ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Katerina M. Better love Katerina Duska Καλό μουσικό ταξίδι Θέμης Γάλλος Γειά σου Αντώνη με τα ωράια σου τραγούδια... Ελενα Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους και ολες... Υπέροχα 80`s !!!!

Πολιτισμός

Bookreads: Ένα ευφυές graphic novel για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή

todayApril 8, 2024

Background

Ο Jean-Marc Jancovici, ειδικός στα ζητήματα της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, συζητά με τον διάσημο κομίστα Christophe Blain για την εξάρτηση του σύγχρονου ανθρώπου από τα ορυκτά καύσιμα.

«Το σπίτι μας καίγεται και κοιτάμε από την άλλη πλευρά». Αυτή η πρόταση προφέρθηκε κατά την τέταρτη Σύνοδο Κορυφής της Γης το 2002 και άφησε το στίγμα της σε πολύ κόσμο.

Ο Christophe Blain και ο Jean-Marc Jancovici κάνουν μια παρόμοια παρατήρηση στο μπεστ σέλερ graphic novel τους, που εκδόθηκε από την Dargaud το 2021 και τώρα μεταφράστηκε από τις εκδόσεις Κριτική στα ελληνικά. Σε αντίθεση με ό,τι υποδηλώνει ο τίτλος, ο «κόσμος χωρίς τέλος», όπως τον φανταζόμαστε, δεν υπάρχει. Και το τέλος του θα μπορούσε να έρθει πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ο Jean-Marc Jancovici, ειδικός στα ζητήματα της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, συζητά με τον διάσημο κομίστα Christophe Blain για την εξάρτηση του σύγχρονου ανθρώπου από τα ορυκτά καύσιμα, για τις βαθιές αλλαγές που επιφέρει η ανθρώπινη δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον και ειδικότερα στο κλίμα, καθώς και για το τι συνεπάγεται αυτό για την κοινωνία στο σύνολό της.

Στη Γαλλία, το «Ένας Κόσμος Χωρίς Τέλος» είχε μεγάλο αντίκτυπο στους αναγνώστες. Κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2021, και αμέσως γνώρισε τεράστια επιτυχία, έχοντας πουλήσει 380.000 αντίτυπα και έχοντας στο ιστορικό του τουλάχιστον δέκα ανατυπώσεις.

κοσμος χωρις τελος εκδοσεις κριτικη

Το βιβλίο «Ένας Κόσμος Χωρίς Τέλος» από τις εκδόσεις Κριτική.

Για το έτος 2021, τερμάτισε στη δεκάδα των κορυφαίων σε πωλήσεις κόμικς και graphic novels, μαζί με κλασικά όπως το Asterix & Obelix, το Blake & Mortimer και το Blacksad. Η επιτυχία του αποκαλύπτει το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για το κλίμα και την υπερθέρμανση του πλανήτη σε μια εποχή που η υγεία του περιβάλλοντος έχει γίνει κύριο μέλημα και αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου.

Υποδυόμενοι άλλοτε τον εαυτό τους και άλλοτε φανταστικούς ρόλους, οι δύο ήρωες ανασυνθέτουν με ευφάνταστο τρόπο τη μεγάλη περιπέτεια της ανθρωπότητας, μέσα από το πρίσμα της ενέργειας και του κλίματος.

Αντί να αρνούνται αυτό που μας περιμένει, ο Christophe Blain και ο Jean-Marc Jancovici κάνουν μια βαθιά βουτιά στα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε. Δείχνουν επίσης ποιες προκλήσεις παρουσιάζουν αυτά τα ζητήματα στις σύγχρονες παγκοσμιοποιημένες κοινωνίες μας.

Το «Ένας Κόσμος Χωρίς Τέλος» έχει τη μορφή graphic novel που συγκεντρώνει ακριβείς πληροφορίες και αναλύσεις για την εξέλιξη της σχέσης μας με την ενέργεια. Οι αναγνώτες ανακαλύπτουν την ιστορία της ενέργειας, από πού προέρχεται, πώς λειτουργεί και τις τεχνικές καινοτομίες που επέτρεψαν την αυξανόμενη χρήση της. Το graphic novel δείχνει επίσης πώς η χρήση της έχει καταστεί αόρατη στο κοινό και ποια μηχανήματα και τρόποι μεταφοράς εμπλέκονται πραγματικά στην παραγωγή της.

Στην πορεία της συναρπαστικής αφήγησης, ο Jancovici καταρρίπτει μύθους, στηλιτεύει την οικειοποίηση της οικολογίας από τις επιχειρήσεις, προτείνει λύσεις που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν το ενεργειακό αύριο των κοινωνιών και το κλιματικό μέλλον του πλανήτη.

Με γνώση και ειλικρίνεια, κέφι και χιούμορ, το απολαυστικό, ευφυές graphic novel των Jancovici και Blain μάς καλεί να αναστοχαστούμε για τα ενεργειακά και τα κλιματικά διακυβεύματα της εποχής μας, να «σηκώσουμε τα μανίκια» και να στρωθούμε στη δουλειά!

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Κάντε εγγραφή στο newsletter

    0%