AD
ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Μαρια Σπηλιωτοπουλου Ιούλια Καραπατάκη - τακούνια για καρφιά Φιλια από Πάτρα ! Μαρία Γιώργος Ιωάννα Σπύρος και Θενια που κοιμάται ! Μαρια Σπηλιωτοπουλου Τακούνια για καρφιά Φιλία από Πάτρα ! Ιούλια Καραπατάκη - τακούνια για καρφιά. Φιλία από Πάτρα Ιωάννα Σπύρος Μαρία Γιώργος και θενια ! Βασιλική Καραΐσκου Die With A Smile, Lady Gaga & Bruno Hello guys!!! I wish each of full of romance and optimism

Showbiz

Massimo Bottura, ο καλλιτέχνης της haute cuisine

today30 Αυγούστου, 2024

Background

Ο Μάσιμο Μποτούρα, με την αφοσίωση και το πάθος του για την υψηλή γαστρονομία, έχει καταφέρει να αναδείξει την ιταλική κουζίνα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η προσέγγισή του είναι ένας συνδυασμός καινοτομίας, παράδοσης και βαθιάς κοινωνικής συνείδησης. Με την παρουσία του στο Sani Gourmet 2024 απέδειξε για άλλη μία φορά την ικανότητά του να συνδυάζει το φαγητό με την τέχνη και τον πολιτισμό, προσφέροντας στους επισκέπτες μια εμπειρία που ξεπερνά τα όρια της γεύσης. Η πορεία του προς την καθιέρωσή του ως ενός από τους πιο επιδραστικούς σεφ στον κόσμο είναι μια ιστορία γεμάτη πάθος, αποφασιστικότητα, αλλά και αμφισβήτηση.

Γεννημένος στη Μόντενα, ο Μάσιμο Μποτούρα ήταν ο νεότερος από τέσσερα αδέρφια, το καθένα από τα οποία είχε καθοριστεί να ακολουθήσει ένα παραδοσιακό και «αξιοσέβαστο» επάγγελμα, όπως είχε αποφασίσει ο πατέρας τους. Ο μεγαλύτερος θα γινόταν μηχανικός, ο δεύτερος γιατρός, ο τρίτος λογιστής και ο Μάσιμο δικηγόρος. Η μαγειρική, παρόλο που ήταν μια βαθιά εσωτερική ανάγκη για εκείνον, περιοριζόταν στις οικογενειακές συγκεντρώσεις της Κυριακής υπό την καθοδήγηση της μητέρας του και δεν θεωρούνταν από τον πατέρα του βιώσιμη επαγγελματική επιλογή. «Δεν ήταν καν επάγγελμα για τον πατέρα μου αυτό», θυμάται ο σεφ. Ωστόσο, έπειτα από δύο χρόνια σπουδών στη Νομική, ο Μποτούρα πήρε μια τολμηρή απόφαση που θα άλλαζε την πορεία της ζωής του. Αναγνωρίζοντας ότι η αληθινή του κλίση βρισκόταν στην κουζίνα, πήρε το ρίσκο και αγόρασε μια ταβέρνα στην άκρη του δρόμου λίγο έξω από τη Μόντενα, παρότι δεν είχε επαγγελματική εμπειρία στον χώρο της εστίασης.

Αντιλαμβανόμενος την ανάγκη να διδαχτεί από τους καλύτερους, επιδίωξε να μαθητεύσει δίπλα σε θρυλικούς σεφ, όπως ο Αλέν Ντικάς και ο Φεράν Αντριά. Αυτές οι εμπειρίες βελτίωσαν τις δεξιότητές του και εμβάθυναν την κατανόησή του για το φαγητό, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διαμόρφωση της δικής του μοναδικής μαγειρικής φιλοσοφίας.
Η αγάπη του για την τέχνη και τη μουσική αποτέλεσε τη βάση για την προσέγγισή του στη γαστρονομία, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στη μαγειρική, αλλά επεκτείνεται σε έναν πολυδιάστατο διάλογο με τον πολιτισμό και την κοινωνία. «Η δική μας δουλειά είναι τεχνική. Συνδυάζει βέβαια την τέχνη, αλλά εγώ θεωρώ τον εαυτό μου πάνω απ’ όλα εργάτη. Δημιουργώ ένα μέσο για να ξυπνήσω μνήμες και να δημιουργήσω συναισθήματα, αλλά με οδηγό το φαγητό. Ο Πικάσο είχε πει πως “μου πήρε τέσσερα χρόνια να μάθω να ζωγραφίζω σαν τον Ραφαήλ και μια ολόκληρη ζωή να μάθω να ζωγραφίζω σαν παιδί”. Αυτό είναι το δικό μου μότο στην επαγγελματική ζωή μου. Η εμπειρία και η ελευθερία στη μαγειρική μου αλληλοσυνδέονται και δημιουργούν το μενού στην οστερία μου».

Το 1995, ο Μποτούρα άνοιξε την «Osteria Francescana» στη Μόντενα, ένα εστιατόριο που σύντομα θα γινόταν σύμβολο του καινοτόμου τρόπου με τον οποίο προσεγγίζει την ιταλική κουζίνα. Πολύ μακριά από το παραδοσιακό, η «Osteria Francescana» αμφισβητεί τους κανόνες της ιταλικής κουζίνας, συνδυάζοντας σύγχρονες τεχνικές με βαθιά ριζωμένες παραδόσεις. Αυτή η τόλμη του έχει αποφέρει στο εστιατόριο τρία αστέρια Michelin και τη δεύτερη θέση στη λίστα με τα κορυφαία στον κόσμο. Δεν είναι όμως αγχωτικό το να πρέπει να βρίσκεται πάντα στην κορυφή; «Φυσικά και είναι, αλλά έχω μια ισχυρή φόρμουλα για να θωρακίσω τον εαυτό μου, την εμπιστοσύνη και την αγάπη. Αυτοί είναι οι φάροι της εσωτερικής μου ηρεμίας. Εμπιστεύομαι τον εαυτό μου και τους συνεργάτες μου και αγαπώ αυτό που κάνω. Ετσι τίποτα δεν μπορεί να πάει λάθος», εξηγεί.

Το δείπνο που ετοίμασε για το Sani Gourmet 2024 δεν ήταν απλώς μια γαστρονομική εμπειρία, αλλά μια αληθινή γιορτή για τις αισθήσεις, γεμάτη από τις αγαπημένες του γεύσεις και τεχνικές, που συνδυάστηκαν με τοπικά ελληνικά προϊόντα. Με τον μοναδικό του τρόπο, ο άνθρωπος που «έχει μυς φτιαγμένους από παρμεζάνα και στις φλέβες του κυλάει ξίδι βαλσάμικο», όπως έχουν τον έχουν περιγράψει, κατάφερε να ενώσει την παράδοση με την καινοτομία, προσφέροντας στους καλεσμένους του ένα αξέχαστο μενού έξι all star πιάτων. Αλήθεια γιατί δέχτηκε αυτήν την πρόταση; Τι αγαπά στην Ελλάδα;

«Είπα κατευθείαν “ναι”. Ο τόπος σας είναι ευλογημένος και από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στη Χαλκιδική όλοι οι άνθρωποι εδώ ήταν τόσο ευγενικοί που σάστισα. Μοιάζουμε πολύ με τους Ελληνες και το αισθάνομαι κάθε φορά που συναντώ κάποιον. Το μέρος, το τοπίο και οι άνθρωποι του “Sani Resort” με αγκάλιασαν. Πρέπει οπωσδήποτε να ξανάρθω, αλλά για διακοπές την επόμενη φορά»

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: admin

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Κάντε εγγραφή στο newsletter

    0%
    Συναίνεση σε Cookie με το Real Cookie Banner