ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Katerina M. Better love Katerina Duska Καλό μουσικό ταξίδι Θέμης Γάλλος Γειά σου Αντώνη με τα ωράια σου τραγούδια... Ελενα Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους και ολες... Υπέροχα 80`s !!!!

Πολιτισμός

Πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Είμαι λέφτερος» για τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη | in.gr

todayApril 22, 2024

Background

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του «Είμαι λέφτερος», ενός νέου ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Η εκδήλωση για την πρώτη επίσημη προβολή του πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στην Αίθουσα Φουγάρο στο Ηράκλειο.

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε από την EyeQ creative media σε σκηνοθεσία Νίκου Παντερμαράκη, καλλιτεχνική επιμέλεια Σάντρας Οντέτ Κυπριωτάκη με το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη να είναι στην παραγωγή και να έχει την επιστημονική επιμέλειά του.

Πρόκειται για ένα μικρό φιλμ-εισαγωγή στην τεράστια εργογραφία αλλά και βιογραφία του Νίκου Καζαντζάκη που φωτίζει την αισθητική, τις σκέψεις, τα σύμβολά του. Το εξαιρετικό αρχειακό υλικό του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη δένει με τις εμβληματικές σκηνές που γυρίστηκαν για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ.

Σκηνές απλότητας, ακινησίας, βάθους και συμβολισμών, ανοιχτές σε ερμηνείες και σκέψεις. Η γλώσσα του ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας είναι τα Ελληνικά, ενώ κατά την παραγωγή λήφθηκε ειδική μέριμνα για τη διατήρηση και εξασφάλιση της οικουμενικότητας του μεγάλου συγγραφέα και παρήχθησαν υπότιτλοι σε 10 διαφορετικές γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Ρωσικά, Κινεζικά, Κορεατικά και Εβραϊκά).

Κατά την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ ακούστηκε ένα ηχοτοπίο με αποφθέγματα του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ πραγματοποιήθηκε παράλληλα ένα μικρό κινησιολογικό performance που δίνει μια ιδέα για το έργο.

Το ντοκιμαντέρ έγινε στο πλαίσιο του έργου «Ο Νίκος Καζαντζάκης αλλιώς: Ψηφιακές πολιτιστικές διαδρομές εντός και εκτός του ομώνυμου μουσείου» και χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 έχοντας ως Ανάδοχο τη Nova και Υπεργολάβο την Aegean Solutions.

Το ντοκιμαντέρ θα προβάλλεται στο εξής στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, που ανανεωμένο και εμπλουτισμένο με νέα ψηφιακά μέσα ανοίγει ξανά τις πόρτες του στις 20 Απριλίου 2024.

Χορηγοί εκδήλωσης: ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου, Οινοποιείο Γαράκης, Aegean Airlines

Μέγας χορηγός Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη: Ευάγγελος Μαρινάκης

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Κάντε εγγραφή στο newsletter

    0%