ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Katerina M. Better love Katerina Duska Καλό μουσικό ταξίδι Θέμης Γάλλος Γειά σου Αντώνη με τα ωράια σου τραγούδια... Ελενα Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους και ολες... Υπέροχα 80`s !!!!

Πολιτισμός

Ο «Εμφύλιος Πόλεμος» του Alex Garland προσπαθεί πολύ και τελικά μας μπερδεύει

todayApril 21, 2024

Background

Στο νέο δυστοπικό θρίλερ του A24 «Εμφύλιος Πόλεμος» (Civil War), μπορείτε σχεδόν να ακούσετε τον συγγραφέα / σκηνοθέτη Alex Garland να εργάζεται μέσα από ένα βουνό σύνθετων ιδεών για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να καταρρεύσουν και τι σημαίνει για τους μάχιμους ρεπόρτερ να καταγράφουν τις πιο άσχημες στιγμές της ανθρωπότητας.

Η πλοκή ακολουθεί μία φωτορεπόρτερ και μία μικρή ομάδα δημοσιογράφων ακολουθούν μία γεμάτη αδρεναλίνη διαδρομή στην κατακερματισμένη Αμερική του κοντινού μέλλοντος, η οποία ισορροπεί στο χείλος του γκρεμού.

Όμως, αντί να διατυπώνει αποχρώσεις για την πολιτική αστάθεια της Αμερικής ή τον ρόλο που διαδραματίζουν οι δημοσιογράφοι στην κοινωνία, ο «Εμφύλιος Πόλεμος» το κάνει από μία θέση ασφαλείας, με μια ιστορία τόσο διστακτική να πει οτιδήποτε ουσιαστικό που συχνά μοιάζει σαν ο Garland να έχει ξεφύγει από το αφηγηματικό του βάθος.

Ο «Εμφύλιος Πόλεμος» είναι πασπαλισμένος με λεπτομέρειες που παραπέμπουν στο πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πέφτουν τελικά σε εκτεταμένο χάος αφού ένας ανώνυμος πρόεδρος (Nick Offerman) αρνείται να εγκαταλείψει το Οβάλ Γραφείο μετά τη δεύτερη θητεία του.

Αλλά η πραγματική εστίαση της ταινίας είναι στραμμένη σε μια ομάδα δημοσιογράφων που καταγράφουν τι έχει συμβεί στη χώρα από τότε που ένας συνασπισμός επαναστατημένων πολιτειών, γνωστός ως Δυτικό Μέτωπο, έχει πάει σε πόλεμο με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Μετά από χρόνια κάλυψης άλλων βάναυσων συγκρούσεων, γνωρίζουμε πολύ λίγα για τον δεύτερο εμφύλιο πόλεμο των ΗΠΑ που φαίνεται να ταλαιπωρεί τους έμπειρους δημοσιογράφους Λι (Κίρστεν Ντανστ), Τζόελ (Βάγκνερ Μόουρα) και Σάμι (Στίβεν ΜακΚίνλεϊ Χέντερσον).

Το σενάριο του Garland είναι ξεκάθαρα εμπνευσμένο από κομμάτια της αμερικανικής ιστορίας, όπως την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και το φλερτ ορισμένων πολιτειών με την απόσχιση, δεν βλέπουμε όμως πολλές από τις λεπτομέρειες που οδήγησαν στην πραγματική αντιπαράθεση του «Εμφυλίου Πολέμου».

Ο ρόλος της δημοσιογραφίας

Η ταινία χρησιμοποιεί τους κύριους χαρακτήρες της για να εξερευνήσει πώς η δημοσιογραφία μπορεί – αλλά μερικές φορές και όχι – να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν την πραγματικότητά τους όταν αισθάνονται πως όλα στηρίζονται στην παράνοια της βίας.

Ο Garland κατανοεί ότι υπάρχει ένα πολύ ζωντανό στοιχείο στη δημοσιογραφική πράξη της μετατροπής των εικόνων και των φωνών των ανθρώπων σε περιεχόμενο. Και όμως, αυτή η ιδέα δεν έχει εξεταστεί σωστά καθώς ο «Εμφύλιος Πόλεμος» φθάνει σε ένα κορυφαίο τελείωμα που, αν και στοιχειώνει τον θεατή, μοιάζει τελικά απογοητευτικό και χωρίς βάθος. Ο «Εμφύλιος Πόλεμος» καταπιάνεται με μια πληθώρα ισχυρών ιδεών που αξίζει να μελετηθούν, αλλά η ίδια η ταινία δεν ενδιαφέρεται να φτάσει τελικά τόσο βαθιά.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Κάντε εγγραφή στο newsletter

    0%