ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Αρκουδακι Filio Pyrgaki - Ti Na Tin Kano Mia Kardia Σε ολους τους ξενιτεμενους SUNNY DARLING-STORIES Καλή διασκέδαση σε όλους!!! Λίλα Police - Every Breath You Take Καλησπέρα Μάνο! Πολύ ωραίο το τραγούδι σου!

Πολιτισμός

Ξεκίνησε η δίκη για την δολοφονική επίθεση κατά του Σαλμάν Ρουσντί | in.gr

today11 Φεβρουαρίου, 2025 8

Background

Ο Σαλμάν Ρουσντί αναμένεται να καταθέσει στη δίκη του άνδρα που κατηγορείται ότι προσπάθησε να τον σκοτώσει σε μια λογοτεχνική συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη τον Αύγουστο του 2022, περισσότερα από 35 χρόνια αφότου εκδόθηκε για πρώτη φορά «ένταλμα θανάτου» από τους θρησκευτικούς ηγέτες του Ιράν.

Ο συγγραφέας πρόκειται να καταθέσει εναντίον του Χαντί Ματάρ, ενός 27χρονου άνδρα που κατηγορείται ότι του επιτέθηκε με μαχαίρι, ενώ επρόκειτο να δώσει ομιλία σε υπαίθριο χώρο με την πατρίδα.

Η δίκη θα φέρει πρόσωπο με πρόσωπο τον Ρούσντι και τον Ματάρ, για πρώτη φορά από τότε που, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Ματάρ κρατούσε μια τσάντα με διάφορα μαχαίρια στο αριστερό του χέρι καθώς πλησίαζε τη σκηνή στο αμφιθέατρο του ιδρύματος Chautauqua και μαχαίρωσε τον Σαλμάν Ρουσντί περισσότερες από δώδεκα φορές με ένα μαχαίρι δέκα ιντσών.

Ο Ρουσντί και ο ομιλητής Χένρι Ρις, ο οποίος κατονομάζεται επίσης ως θύμα στο κατηγορητήριο του Ματάρ, ήταν τόσο έκπληκτοι που αρχικά παρέμειναν καθιστοί, υποστηρίζουν οι εισαγγελείς.

Ο Ματάρ, ο οποίος είναι Αμερικανο-λιβανέζος, κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας και επίθεση. Έχει δηλώσει αθώος.

«Ο εισαγγελέας πρέπει να αποδείξει πολύ περισσότερα από αυτό»

Σύμφωνα με τον Guardian, οι εναρκτήριες αγορεύσεις, οι ένορκοι άκουσαν από τους εισαγγελείς ότι ο Ματάρ «παραλίγο να καταφέρει να σκοτώσει τον κ. Ρούσντι». «Χωρίς δισταγμό, αυτός ο άνδρας, κρατώντας το μαχαίρι του … με δύναμη και αποτελεσματικότητα όσον αφορά την ταχύτητά του, βύθισε το μαχαίρι στον κ. Ρουσντί ξανά και ξανά και ξανά και ξανά», δήλωσε ο εισαγγελέας Τζέισον Σμιντ.

Η ομάδα υπεράσπισης του Ματάρ ζήτησε αναβολή της δίκης μετά την ασθένεια του επικεφαλής δικηγόρου του Ματάρ, Ναθάνιελ Μπαρόνε. Η βοηθός του συνήγορου υπεράσπισης Λιν Σάφερ, δήλωσε στους ενόρκους ότι οι εισαγγελείς δεν θα μπορέσουν να αποδείξουν την ενοχή του Ματάρ, ακόμη και με τη χρήση βιντεοληπτικού υλικού και φωτογραφιών.

«Τα στοιχεία του εγκλήματος είναι κάτι περισσότερο από το ‘συνέβη κάτι πολύ κακό’ – είναι πιο συγκεκριμένα», δήλωσε η Σάφερ. «Κάτι κακό συνέβη, κάτι πολύ κακό συνέβη, αλλά ο εισαγγελέας πρέπει να αποδείξει πολύ περισσότερα από αυτό».

Από την υπόθεση απουσιάζει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε αναφορά στον φετφά, η απόφαση για την εκτέλεση μιας διαταγής, που ζητούσε τον θάνατο του Ρουσντί, ο οποίος έδωσε κίνητρο στον Ματάρ, σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε μετά τη σύλληψή του.

Ο Ματάρ πρόκειται να δικαστεί με την κατηγορία της τρομοκρατίας, όπου το θέμα του κινήτρου θα είναι δύσκολο να αποκλειστεί. Οι κατηγορίες ισχυρίζονται ότι ο Ματάρ παρακινήθηκε από τον φετφά της υποστηριζόμενης από το Ιράν, Χεζμπολάχ. Τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον Guardian, ο Ματάρ είπε «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» καθώς εισερχόταν στη δικαστική αίθουσα.

Μια επόμενη δίκη για τις ομοσπονδιακές κατηγορίες – τρομοκρατία που υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα, παροχή βοήθειας σε τρομοκράτες και απόπειρα παροχής υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση – θα προγραμματιστεί στο περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ στο Μπάφαλο.

Η κατάθεση του Ρουσντί είναι πιθανό να επικεντρωθεί στην άμεση εμπειρία του από την υποτιθέμενη επίθεση. Όμως, σε μια αφήγηση που δημοσιεύθηκε πέρυσι, «Knife: Meditations After an Attempted Murder», ανέφερε πώς είχε ένα προαίσθημα λόγω ενός όνειρο ότι θα δεχόταν επίθεση σε ένα αμφιθέατρο.

Η δίκη θα διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες, δήλωσαν οι δικηγόροι.

«Οι Σατανικοί στίχοι»

Το μυθιστόρημα του Σαλμάν Ρουσντί «Οι Σατανικοί στίχοι» το οποίο κυκλοφόρησε το 1988 – οδήγησε σε ένα θρησκευτικό διάταγμα που απειλούσε τη ζωή του συγγραφέα και τον ανάγκασε να ζει κυνηγημένος για μια δεκαετία.

Το μυθιστόρημα, εμπνευσμένο από τη ζωή του προφήτη Μωάμεθ, πυροδότησε μια σφοδρή παγκόσμια συζήτηση για την ελευθερία του λόγου, όταν ο τότε ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί, επικήρυξε τον Ρουσντί λόγω της φερόμενης βλασφημίας του. Το βιβλίο απαγορεύτηκε στην Ινδία από την κυβέρνηση του Ρατζίβ Γκάντι το 1988 μετά από ταραχές που ξέσπασαν εξαιτίας του περιεχομένου του.

Πριν από τρία έτη, πολλά χρόνια αφότου το Ιράν αποστασιοποιήθηκε από τον φετφά, ο Ρούσντι άρχισε να κυκλοφορεί και πάλι δημόσια. Λίγο καιρό αργότερα, συνέβη η δολοφονική επίθεση εναντίον του στην Νέα Υόρκη.

*Με πληροφορίες από: Guardian

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: Ομάδα Σύνταξης

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Συναίνεση σε Cookie με το Real Cookie Banner