ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Katerina M. Better love Katerina Duska Καλό μουσικό ταξίδι Θέμης Γάλλος Γειά σου Αντώνη με τα ωράια σου τραγούδια... Ελενα Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους και ολες... Υπέροχα 80`s !!!!

Πολιτισμός

Στην Ινδία ο άντρας μπορεί να κάνει σεξ με τη γυναίκα του όποτε θέλει, επομένως… δεν υφίσταται βιασμός | in.gr

todayMay 7, 2024

Background

Την πλάτη της Δικαιοσύνης είδε μία γυναίκα στην Ινδία, όταν κατήγγειλε τον σύζυγό της για βιασμό.

Συγκεκριμένα, η καταγγελία της απορρίφθηκε καθώς βάσει νομοθεσίας της χώρας δεν είναι παράνομο για έναν σύζυγο να εξαναγκάζει τη γυναίκα του σε σεξουαλικές πράξεις, εφόσον εκείνη είναι άνω των 18 ετών.

Η απόφαση, η οποία ελήφθη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Madhya Pradesh την περασμένη εβδομάδα, ρίχνει φως σε ένα νομικό κενό στην Ινδία, το οποίο δεν ποινικοποιεί τον συζυγικό βιασμό.

Ακτιβιστές προσπαθούν εδώ και χρόνια να αλλάξουν τον νόμο, αλλά λένε ότι έχουν να αντιμετωπίσουν συντηρητικούς που υποστηρίζουν ότι η κρατική παρέμβαση θα μπορούσε να καταστρέψει την παράδοση του γάμου στην Ινδία.

Η αμφισβήτηση του νόμου έχει περάσει από τις δικαστικές αίθουσες της χώρας, με το Ανώτατο Δικαστήριο του Δελχί να εκδίδει μια διχασμένη ετυμηγορία επί του θέματος το 2022, γεγονός που ώθησε τους δικηγόρους να καταθέσουν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, η οποία περιμένει ακόμη να εκδικαστεί, σύμφωνα με το CNN.

Η απροθυμία του κράτους να ποινικοποιήσει τον βιασμό εντός γάμου αφήνει τις γυναίκες χωρίς επαρκή προστασία

Οι Ινδές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την απειλή της βίας και των διακρίσεων στη βαθιά πατριαρχική κοινωνία

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Madhya Pradesh, η γυναίκα είπε στην αστυνομία ότι ο σύζυγός της ήρθε στο σπίτι της το 2019, λίγο μετά τον γάμο τους, και διέπραξε «αφύσικο σεξ», σύμφωνα με το άρθρο 377 του ποινικού κώδικα της Ινδίας.

Το αδίκημα περιλαμβάνει μη συναινετική «σαρκική επαφή ενάντια στη φύση με οποιονδήποτε άνδρα, γυναίκα ή ζώο» και ιστορικά χρησιμοποιήθηκε για τη δίωξη ομόφυλων ζευγαριών που επιδίδονταν σε συναινετικό σεξ, πριν το Ανώτατο Δικαστήριο αποποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία το 2018.

Συνέβη «πολλές φορές»

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, η γυναίκα ισχυρίστηκε ότι η πράξη συνέβη «πολλές φορές» και ότι ο σύζυγός της είχε απειλήσει να τη χωρίσει αν το έλεγε σε οποιονδήποτε. Τελικά ήρθε στο προσκήνιο αφού το είπε στη μητέρα της, η οποία την ενθάρρυνε να υποβάλει καταγγελία το 2022.

Ο σύζυγος απέρριψε τις κατηγορίες στο δικαστήριο, με τον δικηγόρο του να ισχυρίζεται ότι τυχόν «αφύσικο σεξ» μεταξύ του ζευγαριού δεν είναι εγκληματικό, καθώς είναι παντρεμένοι.

Εκδίδοντας την απόφασή του, ο δικαστής Gurpal Singh Ahluwalia επεσήμανε την εξαίρεση της Ινδίας από τον βιασμό σε γάμο, η οποία δεν καθιστά έγκλημα για έναν άνδρα να εξαναγκάζει σε σεξουαλική επαφή τη σύζυγό του, ένα κατάλοιπο της βρετανικής κυριαρχίας περισσότερα από 70 χρόνια μετά την ανεξαρτησία.

«Όταν ο βιασμός περιλαμβάνει την εισαγωγή του πέους στο στόμα, την ουρήθρα ή τον πρωκτό μιας γυναίκας και αν η πράξη αυτή διαπράττεται με τη σύζυγό του, η οποία δεν είναι κάτω των δεκαπέντε ετών, τότε η συναίνεση της συζύγου καθίσταται άνευ σημασίας … Ο βιασμός σε γάμο δεν έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα», δήλωσε ο δικαστής.

Δίχως επαρκή προστασία

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αύξησε την ηλικία συναίνεσης για γάμο από τα 15 στα 18 έτη σε μια απόφαση-ορόσημο το 2017. 

Η γυναίκα κατηγόρησε επίσης τα πεθερικά της για ψυχική και σωματική παρενόχληση «λόγω μη εκπλήρωσης της απαίτησης προίκας», αναφέρει η δικαστική απόφαση. Η δίκη εκκρεμεί.

Τα σχόλια του δικαστή Ahluwalia έθεσαν για άλλη μια φορά ερωτήματα σχετικά με τη μεταχείριση των γυναικών στην Ινδία, οι οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την απειλή της βίας και των διακρίσεων στη βαθιά πατριαρχική κοινωνία.

Η μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου με 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους έχει κάνει σημαντικά βήματα στη θέσπιση νόμων για την καλύτερη προστασία των γυναικών, αλλά δικηγόροι και ακτιβιστές λένε ότι η απροθυμία της να ποινικοποιήσει τον βιασμό εντός γάμου αφήνει τις γυναίκες χωρίς επαρκή προστασία.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Κάντε εγγραφή στο newsletter

    0%