Listeners:
Top listeners:
Simple Radio
Simple Radio Greek Greek Edition
Αυτό το άρθρο περιέχει spoilers για το φινάλε της 3ης σεζόν του «The White Lotus», μετά το οποίο, κατά πάσα πιθανότητα, δε θα ξαναδείτε με το ίδιο «μάτι» μια πίνια κολάδα.
Οι μακροχρόνιες φαντασιώσεις δολοφονίας-αυτοκτονίας του Τίμοθι Ράτλιφ (τον υποδύεται ο Τζέισον Ίσαακς) έρχονται στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, καθώς η οικογένειά του αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον. Αποφασίζει να τους δηλητηριάσει με τους σπόρους του καρπού του δέντρου πονγκ-πονγκ αντί να αντιμετωπίσει την απογοήτευσή τους για την απώλεια της περιουσίας τους.
Ένας ξενοδοχοϋπάλληλος στο πολυτελές θέρετρο της Ταϊλάνδης έχει ήδη προειδοποιήσει τον Ράτλιφ για την τοξικότητα του δέντρου. Μέχρι το φινάλε της σεζόν, ο ίδιος εργαζόμενος του δίνει κατά λάθος οδηγίες για το πώς να βγάλει δηλητήριο από τους σπόρους αυτού που οι ντόπιοι αποκαλούν «δέντρο αυτοκτονίας».
Ποια είναι όμως η πραγματική ιστορία πίσω από το πονγκ-πονγκ;
Σύμφωνα με τον Εθνικό Τροπικό Βοτανικό Κήπο, έναν ερευνητικό κήπο στη Χαβάη, τα δέντρα πονγκ-πονγκ, ή Cerbera odollam, είναι ενδημικά της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, των τροπικών νησιών του Ειρηνικού και τμημάτων της Αυστραλίας.
Ο καρπός έχει μήκος δύο έως τέσσερις ίντσες και γίνεται από πράσινος σε κόκκινο καθώς ωριμάζει. Ο Τάι Ματζόσκι, πρόεδρος του τμήματος ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα, ο οποίος ειδικεύεται στην πολιτισμική ανθρωπολογία και τη διατροφολογία, δήλωσε ότι η καρδιοτοξίνη του φρούτου συγκεντρώνεται στους πυρήνες των σπόρων, «σχεδόν όπως ένα κουκούτσι ροδάκινου».
Το δέντρο είναι παρόμοιο με το φυτό πικροδάφνη στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο Δρ Ματζόσκι. Όπως και η πικροδάφνη, το δέντρο πονγκ-πονγκ έχει «μια πραγματικά ευχάριστη αισθητική ποιότητα, αλλά είναι πολύ επικίνδυνο όσον αφορά την κατανάλωση». Η ίδια τοξίνη μπορεί να βρεθεί στο κρίνο της κοιλάδας και στο γαρύφαλλο.
Τα φρούτα πονγκ-πονγκ περιέχουν την τοξίνη cerberin, έναν τύπο καρδιακού γλυκοζίτη που επιτίθεται σε μια αντλία στην καρδιά που ελέγχει τα επίπεδα νατρίου και καλίου στο σώμα. Μια χαμηλή δόση ενός καρδιακού γλυκοζίτη μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της συστολής της καρδιάς, αλλά η υπερβολική δόση μπορεί να αποβεί μοιραία, δήλωσε η Δρ Μέρι Γουέρμουθ, ιατρική τοξικολόγος στο Indiana University Health, η οποία έχει αντιμετωπίσει ασθενείς με δηλητηρίαση από πονγκ-πονγκ.
Το τι ισοδυναμεί με θανατηφόρα δόση πυρήνων πονγκ-πονγκ εξαρτάται από τις υποκείμενες παθήσεις ενός ατόμου, δήλωσε η Δρ Γουέρμουθ, αλλά ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να χρειαστεί μόλις ένας σπόρος. Ο εμετός και η ναυτία μπορεί να είναι τα πρώτα συμπτώματα καθώς ο καρδιακός ρυθμός πέφτει.
Λόγω των τοξικών ιδιοτήτων του, το πονγκ-πονγκ έχει χρησιμοποιηθεί για απόπειρες αυτοκτονίας στις περιοχές όπου φυτρώνει. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε «δοκιμασίες μέσω δοκιμασίας» για γενεές, δήλωσε ο Δρ Ματζόσκι. Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα στη Μαδαγασκάρη, για παράδειγμα, ο καρπός του πονγκ-πονγκ χρησιμοποιούνταν ως τρόπος για να διαπιστωθεί η ενοχή ή η αθωότητα ατόμων που είχαν κατηγορηθεί για μαγεία. Αν ήταν ένοχοι, θα πέθαιναν από την κατάποση του φρούτου πονγκ-πονγκ, ενώ αν ήταν αθώοι, θα σώζονταν από υπερφυσική παρέμβαση.
«Είναι ένας τρόπος να ρίχνουμε το βάρος στο υπερφυσικό να κάνει αυτές τις κρίσεις ζωής ή θανάτου, ενώ παράλληλα απομονώνει τους ανθρώπους που επιφέρουν την τιμωρία των εγκλημάτων από το να αισθάνονται ένοχοι», είπε.
Σε μια μελέτη που συνέγραψαν μαζί με άλλους τοξικολόγους από όλη τη χώρα, η Δρ Γουέρμουθ και οι συνάδελφοί της διαπίστωσαν ότι τα πρώτα συμπτώματα δηλητηρίασης από πονγκ-πονγκ μπορούσαν να εμφανιστούν τρεις ώρες μετά την κατάποση. Στο φινάλε της Κυριακής, ο Λόχλαν Ράτλιφ (τον οποίο υποδύεται ο Σαμ Νίβολα) αρχίζει νιώθει τις επιπτώσεις μέσα σε λίγα λεπτά μετά την κατά λάθος κατάποση κονιορτοποιημένων σπόρων φρούτων πονγκ-πονγκ.
Είναι επίσης δύσκολο να πούμε αν μια μικρή γουλιά πίνια κολάδα με το τοξικό υλικό- την οποία καταναλώνουν τα άλλα μέλη της οικογένειας Ράτλιφ – θα μπορούσε να προκαλέσει οποιοδήποτε πρόβλημα, δήλωσε ο Δρ Γουέρμουθ. Αλλά στην περίπτωση του Λόχλαν, η επιβίωσή του μπορεί να είναι μια περίπτωση τηλεοπτικού δράματος και αναστολής της ιατρικής δυσπιστίας.
«Θα μπορούσε να είχε επιβιώσει; Σίγουρα», είπε. «Αλλά εξαρτάται από την ποσότητα. Μπορεί να είχε απλώς ναυτία και εμετό και η καρδιά του να μην σταμάτησε να χτυπάει».
Αν δεν είχε ανακάμψει ως εκ θαύματος, ο νεότερος Ράτλιφ θα είχε λάβει ένα αντίδοτο που ονομάζεται digoxin immune fab, το οποίο υπάρχει στα περισσότερα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων.
*Πηγή: The Guardian
Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Συντάχθηκε από: Ομάδα Σύνταξης
Culture Live guardian The Good Life THE WHITE LOTUS Αν ασθενείς αυτοκτονία δέντρο δέντρο αυτοκτονίας έρευνες ιατρική ιστορία κρίσεις μάτι πανεπιστημίου πίνια κολάδα ποιότητα πονγκ-πονγκ που σώμα τοξικό τοξικότητα φαντασιώσεις φινάλε φλόριντα φρούτα χαβάη χώρα
Σχόλια σε άρθρα (0)