ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Katerina M. Better love Katerina Duska Καλό μουσικό ταξίδι Θέμης Γάλλος Γειά σου Αντώνη με τα ωράια σου τραγούδια... Ελενα Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους και ολες... Υπέροχα 80`s !!!!

Πολιτισμός

Πέθανε ο πολυτάλαντος Φρανκ Στέλλα – Είχε ασχοληθεί με την ζωγραφική, τη γλυπτική και τη χαρακτική

todayMay 6, 2024

Background

Ο Φρανκ Στέλλα, ζωγράφος, γλύπτης και χαράκτης, του οποίου τα συνεχώς εξελισσόμενα έργα χαρακτηρίζονται ως ορόσημα του μινιμαλιστικού και αφηρημένου καλλιτεχνικού κινήματος, πέθανε το Σάββατο (4/5) στο σπίτι του στο Μανχάταν.

Ήταν 87 ετών. Η σύζυγος του Στέλλα, Χάριετ ΜακΓκαρκ, δήλωσε στους New York Times ότι πέθανε από λέμφωμα.

Γεννημένος στις 12 Μαΐου 1936 στο Μάλντεν της Μασαχουσέτης, ο Στέλλα σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον πριν μετακομίσει στη Νέα Υόρκη στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Εκείνη την εποχή πολλοί επιφανείς Αμερικανοί καλλιτέχνες είχαν ασπαστεί τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό, αλλά ο Στέλλα άρχισε να εξερευνά τον μινιμαλισμό. Μέχρι την ηλικία των 23 ετών είχε δημιουργήσει μια σειρά επίπεδων, μαύρων πινάκων με ταινίες και λωρίδες που μοιάζουν με πλέγμα, χρησιμοποιώντας μπογιά για το σπίτι και εκτεθειμένο καμβά, που απέσπασαν ευρεία κριτική αναγνώριση.

Κατά την επόμενη δεκαετία, τα έργα του Στέλλα διατήρησαν την αυστηρή δομή του, αλλά άρχισαν να ενσωματώνουν καμπύλες γραμμές και έντονα χρώματα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Στέλλα άρχισε να προσθέτει τρισδιάστατη εικόνα στην εικαστική του τέχνη, χρησιμοποιώντας μέταλλα και άλλα μέσα για να θολώσει τα όρια μεταξύ ζωγραφικής και γλυπτικής.

Ο Στέλλα συνέχισε να είναι παραγωγικός μέχρι και τη δεκαετία του ’80, και το νέο του έργο εκτίθεται επί του παρόντος στην γκαλερί Jeffrey Deitch στη Νέα Υόρκη.

«Το σημερινό έργο είναι εκπληκτικό», δήλωσε ο Deitch το Σάββατο (4/5). «Ένιωθε ότι το έργο που έδειξε ήταν το αποκορύφωμα μιας προσπάθειας δεκαετιών να δημιουργήσει έναν νέο εικαστικό χώρο και να συγχωνεύσει τη ζωγραφική και τη γλυπτική».

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Κάντε εγγραφή στο newsletter

    0%