ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Θέμης Γάλλος Γειά σου Αντώνη με τα ωράια σου τραγούδια... Ελενα Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους και ολες... Υπέροχα 80`s !!!! Maria thank for the freat music...You are all marvelous !!!!

Πολιτισμός

Κεφαλονιά: Το μαυσωλείο στο Φισκάρδο «μεταμορφώνεται»

todayMarch 20, 2024

Background

«Μεταμορφώνεται» το ταφικό μνημείο – μαυσωλείο στο Φισκάρδο Κεφαλονιάς χάρη στα έργα προστασίας και ανάδειξης του, στα οποία προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού, με αυτεπιστασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης.

Ο ταφικός θάλαμος-μαυσωλείο στο Φισκάρδο είναι ο ένας από τους δύο τάφους στη συγκεκριμένη θέση, οι οποίοι περιβάλλουν μία θεατρική κατασκευή, ένα ωδείο. Τα τρία μνημεία είναι σε μικρή απόσταση από τον κεντρικό δημόσιο χώρο της αρχαίας πόλης.

Το μαυσωλείο ανεγέρθηκε κοντά στο κέντρο της αρχαίας πόλης, στη σημερινή θέση Τηγάνια.

Αποτελείται από τον κύριο ταφικό θάλαμο και έναν προθάλαμο. Το μνημείο βρίσκεται στο όριο δύο οικοπέδων, ενώ ως βόρειο όριο των ιδιοκτησιών έχει ληφθεί ο εξωτερικός τοίχος του θαλάμου.

Στο εσωτερικό του εντοπίστηκαν κτιστός κιβωτιόσχημος τάφος (1ος αι. μ.Χ.-3ος αι. μ.Χ.), λίθινη σαρκοφάγος (2ος αι. μ.Χ.-3ος αι. μ.Χ.), καμαροσκεπής τάφος, (3ος αι. μ.Χ.-4ος αι. μ.Χ.) και δύο εγχυτρισμοί βρεφών σε αμφορείς του 6ου αι. μ.Χ.

Μνημείο ακμής της πόλης

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Ο ταφικός θάλαμος-μαυσωλείο που αποκαλύφθηκε στο Φισκάρδο, αποτελεί μέρος των καταλοίπων της ρωμαϊκής πόλης, του Πανόρμου. Τα αρχιτεκτονικά σύνολα που ήλθαν στο φως, κατά την τελευταία εικοσαετία, μεταξύ των οποίων ασύλητοι τάφοι, που απέδωσαν εντυπωσιακά ευρήματα, όπως γυάλινα και πήλινα αγγεία, χρυσά ενώτια και δακτυλίδια, χάλκινα νομίσματα».

«Ο συγκεκριμένος ταφικός θάλαμος αποτελεί μνημείο της περιόδου ακμής της πόλης, τον 2ο αι. μ.Χ., της οποίας η αρχιτεκτονική ακολουθεί τα πρότυπα σύγχρονών της πόλεων, όπως η Νικόπολη και η Πομπηία» εξήγησε.

Για την υλοποίηση του έργου το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν οι μελέτες στατικής επάρκειας του ταφικού θαλάμου και αποστράγγισης του χώρου, καθώς και η μελέτη κατασκευής προσωρινού στεγάστρου προστασίας του μνημείου, ενώ επικαιροποιήθηκε η μελέτη κατασκευής τοιχίου αντιστήριξης. Οι επεμβάσεις εντάσσονται στο έργο ανάδειξης – ανάπλασης του ταφικού περιβόλου.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Κάντε εγγραφή στο newsletter

    0%