ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Ελενα Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους και ολες... Υπέροχα 80`s !!!! Maria thank for the freat music...You are all marvelous !!!! Παναγιώτης Κωνσταντίνου !! Μπράβο παιδιά!! Συνεχίστε

Επικαιρότητα

Τι μπορεί να πλήγωσε έτσι τον μεγαλύτερο θηρευτή των ωκεανών; – Techmaniacs

todayMarch 11, 2024

Background

Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας είναι ο απόλυτος θηρευτής των ωκεανών και ίσως και της Γης. Μπορεί να ανιχνεύσει μια σταγόνα αίμα σε πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων, ενώ στην μύτη του έχει αισθητήρες που καταλαβαίνουν τον ηλεκτρισμό που παράγεται από την κίνηση άλλων ζώων, σε τεράστιες αποστάσεις που ξεπερνούν το ένα χιλιόμετρο. Όμως ένας κινηματογραφιστής και δύτης, κατέγραψε έναν μεγάλο λευκό καρχαρία, γεμάτο πληγές, κάτι που ξέσπασε συζήτηση για το τι μπορεί να προκαλέσει αυτά τα χτυπήματα σε ένα τόσο μεγάλο και δυνατό ζώο.

Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας πήρε το όνομα “Ο σημαδεμένος” και βρέθηκε στα νησιά Neptune της Νότιας Αυστραλίας, το 2021. Τα πλάνα του τεράστιου καρχαρία, τράβηξέ ο Dean Spraakma και παρουσιάζουν τον καρχαρία γεμάτο αμυχές και δαγκώματα. Σε πολλά σημεία φαίνεται η σάρκα του διαλυμένη. Τι μπορεί να τα έβαλε όμως μαζί του και να του κατάφερε τέτοια χτυπήματα;

Οι θεωρίες είναι πολλές. Κάποιοι μιλάνε για αγαπησιάρικες δαγκωματιές πάνω στο ζευγάρωμα, όμως αυτό είναι υπερβολικό. Άλλοι αναφέρουν προπέλες σκαφών, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως ο Σημαδεμένος μπήκε σε καυγά με άλλον μεγάλο λευκό καρχαρία. Τέλος, κάποιοι υποστηρίζουν πως ο καρχαρίας έπεσε σε κοραλλιογενείς υφάλους.

Η απάντηση όμως διαφέρει και είναι γνωστή από την επιστημονική κοινότητα. Το μόνο πράγμα που μπορεί να πετύχει τέτοια χτυπήματα σε έναν μεγάλο λευκό καρχαρία (εκτός από τις όρκες, που δεν αφήνουν τέτοια σημάδια) είναι ένα πλάσμα από τα πιο μυστηριώδη στους ωκεανούς. Ο λόγος για τα γιγαντιαία καλαμάρια.

Συνήθως όταν σκεφτόμαστε καλαμάρια, το μυαλό μας πάει στο τηγάνι. Όμως τα Γιγαντιαία καλαμάρια δεν είναι καθόλου σαν αυτά που καταναλώνουμε. Πρόκειται για ένα είδος καλαμαριού που φτάνει μέχρι τα 14 μέτρα και είναι εξοπλισμένο με τεράστια πλοκάμια, που στις βεντούζες τους έχουν γαμψά νύχια, κάτι που ταιριάζει με τις αμυχές που βλέπουμε στον Σημαδεμένο. Παράλληλα έχει και ένα τεράστιο ράμφος, που όταν δαγκώνει κάνει τεράστια ζημιά. Παρόμοιες ζημιές έχουμε δει και σε φάλαινες φυσητήρες κατά διαστήματα. Και ξέρετε τι κοινό έχουν οι φάλαινες φυσητήρες με τους λευκούς καρχαρίες; Και οι δύο κυνηγούν και τρέφονται με τεράστια καλαμάρια.

Από την άλλη, αν το τεράστιο καλαμάρι μπορεί να κάνει αυτή τη ζημιά, θα πρέπει να βάζουμε στην εξίσωση και το κολοσσιαίο καλαμάρι, που είναι ακόμα μεγαλύτερο και που μπορείτε να δείτε το ράμφος του στην φωτογραφία παρακάτω.

Με παρόμοια όπλα σαν το γιγαντιαίο καλαμάρι, απλά μεγαλύτερα, το κολοσσιαίο καλαμάρι, σίγουρα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Είναι άλλωστε και αυτό από τους μεγαλύτερους θηρευτές των ωκεανών, όμως τα βρίσκουμε συνήθως σε μεγαλύτερα βάθη σε σχέση με τους λευκούς καρχαρίες. Μάλιστα έχουμε ένα δείγμα στο μουσείο της Νέας Ζηλανδίας και αυτό που βλέπετε παρακάτω, είναι χωρίς τα τεράστια πλοκάμια του!

Αυτή η μάχη μεταξύ του Σημαδεμένου και ενός καλαμαριού σαν αυτό, θα έπρεπε να είναι επική. Από ότι φαίνεται όμως ο καρχαρίας νίκησε και τα σημάδια πάνω του θα είναι για πάντα εκεί, να θυμίζουν πόσο όμορφη και ταυτόχρονα πόσο άγρια είναι η φύση!

Από τη Μεγάλη Έκρηξη μέχρι σήμερα σε 3 λεπτά!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Source: techmaniacs.gr

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Κάντε εγγραφή στο newsletter

    0%