ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Katerina M. Better love Katerina Duska Καλό μουσικό ταξίδι Θέμης Γάλλος Γειά σου Αντώνη με τα ωράια σου τραγούδια... Ελενα Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους και ολες... Υπέροχα 80`s !!!!

Πολιτισμός

Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό του Μιλάνου

todayApril 15, 2024

Background

Το μνημειακό trompe-l’oeil, μία εξαιρετικά ρεαλιστική τρισδιάστατη οπτική ψευδαίσθηση σε μια δισδιάστατη επιφάνεια, θολώνει τα όρια του χρόνου και του τόπου, διαμορφώνοντας μια σουρεαλιστική αρχιτεκτονική φαντασίωση που συνδέει το μεγαλείο του σταθμού του Μιλάνου στην Ιταλία και την ιστορία του.

Ο Γάλλος καλλιτέχνης δρόμου JR αποκάλυψε ίσως το πιο περίπλοκο οπτικό κομμάτι ψευδαίσθησης του trompe l’oeil μέχρι σήμερα, μετατρέποντας μια πλατεία έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Stazione Centrale του Μιλάνου σε ένα χώρο προσωρινής έκθεσης επικών διαστάσεων.

Με τίτλο La Nascita (Η Γέννηση), το κομμάτι παραπέμπει σε ένα τραχύ αλπικό έδαφος με πολυεπίπεδες ασπρόμαυρες εικόνες. Εν μέρει ιστορικός προβληματισμός, εν μέρει κοινωνικό πείραμα, στοχεύει να μετατρέψει τον σταθμό – τον πιο πολυσύχναστο συγκοινωνιακό κόμβο της πόλης και ένα διαβόητο hotspot για συναντήσεις – σε ένα νέο ορόσημο της πόλης.

«Σε χώρους που έχουν κοινωνικά ζητήματα, η δουλειά μου είναι να φέρω τους ανθρώπους κοντά», είπε ο JR στην The Art Newspaper κατά τη διάρκεια εκδήλωσης έναρξης του έργου στην Piazza Duca D’Aosta, μια τεράστια πλατεία στη σκιά της πρόσοψης του σταθμού ύψους 50 μέτρων.

https://www.instagram.com/p/C5levDFss8a/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Σε ένα μέρος σαν αυτό, μια τεράστια γκάμα ανθρώπων έρχονται να προλάβουν το τρένο. Όταν βρεθούν μπροστά σε μια έκθεση, ξαφνικά θα έχουν ένα διαφορετικό είδος αλληλεπίδρασης».

Η εγκατάσταση, η οποία έχει προγραμματιστεί να συμπέσει με την Εβδομάδα Design Week του Μιλάνου και θα διαρκέσει έως την 1η Μαΐου – παραπέμπει σε μια χρυσή εποχή σιδηροδρομικών ταξιδιών στη βόρεια Ιταλία.

Το έργο θυμίζει τα βουνά από τα οποία ανασκάφηκε η υπεραλπικής σήραγγα Simplon που συνδέει την Ιταλία και τη Γαλλία επί του βασιλιά Vittorio Emmanuele III, το 1906. Έχει φτιαχτεί με χάρτινες εικόνες κολλημένες σε κάθετα πηχάκια και μοιρασμένες με τρόπο τέτοιο ώστε να σχηματίσουν μια πολυεπίπεδη σύνθεση με τον σταθμό να είναι ορατός πίσω.

Όπως και με τις προηγούμενες εγκαταστάσεις του JR στο Palazzo Strozzi της Φλωρεντίας και στο Palazzo Farnese της Ρώμης το 2021, ο καλλιτέχνης δημιουργεί το εφέ ενός κενού – αυτή τη φορά ενός κενού σαν τούνελ – που διασχίζει το μεγαλοπρεπές κτήριο. Ωστόσο, ενώ τα έργα της Φλωρεντίας και της Ρώμης αποτελούνταν από επίπεδες εικόνες τοποθετημένες στις προσόψεις των κτηρίων, στο Μιλάνο ο JR προσπάθησε να δημιουργήσει μια αίσθηση βάθους.

«Είναι η πρώτη φορά που κάνω κάτι τέτοιο με πολλά επίπεδα», είπε ο καλλιτέχνης. «Το κτήριο είναι αρκετά τρομακτικό, σπάνια εργάζομαι σε κτήρια που είναι τόσο μεγάλα», πρόσθεσε. «Μου πήρε λίγο χρόνο για να καταλάβω πώς να δουλέψω σε αυτόν τον σταθμό».

JR punches a tunnel through Milan’s central railway station in latest optical illusion

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Κάντε εγγραφή στο newsletter

    0%