Listeners:
Top listeners:
Simple Radio
Simple Radio Greek Greek Edition
Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό αναδημιουργήθηκε σε ψηφιακή μορφή με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
«Μέσω του ψηφιακού διδύμου, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορούν να εξερευνήσουν και να ασχοληθούν με την πλούσια ιστορία και την αρχιτεκτονική της Βασιλικής, ανεξάρτητα από το που βρίσκονται», αναφέρει ανακοίνωση του Βατικανού.
Το έργο, που ονομάζεται «Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου» (La Basilica di San Pietro), ξεκίνησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και εκπονήθηκε από τη Microsoft και το Βατικανό σε συνεργασία με τη γαλλική startup εταιρεία ψηφιακής διατήρησης, Iconem. Οι ψηφιακοί επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τα «σημεία ενδιαφέροντος» του ιερού χώρου, ο οποίος χρονολογείται από τον τέταρτο αιώνα, και να μεγεθύνουν σε περιοχές-κλειδιά, όπως ο τάφος του πάπα Παύλου Γ’.
Για να δημιουργηθεί το ψηφιακό αντίγραφο του εξωτερικού και εσωτερικού χώρου της διάσημης βασιλικής – που περιλαμβάνει τα ψηφιδωτά, τις τοιχογραφίες και τα γλυπτά της – χρησιμοποιήθηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κάμερες και λέιζερ για τη λήψη περισσότερων από 400.000 λεπτομερών εικόνων σε διάστημα τριών εβδομάδων. Στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα, μπορεί επίσης να έχει κανείς πρόσβαση σε ειδικά περίπτερα στο Βατικανό.
Tο έργο βοήθησε επίσης στον εντοπισμό δομικών προβλημάτων. «Ο ψηφιακός δίδυμος παίζει επίσης ζωτικό ρόλο στις προσπάθειες αποκατάστασης, βοηθώντας στον εντοπισμό των φυσικών τρωτών σημείων που παρείχαν νέες γνώσεις για τη δομή και την αρχιτεκτονική του, διασφαλίζοντας ότι η ιστορική, πολιτιστική και πνευματική σημασία του θα παραμείνει για τις μελλοντικές γενιές», προσθέτει το Βατικανό.
Οι τεχνικές της φωτογραμμετρίας – η λήψη χιλιάδων εικόνων από πολλαπλές γωνίες για τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου ψηφιακού μοντέλου – αποκάλυψαν, για παράδειγμα, προηγουμένως κρυμμένα ή χαμένα ψηφιδωτά πλακίδια. Παράλληλα, οι ομάδες του Βατικανού αποκάλυψαν μια περίτεχνη οροφή με χρωματιστά τούβλα τοποθετημένα σε μια αρχιμήδειο σπείρα – ένα τυπικό ρωμαϊκό στυλ τοιχοποιίας της εποχής. «Αυτό το απροσδόκητο εύρημα προσθέτει στην πλούσια αρχιτεκτονική ιστορία της Βασιλικής και θα συμβάλει στις συνεχιζόμενες προσπάθειες αποκατάστασης», αναφέρει το Βατικανό.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στις προσπάθειες αποκατάστασης μέχρι σήμερα. «Αναλύοντας εκατοντάδες χιλιάδες εικόνες υψηλής ανάλυσης με γεωγραφικές ετικέτες, [το πρόγραμμα AI for Good Lab της Microsoft] συγκρίνει αυτές τις σαρώσεις με αρχειακά αρχεία για να εντοπίσει δομικές αδυναμίες και άλλα σημάδια υποβάθμισης», εξηγεί η ανακοίνωση.
Στα βασικά μέλη της ομάδας έργου περιλαμβάνεται ο Πάολο Μπενάντι, καθηγητής Ηθικής της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Ποντιφικό Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης, ο οποίος συμβουλεύει το Βατικανό και τον Πάπα Φραγκίσκο σχετικά με την «ηθική χρήση της τεχνολογίας».
Νωρίτερα φέτος, ωστόσο, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης, λέγοντας: «Εξυπηρετεί την ικανοποίηση των αναγκών της ανθρωπότητας, τη βελτίωση της ευημερίας και της ολοκληρωμένης ανάπτυξης των ανθρώπων;» [Ή μήπως] εξυπηρετεί τον εμπλουτισμό και την ενίσχυση της εξουσίας των λίγων τεχνολογικών κολοσσών, παρά τους κινδύνους για την ανθρωπότητα;».
*Με πληροφορίες από: The Art Newspaper | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Microsoft
Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Written by: Ομάδα Σύνταξης
AI Art Culture Live microsoft The Good Life ανακοίνωση άνθρωποι αρχιτεκτονική Βασιλική του Αγίου Πέτρου βατικανό διάστημα έργο ιστορία καθηγητής κάμερες Νέα πανεπιστήμιο πάπας πάπας φραγκίσκος που πρόγραμμα σπείρα στυλ τάφος τεχνητή νοημοσύνη Τεχνολογία τοιχογραφίες φωτογραφία ψηφιακή πλατφόρμα
Καθημερινά 14:00-17:00
close
Post comments (0)