ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Θέμης Γάλλος Γειά σου Αντώνη με τα ωράια σου τραγούδια... Ελενα Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους και ολες... Υπέροχα 80`s !!!! Maria thank for the freat music...You are all marvelous !!!!

Πολιτισμός

Αυτή είναι η μουσική που προτιμούν άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας

todayMarch 29, 2024

Background

Οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με οριακή διαταραχή της προσωπικότητας (ΟΔΠ) χαρακτηρίζονται από διαθέσεις που ταλαντεύονται από το ένα άκρο στο άλλο και συχνά έχουν πρόβλημα να διατηρήσουν σταθερές σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Ουσιαστικά, δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα ταραγμένα συναισθήματά τους και είναι επιρρεπείς σε παρορμητικές ενέργειες – μια δύσκολη κατάσταση τόσο για τους πάσχοντες όσο και για τους οικείους τους.

Θα περίμενε κανείς ότι θα προτιμούσαν να ακούνε μουσική που αντανακλά την ταραγμένη εσωτερική τους ζωή, αλλά αυτό δεν ισχύει, σύμφωνα με μια ομάδα Πολωνών ερευνητών, οι οποίοι αποκάλυψαν τις μουσικές προτιμήσεις των ατόμων με ΟΔΠ.

Σε μια νέα εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychology of Music και την επισημαίνει το Futurism.com, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έτειναν να έχουν σοβαρά συμπτώματα ΟΔΠ ήταν πιο πιθανό να προτιμούν να ακούν τζαζ ή κλασική μουσική – είδη που συχνά είναι ηρεμιστικά, με κομψές και πολύπλοκες συνθέσεις.

Όχι στη «θυμωμένη» μουσική

Όσο για τη δυνατή, έντονη μουσική, όπως το πανκ και το χέβι μέταλ, κατά κανόνα τους απωθούσε. Αντιφατικό; Ίσως, αλλά ίσως και όχι. Αντί να έλκονται από «θυμωμένη» μουσική, ίσως τα άτομα με ΟΔΠ επιλέγουν soundtracks που τους ηρεμούν σκόπιμα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν αυτή την εκπληκτική μουσική προτίμηση εξετάζοντας 549 άτομα, εκ των οποίων τα 274 είχαν ενδείξεις ΟΔΠ. Κάθε συμμετέχων στη μελέτη υποβλήθηκε σε ένα τεστ διαλογής που ποσοτικοποιούσε τυχόν συμπτώματα ΟΔΠ, καθώς και σε ένα κουίζ σχετικά με τις μουσικές τους προτιμήσεις.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν γυναίκες, σε ποσοστό 75,6% – γεγονός που συμβαδίζει με τις έρευνες ότι η ΟΔΠ εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες.

Η επόμενη έρευνα που καταδύεται στο πώς διαφορετικά μουσικά είδη επηρεάζουν τα συναισθήματα των ατόμων με ΟΔΠ θα μπορούσε να διερευνήσει περαιτέρω το θέμα, καθώς και τη δυνατότητα μουσικοθεραπείας των ασθενών.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Κάντε εγγραφή στο newsletter

    0%