ΑΦΙΕΡΩΣΗ
https://www.youtube.com/watch?v=SOYCFBJ6olg οπως το εχω ζηση Θέμης Γάλλος Γειά σου Αντώνη με τα ωράια σου τραγούδια... Ελενα Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους και ολες... Υπέροχα 80`s !!!!

Υγεία

Ο χρόνος στη φύση μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ηλικιωμένων και να δώσει σκοπό στη ζωή

todayApril 24, 2024

Background

Χρόνια τώρα οι έρευνες δείχνουν ότι η παραμονή στη φύση προσφέρει ψυχολογικά, συναισθηματικά και σωματικά οφέλη. Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Penn State, το Εθνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν και το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Lunghwa της Ταϊβάν μελέτησαν τις στάσεις, τις πεποιθήσεις και τις πρακτικές μιας ομάδας ηλικιωμένων – ατόμων άνω των 65 ετών – που περνούσαν τακτικά χρόνο στη φύση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών γύρω από δραστηριότητες που βασίζονται στη φύση μπορεί να συνδέεται με τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.

Στην Ιαπωνία, ο όρος shinrin-yoku, ή “λουτρό στο δάσος”, αναφέρεται στο ‘να περνάς χρόνο στη φύση και να εμπλέκεις όλες τις αισθήσεις σου: να δοκιμάζεις τον αέρα, να μυρίζεις το δάσος, να ακούς το ρεύμα και να είσαι παρών σε ό,τι βιώνεις’. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ‘λουτρό στο δάσος’ είναι δημοφιλές μεταξύ των ηλικιωμένων στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Ταϊβάν, από όπου προέρχεται η πρακτική, και γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ερευνητές μελέτησαν ηλικιωμένους επισκέπτες στην εκπαιδευτική περιοχή Xitou, ένα φυσικό καταφύγιο στην Ταϊβάν. Μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου του 2022, οι ερευνητές εξέτασαν 292 επισκέπτες του πάρκου που ήταν τουλάχιστον 65 ετών και επισκέπτονταν το πάρκο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Στους συμμετέχοντες τέθηκαν μια σειρά από ερωτήσεις, από το αν ένιωθαν ότι τους υποστηρίζουν οι άλλοι, το πόσο σκέφτονταν το μέλλον τους, μέχρι το πόσο ένιωθαν ότι είχε σκοπό  η ζωή τους. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Leisure Sciences. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που συζητούσαν τις εμπειρίες τους στη φύση με άλλους έτειναν να έχουν ισχυρότερη αίσθηση του σκοπού της ζωής.

Το εύρημα αυτό μπορεί να καθοδηγήσει τους παρόχους υπηρεσιών αναψυχής που υπάγονται σε διάφορα πλαίσια,  σχετικά με το πώς να διευκολύνουν την αναψυχή των ηλικιωμένων, σύμφωνα με τον John Dattilo, καθηγητή Αναψυχής, Διαχείρισης Πάρκων και Τουρισμού στο Penn State και συν-συγγραφέα της έρευνας. “Οι ηλικιωμένοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κοινοτικά πάρκα όπου είναι ασφαλές γι’ αυτούς να περνούν χρόνο στη φύση: μέρη με βατά μονοπάτια και βολικό, προσβάσιμο χώρο στάθμευσης. Ακόμα καλύτερα, οι πάροχοι υπηρεσιών αναψυχής θα μπορούσαν να οργανώσουν τη μεταφορά και στη συνέχεια να διευκολύνουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συμμετεχόντων. Μέρος αυτού που διαπιστώσαμε είναι η σύνδεση μεταξύ των θετικών κοινωνικών σχέσεων και του να περνάς χρόνο στη φύση. Οι πάροχοι υπηρεσιών αναψυχής μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τους ηλικιωμένους για μια κοινωνική εμπειρία, να συναντηθούν με ένα ζεστό ρόφημα και να μιλήσουν για τα βιώματα  τους’.

Μια βελτιωμένη αίσθηση του σκοπού σχετίζεται με καλύτερη σωματική λειτουργικότητα, υψηλότερη ποιότητα ζωής και μικρότερο φόβο για το θάνατο, σύμφωνα με τον Liang-Chih Chang, καθηγητή στο Εθνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στη Νέα Ταϊπέι της Ταϊβάν. ” Το λουτρό στο δάσος φαίνεται να συνδέει τους ανθρώπους με τη στιγμή και τον κόσμο”, δήλωσε ο Τσανγκ. “Όταν οι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούν την ίδια εμπειρία για να αναπτύξουν κοινωνικές σχέσεις και υποστήριξη, μπορεί να βιώσουν ένα ευρύ φάσμα οφελών που σχετίζονται με τη σωματική λειτουργία καθώς και τη γνωστική υγεία. Πρόκειται για συσχετισμούς, όχι για αιτία και αποτέλεσμα, αλλά οι πιθανές συνέπειες είναι συναρπαστικές για να τις εξετάσουμε”.

Η μελέτη συνεχίζει την έρευνα του Dattilo σχετικά με την αξία της εμπειρίας του ελεύθερου χρόνου για τους ηλικιωμένους, την οποία έχει διερευνήσει με τους συνεργάτες του στην Ταϊβάν, καθώς και σε τοπικό επίπεδο με συναδέλφους του Κέντρου Υγιούς Γήρανσης του Παν/μίου Penn State. “Έχουμε διεξάγει έρευνα για τον χορό και το καραόκε, τα οποία είναι κοινές δραστηριότητες για τους ηλικιωμένους στην Ασία”, δήλωσε ο Dattilo. Το λουτρό στο δάσος, είναι μοναδικό στο ότι συνδέεται στενά με την πεζοπορία ή τον περίπατο στη φύση, στα οποία επιδίδονται πολλοί ηλικιωμένοι σε όλο τον κόσμο. Εάν οι πάροχοι υπηρεσιών αναψυχής διευκολύνουν την έκθεση στη φύση και βοηθούν τους συμμετέχοντες να οικοδομήσουν μια αίσθηση κοινότητας γύρω από αυτές τις εμπειρίες, τότε οι ηλικιωμένοι θα μπορούσαν να ζήσουν όχι μόνο πιο υγιείς, αλλά και πιο πλούσιες και ουσιαστικές ζωές”.

ΠΗΓΗ

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Κάντε εγγραφή στο newsletter

    0%