ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Ελενα Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους και ολες... Υπέροχα 80`s !!!! Maria thank for the freat music...You are all marvelous !!!! Παναγιώτης Κωνσταντίνου !! Μπράβο παιδιά!! Συνεχίστε

Μουσικά Νέα

Η Καμεράτα με έργα Beethoven, σε όργανα εποχής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών | CultureNow.gr

todayMarch 13, 2024

Background

Στο πρόγραμμα, οι Συμφωνίες αρ. 1 σε ντο μείζονα και αρ. 7 σε λα μείζονα

Έχοντας αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές και θερμότατα σχόλια διεθνώς για τις μπετοβενικές τους ερμηνείες, αλλά και για την εξαιρετική ηχογράφηση των «Πλασμάτων του Προμηθέα», η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και ο αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου, στη νέα τους συναυλία στο Μέγαρο, στρέφουν και πάλι το ενδιαφέρον τους στον μεγάλο γερμανό μουσουργό. Την Πέμπτη 28 Μαρτίου στις 8:30 μ.μ. εμφανίζονται στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης και παρουσιάζουν, σε όργανα εποχής, μια βραδιά αφιερωμένη αποκλειστικά στον Ludwig van Beethoven [Λούντβιχ βαν Μπετόβεν]. Στο πρόγραμμά τους, δύο διαχρονικά αριστουργήματα του ευρωπαϊκού Κλασικισμού: οι Συμφωνίες αρ. 1 σε ντο μείζονα και αρ. 7 σε λα μείζονα.

Λίγα λόγια για τα συμφωνικά έργα της συναυλίας

Οι συμφωνίες του Μπετόβεν, αριστουργήματα της μουσικής αρχιτεκτονικής, προσφέρουν με την αειθαλή τους δύναμη, σε κάθε νέα ερμηνεία, ένα πεδίο αναστοχασμού της αξίας τους πέρα από τα όρια της εποχής στην οποία δημιουργήθηκαν.

Έργο τολμηρό, η νεανική Συμφωνία αρ. 1 για πολλούς αποχαιρετά τον 18ο αιώνα, καθώς απομακρύνεται από τον Κλασικισμό δίνοντας το στίγμα της ιδιοφυούς προσωπικότητας του συνθέτη και της επανάστασης που πρόκειται να φέρει στη μουσική πράξη. Ο οικουμενικός χαρακτήρας της επανάστασης αυτής, ως προάγγελος των δραματικών κορυφώσεων του Ρομαντισμού, εκφράζεται μέσα από τη συγκινητική ρητορική του πατριωτισμού της Συμφωνίας αρ. 7, έργο που για τον Βάγκνερ είναι η «αποθέωση του χορού». Η Έβδομη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βιέννη το 1813 σε φιλανθρωπική συναυλία αφιερωμένη στους βετεράνους της μάχης της Χάναου και έχει μείνει στην ιστορία επειδή το κοινό ενθουσιάστηκε τόσο με το δεύτερο μέρος (Allegretto) που ζήτησε αμέσως την επανάληψή του.

ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!

  • Ανοιξιάτικα βράδια έρχονται: Η Έλλη Πασπαλά στο θέατρο Άλσος

  • Οι Polkar με ένα λαϊκό rockstar υπερθέαμα στο Gagarin 205

Photo Credit: alkiviadis photography

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Κάντε εγγραφή στο newsletter

    0%