ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Katerina M. Better love Katerina Duska Καλό μουσικό ταξίδι Θέμης Γάλλος Γειά σου Αντώνη με τα ωράια σου τραγούδια... Ελενα Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους και ολες... Υπέροχα 80`s !!!!

Μουσικά Νέα

Γιώργος Θεοφάνους: «Τίποτα δεν μπορείς να κατακτήσεις χωρίς δουλειά»

todayApril 19, 2024

Background

Ο συνθέτης των μεγαλύτερων επιτυχιών στην Ελλάδα, Γιώργος Θεοφάνους μιλάει αποκλειστικά στο Youfly.com.

Ο Γιώργος Θεοφάνους θα βρεθεί αντικριστά με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη στην μαγική σκηνή του θεάτρου Παλλάς. Όλοι τους ενώνουν διαφορετικές γενιές ανθρώπων που μεγάλωσαν με τα τραγούδια τους, ερωτεύτηκαν, αγάπησαν και συνεχίζουν να ζουν στιγμές της ζωής τους με αυτά.

Ο αγαπημένος συνθέτης, μας έχει κρατήσει συντροφιά σε κάθε στιγμή της ζωής μας, μέσα από τις συγκινητικές μελωδίες του, ενώ το ήθος και η συνέπειά του τον ακολουθούν και τον κάνουν αγαπητό στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Τι λέει για την μουσική, την τηλεόραση, αλλά και το τραγούδι που θα μας εκπροσωπήσει φέτος στον διαγωνισμό της Eurovision;

 •  “Αντικριστά” με 4 κορυφαίους συνθέτες στη σκηνή του Παλλάς. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα και ποια τα συναισθήματά σας;

Πραγματικά πιστεύω ότι χωρίς παρελθόν είτε μουσικό είτε οποιοδήποτε άλλο ιστορικό παρελθόν, αν δεν περνάει απ’ το μυαλό μας και απ’την καρδιά μας η εκτίμησή μας και ο σεβασμός μας γi’ αυτό, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε κανένα μέλλον. Ο Γιώργος Κατσαρός ήταν ο πρώτος άνθρωπος που με βοήθησε να πάρω και το βραβείο ενορχήστρωσης στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1990. Ο  Θανάσης Πολυκανδριώτης ο πρώτος λαϊκός συνθέτης με τον οποίον δούλεψα ως πιανίστας και μου μάθε πολλά πράγματα για το λαϊκό τραγούδι. Ο Κώστας Χατζής ήταν μια μοναδική εμπειρία μου όταν ήμουν ενορχηστρωτής και παραγωγός κάνοντας του ένα δίσκο με τους τρεις μεγάλους δημιουργούς και ο Στέφανος Κορκολής που είναι πιο κοντά στην γενιά τη δικιά μου από τους πολύ αγαπημένους μοναδικός επίσης με αμέτρητες επιτυχίες.

Γιώργος Θεοφάνους: «Τίποτα δεν μπορείς να κατακτήσεις χωρίς δουλειά»

Όλη αυτή ιδέα ξεκίνησε να βρεθούμε αντικριστά από το τραγούδι που έγραψα του Νίκου Μωραΐτη για την Γλυκερία και τον Κώστα Μακεδόνα. Δεν θα βρεθούμε ακριβώς αντικριστά δηλαδή απέναντι αλλά σίγουρα θα βρεθούμε μαζί ΑΝΤΑΜΑ.

 • Η μουσική θα λέγαμε ότι είναι η ζωή σας. Η ζωή σας όμως είναι μουσική; Έχει νότες, μελωδίες, κλπ.;

Νομίζω πως αν διαβάσουν ποτέ την ερώτηση αυτή τα παιδιά μου, θα διαφωνήσουν πλήρως γιατί είμαι ένας άνθρωπος που δεν ακούει ποτέ μουσική στο σπίτι πότε μουσική στο αυτοκίνητο. Όποιος θέλει να ακούσει μουσική στην οικογένειά μας ακούει με ακουστικά μόνος του(γέλια).

Ίσως επειδή η μουσική είναι το επάγγελμα μου είναι για μένα ένα κουραστικό πράγμα με την έννοια του ότι ακούγοντας μουσική δε χαλαρώνω όπως κάνει ο περισσότερος κόσμος αλλά αρχίζω και σκέφτομαι αναλύω την ενορχήστρωση αναλύω την αρμονία την ηχογράφηση το marketing πίσω απ’ αυτό…

Γιώργος Θεοφάνους: «Τίποτα δεν μπορείς να κατακτήσεις χωρίς δουλειά»

 • Θα βρεθείτε πλάι σε 4 σπουδαίους συνθέτες που ο καθένας ξεχωριστά, σημαίνει πολλά για εσάς. Αποτελούν αυτοί οι άνθρωποι και μέντορές σας στη διάρκεια αυτών των ετών;

Ναι όπως σου είπα και στην αρχή αυτοί οι άνθρωποι έπαιξαν και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μου όπως και άλλοι πολλοί.  Θυμάμαι την πρώτη φορά που παίξαμε στο Παλλάς πάλι, με τον Μίμη Πλέσσα πριν από μερικά χρόνια και βιώσαμε μια μαγική εμπειρία ή όταν βρίσκομαι με το Γιώργο Χατζηνάσιο απέναντι στα δύο πιάνα, συνήθως συγκινούμαι κάθε φορά.

 • Έχετε γράψει πλήθος τραγουδιών που μας έχουν συντροφεύσει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Ποια δικά σας κομμάτια όμως, ξεχωρίζετε για τις δικές σας στιγμές συντροφιάς;

Με τίποτα. Τα τραγούδια μου δεν μπορούν να μου συντροφεύσουν τις στιγμές μου. Αυτό ξέχασέ το. Το κάθε τραγούδι έχει τη δική του ιστορία, όμως χαίρομαι όταν τα παίζω ζωντανά και όταν μοιράζομαι αυτές τις ιστορίες με τον κόσμο. Αλλά δεν θα καθίσω στο σπίτι να ακούω τα τραγούδια που έχω κάνει, γιατί ακριβώς βρίσκω λάθη, βρίσκω ατέλειες, σκέφτομαι πράγματα τα οποία θα μπορούσα να διορθώσω και γελάω με τον εαυτό μου.

 • Τι σας στενοχωρεί στη μουσική της Ελλάδας του 2024 και ποια η άμυνά σας σε αυτό;

Όλα είναι κύκλοι. Πάντα υπήρχαν κύκλοι και πάντα θα υπάρχουν. Υπάρχει πάντα καλό και κακό τραγούδι, όμως ο κόσμος επιλέγει κι έχει το δικαίωμα να επιλέξει το τι θα ακούσει. Είτε αυτό με στενοχωρεί, είτε όχι.

 • Η Μουσική έχει όρια;

Κανένα όριο δεν υπάρχει στην μουσική. Καμιά φορά διαβάζω κάποια άρθρα που μιλάνε για την σημασία της μουσικής στην αρχαία ελληνική παιδεία πόσο σημαντική ήταν η μουσική μαζί με τα μαθηματικά και την γεωμετρία…

 • Υπάρχουν καλλιτέχνες που να μην έχετε συνεργαστεί και να θέλετε διακαώς;

Υπάρχουν πολλοί τραγουδιστές που δεν πρόλαβα γιατί έφυγαν απ’ τη ζωή κι άλλους όμως που είναι εν ενεργεία και θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ όπως και με τους καινούργιους. Νομίζω αυτό είναι ξεκάθαρο, ειδικά όταν παίρνω μέρος σε τηλεοπτικές εκπομπές με σόου ταλέντων. Πάντα προσπαθώ να βοηθήσω, να γράψω κάποιο τραγούδι και πάντα περιμένω πότε θα ανακαλύψουμε μία καινούργια σπουδαία φωνή.

 • Η τηλεόραση είναι στα σχέδια του Γιώργου Θεοφάνους; Είτε για παρουσίαση μουσικής εκπομπής, είτε για κάτι άλλο;

Έχουμε συζητήσει και πάλι με τον Νίκο Κοκλώνη για το καινούργιο Fame Story και θα ήθελα πολύ να συνεχίσω τον ρόλο μου εκεί. Είναι και ήταν μικρός (γέλια). Θα δούμε φέτος τι θα γίνει, αλλά έχω μεγάλη αγάπη και προσμονή γι’ αυτό, το να βλέπω και να ακούω καινούργια παιδιά.

Γιώργος Θεοφάνους: «Τίποτα δεν μπορείς να κατακτήσεις χωρίς δουλειά»

 • Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια πορείας ανοδικής και πολύτιμης, αν κοιτάξετε πίσω σας, νιώθετε περισσότερο Θεοφάνους ή απλώς ο Γιώργος;

Πάντα ένιωθα Γιώργος Θεοφάνους. Δηλαδή και άνθρωπος στην οικογένεια και στα παιδιά μου και στους φίλους μου. Και όταν παίζω πιάνο και μοιράζομαι τραγούδια με τον κόσμο δεν κάνω το διαχωρισμό ανάμεσα στον Γιώργο και στον Θεοφάνους ποτέ.

 • Ως ειδικός της μουσικής, θα ήθελα την άποψή σας, για το «Ζάρι», το τραγούδι της Μαρίνας Σάττι που θα μας εκπροσωπήσει στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision.

Το τραγούδι έχει όλα τα εχέγγυα για να πάει καλά. Θαυμάζω την Μαρίνα Σάττι, την έχω δει στο θέατρο, την έχω δει σε συναυλίες. Δεν γνωριζόμαστε από κοντά αλλά είναι ένας υπέρ ταλαντούχος άνθρωπος. Εύχομαι να πάρει την πρωτιά. Όχι απλά να πάει καλά και να μπει στην δεκάδα.

 • Ποια είναι η πιο ηχηρή συμβουλή που δίνετε στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική;

Δουλειά δουλειά δουλειά. Τίποτα δεν μπορεί να κατακτήσει κάποιος χωρίς εργατοώρες. Κάτι ήξερε κάποιος που έλεγε ότι στο τέλος πάντα κερδίζει η χελώνα. Όποιος νομίζει ότι έχει ένα υπέρ ταλέντο σε οποιοδήποτε τομέα, είτε γράφει στίχους, είτε γράφει μουσική είτε τραγουδάει αλλά και σε όλα τα επαγγέλματα νομίζω συμβαίνει αυτό. Αν καθίσει στον θρόνο και πει: ‘‘εγώ έφτασα, εγώ είμαι”, τότε τίποτα δεν είναι. Tην επόμενη μέρα θα τον ξεπεράσει μία χελωνίτσα η οποία μπορεί να έχει λιγότερο ταλέντο από αυτόν αλλά θα έχει στόχο προσήλωση και εργατικότητα.

 • Τι ετοιμάζει μουσικά ή συγγραφικά ο Γιώργος Θεοφάνους και θα ήθελε να το μοιραστεί μαζί μας;

Πάντα ετοιμάζω πράγματα διαφορετικά μεταξύ τους. Πριν μερικούς μήνες ανέβασα το «Παναγία – Η Μητέρα του Φωτός», ένα σύγχρονο ορατόριο στο Μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης. Ετοιμάζω ένα αντίστοιχο έργο για το φθινόπωρο αλλά και τις εμφανίσεις που έχω να κάνω το καλοκαίρι με την ομάδα μου. Κι όχι μόνο. Εύχομαι αυτός ο κύκλος των φίλων συνθετών δημιουργών να πάει καλά και να γίνει και δεύτερος κύκλος με άλλους επίσης αγαπημένους.

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Κάντε εγγραφή στο newsletter

  0%