους ή νέους φυσικούς λίθους, εκσκαφή και ομαλοποίηση του βόρειου πρανούς και ενίσχυσή του με τη χρήση γεωπλέγματος, διευθέτηση της απορροής των όμβριων υδάτων με την κατασκευή αγωγού.

Η πορεία των εργασιών προβλέπει προσωρινή στήριξη στο νότιο τμήμα του αναλήμματος, ανασκαφικούς καθαρισμούς σε όλο το μήκος του, κατασκευή ικριωμάτων περιήγησης και εργασίας, μετακίνηση των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών, εργασίες από την εσωτερική πλευρά στις απογυμνωμένες περιοχές του κοίλου, ανάταξη και ενίσχυση των περιοχών θεμελίωσης, απομάκρυνση δόμων σύμφωνα με την μελέτη, συμπληρώσεις και συγκολλήσεις λίθων κατά χώραν και τοποθέτηση νέων λίθων.

Για το σύνολο του ανατολικού πλευρικού αναλήμματος θα κατασκευαστούν 61 νέοι λίθοι εξωτερικής και εσωτερικής παρειάς, 38 τεχνητοί λίθοι και θα συμπληρωθούν 8 λίθοι με χυτό υλικό.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Κάντε εγγραφή στο newsletter

    0%