Πολιτισμός

The House Of Love, Αντιγόνη και Γουές Άντερσον: 10 προτάσεις για το Σαββατοκύριακο

todayMay 30, 2025 26

Background

Η πολιτιστική ατζέντα του CNN Greece για το Σαββατοκύριακο παρουσιάζει μια πληθώρα εκδηλώσεων που καλύπτουν όλα τα γούστα και ενδιαφέροντα. Από τις πρωτοποριακές εκθέσεις στα μουσεία και τις γκαλερί, μέχρι τις συναρπαστικές κινηματογραφικές προβολές και τις μαγευτικές μουσικές παραστάσεις, οι επιλογές είναι πολλές και ποιοτικές. Το θέατρο, με τις εξαιρετικές παραστάσεις του, υπόσχεται να μεταφέρει το κοινό σε διαφορετικούς κόσμους, προσφέροντας έναν μοναδικό συνδυασμό ψυχαγωγίας και καλλιτεχνικής έκφρασης.

Θέατρο

Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών: “Αντιγόνη” του Ζαν Ανούιγ

1748511346189-361743251-934081.jpg

Το Μέγαρο παρουσιάζει μια σπουδή πάνω στην “Αντιγόνη”, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή, με τη συμμετοχή των σπουδαστών του τέταρτου έτους της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών. Στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται η διαρκής σύγκρουση ανάμεσα στην κρατική εξουσία και την ελεύθερη βούληση του ατόμου. Οι κρατικές επιταγές δεν ορίζουν μόνο τους κανόνες για την ορθή λειτουργία της κοινωνίας, αλλά διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό συνειδήσεις. Η Αντιγόνη, όμως, αρνείται να υποταχθεί στον άκαμπτο ορθό λόγο της εξουσίας, επιλέγοντας τη δική της αλήθεια, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει σύγκρουση με τη λογική του νόμου. Η παράσταση αναδεικνύει τη βαθιά αντίφαση κάθε εξουσίας: ενώ φαντάζει απόλυτη, φέρει μέσα της τη δυνατότητα να αμφισβητηθεί, εκεί όπου η αντίσταση δεν είναι απλώς πράξη ανυπακοής, αλλά αναζήτηση μιας άλλης δικαιοσύνης.

Συμπαραγωγή:
Ωδείο Αθηνών
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

“Εδώ έχει δράκους / Hic sunt Dracones” Théâtre du Soleil – Ariane…

1748510636880-362293867-941377.jpg

Μια μεγάλη λαϊκή παράσταση εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα, σε ξεχωριστά επεισόδια.

Επεισόδιο πρώτο
1917: Η νίκη ήταν στα χέρια μας

Η Αριάν Μνουσκίν, μια από τις αγαπημένες θεατρικές δημιουργούς του ελληνικού κοινού, είναι γνωστή για το έργο της. Το Θέατρο του Ήλιου, ο διάσημος θίασος που ίδρυσε το 1964, έχει επισκεφθεί αρκετές φορές το Φεστιβάλ με δημιουργίες όπως “Το τελευταίο καραβανσαράι – Οδύσσειες” (2006), “Οι εφήμεροι” (2007), “Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας – Αυγές” (2011) και “Kanata” (2019).

Η Μνουσκίν εμπνέεται από ένα θέατρο “λαϊκό”, “πολιτικό” και “γιορτινό”. Πιστεύει στην παιδευτική διάσταση της θεατρικής πράξης και το Θέατρο του Ήλιου λειτουργεί σε κοινοβιακό πρότυπο, χωρίς πρωταγωνιστές, με τον Χορό να είναι στο επίκεντρο. Οι παραστάσεις του θιάσου συνδυάζουν στοιχεία από το Αρχαίο Δράμα, την κομέντια ντελ άρτε και το θέατρο δρόμου.

Η τελευταία δημιουργία του Θεάτρου του Ήλιου, “Οι Δράκοι”, είναι μια επική ιστορική τοιχογραφία με σημείο εκκίνησης τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η παράσταση “Η νίκη ήταν στα χέρια μας”, με τη συμμετοχή σαράντα περίπου ηθοποιών, σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυση του Θιάσου και είναι μέρος των εορτασμών για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ.

Η παράσταση αναζητά να απαντήσει στο ερώτημα της εισβολής και της υποδούλωσης στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, προσπαθώντας να ορθώσει ένα θεατρικό ανάχωμα ενάντια σε διάφορους δεσποτισμούς. Σε συνεργασία με την Ελέν Σιξού, η παράσταση επικεντρώνεται στο έτος 1917, προσπαθώντας να παρουσιάσει τη γέννηση ενός συστήματος που άλλαξε τον κόσμο.

Σκηνοθεσία: Αριάν Μνουσκίν

Παίζουν, με σειρά εμφάνισης στη σκηνή: Hélène Cinque, Dominique Jambert, Nirupama Nityanandan, Aline Borsari, Alice Milléquant, Omid Rawendah, Sébastien Brottet-Michel, Seear Kohi, Reza Rajabi, Jean Schabel, Shaghayegh Beheshti, Pamela Marin Munoz, Vincent Mangado, Duccio Bellugi-Vannuccini, Maurice Durozier, Samir Abdul Jabbar Saed, Dimitri Leroy, Andréa Marchant Fernandez, Andréa Formantel Riquelme, Agustin Letelier, Farid Joya, Élise Salmon, Ève Doe-Bruce, Judit Jancsó, Vincent Martin, Seietsu Onochi, Vijayan Panikkaveettil, Xevi Ribas, Ariane Hime, Astrid Grant, Tomaz Nogueira da Gama, Clémence Fougea, Ya-Hui Liang.

Ακούγονται οι φωνές των: Ira Verbitskaya, Egor Morozov, Judit Jancsó, Martin Vaughan Lewis, Brontis Jodorowsky, Arman Saribekyan, Cyril Boutchenik, Alexey Dedoborsch, Rainer Sievert, Vincent Mangado, Johannes Hamm, Sava Lolov, Sacha Bourdo, Yuriy Zavalnyouk, Anna Kuzina, Θάνου Πρίτσα.

Μουσική: Clémence Fougea, Ya-Hui Liang
Ήχος: Thérèse Spirli με τη Mila Lecornu
Εικόνες: Diane Hequet
Φωτισμοί: Virginie Le Coënt, Lila Meynard, Noémie Pupier
Ζωγραφική σκηνικών: Elena Ant με τη Hanna Stepanchenko
Μεταξωτά: Ysabel de Maisonneuve
Μάσκες: Erhard Stiefel με τη Simona Vera Grassano
Άλλες μάσκες, μακέτες και αξεσουάρ: Xevi Ribas, Miguel Nogueira, Lola Seiler, Sibylle Pavageau
Κοστούμια: Marie-Hélène Bouvet, Barbara Gassier, Nathalie Thomas, Annie Tran, Elisabeth Cerqueira Μαθητευόμενη: Mina Franceschinis
Περούκες και κομμώσεις: Jean-Sébastien Merle
Σκηνικά: David Buizard, Sandra Wallach, Aref Bahunar, Naweed Kohi, Antoine Giovannetti, Noël Chambaux, με τους Martin Claude, Clément Vernerey, Pierre Mathis-Aide Μαθητευόμενη: Chloé Combes
Ειδικά εφέ: Astrid Grant, Andréa Formantel Riquelme, Farid Joya με τις Judit Jancsó και Reza Rajabi
Ιστορικοί σύμβουλοι: Galia Ackerman, Stéphane Courtois, Στρατηγός Nicolas Richoux, Στρατηγός Dominique Trinquand
Μετάφραση και διερμηνεία (ρωσικά, ουκρανικά): Arman Saribekyan
Αρχειονόμοι: Sébastien Brottet-Michel, Dominique Jambert
Βοηθοί σκηνοθέτριας: Alexandre Zloto, Lucile Cocito
Χειρισμός υπερτίτλων: Amanda Tedesco
Υπεύθυνος μετακινήσεων επί σκηνής: Aline Borsari, με τη βοήθεια του Sébastien Brottet-Michel

Ελληνικοί υπέρτιτλοι: Δημήτρης Κοσμίδης
Αγγλικοί υπέρτιτλοι: Κωνσταντίνος Τζήκας

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου 2025.

Σινεμά

Το Φοινικικό Σχέδιο

Ο Γουές Άντερσον επιστρέφει με την 12η μεγάλου μήκους ταινία του, η οποία εξερευνά τις δυναμικές μιας οικογένειας υψηλής κοινωνικής τάξης. Πρωταγωνιστούν οι Μπενίσιο ντελ Τόρο, Μία Θρίπλετον, Μάικλ Σίρα και Τομ Χανκς, ενώ η πλοκή περιστρέφεται γύρω από τον Ζα-ζα Κόρντα, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ευρώπη. Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών και αναμένεται με ανυπομονησία από τους φίλους του σκηνοθέτη.

Killerwood

Ο Χρήστος Μασσαλάς επιστρέφει με μια μεταμοντέρνα σάτιρα που αναδεικνύει τις αντιφάσεις της ελληνικής κινηματογραφικής βιομηχανίας. Η ταινία ακολουθεί μια γυναίκα που, προσπαθώντας να βοηθήσει την κινηματογραφική βιομηχανία, εισέρχεται σε έναν κόσμο παράλληλων συμπάντων και μορφών. Πρόκειται για μια αφτιασίδωτη και πρωτότυπη προσέγγιση του κινηματογραφικού κόσμου.

Μουσική

The House of Love live στο Gazarte

937881.jpg

Οι θρυλικοί The House of Love, πρωτοπόροι της βρετανικής alternative rock σκηνής, θα εμφανιστούν στην Ελλάδα για δύο πολυαναμενόμενες συναυλίες: την Παρασκευή 30 Μαΐου στον Πολυχώρο WE και το Σάββατο 31 Μαΐου στο Gazarte Ground Stage στην Αθήνα. Με μια καριέρα που εκτείνεται σε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, το συγκρότημα παραμένει γνωστό για τις μελωδίες του, τους ποιητικούς στίχους και τη συναισθηματική τραγουδοποιία του. Η επιστροφή τους στην Ελλάδα μετά από σχεδόν 20 χρόνια περιλαμβάνει τους διαχρονικούς ύμνους τους αλλά και νεότερο υλικό. Οι συναυλίες αυτές θα αποτελέσουν έναν φόρο τιμής στη μουσική κληρονομιά αυτού του ιστορικού σχήματος, που συνεχίζει να συναρπάζει γενιές ακροατών.

Οι The House of Love σχηματίστηκαν το 1986 στο Camberwell του Λονδίνου από τον Guy Chadwick και γρήγορα έγιναν γνωστοί για τις αιθέριες κιθαριστικές τους μελωδίες και το εσωστρεφές αφηγηματικό τους ύφος. Το ντεμπούτο άλμπουμ, The House of Love (1988), τους καθιέρωσε ως μία από τις πιο καθοριστικές μπάντες της εποχής, με κομμάτια όπως τα “Christine,” “Shine On” και “Love in a Car” να θεωρούνται πλέον ορόσημα της βρετανικής alternative. Καλλιτεχνικά, το συγκρότημα πειραματίστηκε με διάφορες επιρροές και ηχοχρώματα, καταφέρνοντας να κινηθεί σε υποείδη όπως το post-punk, το shoegaze και η μελαγχολική pop, διαμορφώνοντας έτσι έναν ήχο ιδιαίτερο.

Μετά από μια μεγάλη παύση, το συγκρότημα επανενώθηκε το 2003, με τη δημιουργική του φλόγα διατηρημένη. Το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους, A State of Grace (2022), επιβεβαίωσε την καλλιτεχνική τους ευφυΐα, προσεγγίζοντας τα γνωστά νοσταλγικά τους vibes, με μια σύγχρονη ματιά. Ο δίσκος χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς ως μία από τις πιο συγκινητικές και ατμοσφαιρικές δουλειές τους. Ο Chadwick αποδείχτηκε διαχρονικό ταλέντο στην τραγουδοποιεία. Οι The House of Love είναι εδώ, πιο ώριμοι και δυνατοί.

Η επιστροφή του σχήματος στην Ελλάδα προσφέρει μια ευκαιρία για το κοινό της Αθήνας και Θεσσαλονίκης να απολαύσει από κοντά ένα από τα πιο επιδραστικά βρετανικά indie συγκροτήματα, σε μια ώριμη φάση τους. Οι The House of Love συνεχίζουν να μαγεύουν και να εμπνέουν ακροατήρια, με τα διαχρονικά τους έργα. Η ευθραυστότητα, η συγκινητική τραγουδοποιεία και το ταλέντο τους συνδυάζονται σε τρεις συναυλίες που αναμένεται να συζητηθούν.

Ο Βαγγέλης Γερμανός στο Egalite Bar

947770.jpg

Ο Βαγγέλης Γερμανός θα εμφανιστεί στο Egalite Bar & Darts Club το Σάββατο 31 Μαΐου.
Ο γνωστός τραγουδοποιός θα προσφέρει μια μελωδική βραδιά λίγο πριν την έναρξη του καλοκαιριού.

Αναμένεται να ακουστούν τραγούδια όπως “Κηπουρός”, “Κρουαζιέρα”, “Απόκληρος”, “Μπανιέρα”, “Δραπέτης”, “Γόησσα”, “Σκλάβος σου για πάντα”, “Βραχυκύκλωμα” και άλλα αγαπημένα.

Εικαστικά

Ομαδική έκθεση “Ορατό και Αόρατο”

949252.jpg

“Τι άλλο είναι η Τέχνη από ένας τρόπος για να βλέπεις τα πράγματα;”
Saul Bellow (Σολ Μπέλοου), Καναδο-Αμερικανός συγγραφέας (1914-2005) – [Νόμπελ Λογοτεχνίας 1976]

Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος ανοίγει τον εικαστικό του κύκλο για το έτος 2025, με τη διοργάνωση διεθνούς, ομαδικής έκθεσης εικαστικών τεχνών με τίτλο: “Ορατό και Αόρατο – Visible and Invisible”, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή.

Η έκθεση αυτή αποτελεί σημείο συνάντησης 43 σύγχρονων δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με κοινή αφετηρία την ανάγκη τους να εκφράσουν και να επικοινωνήσουν στον θεατή και επισκέπτη τον ορατό και υπαρκτό κόσμο μας με τη δική τους οπτική σε αυτά που βλέπουν τα μάτια, αλλά και το αόρατο, δηλαδή όλα εκείνα τα θαυμαστά που “βλέπει” μονάχα η ψυχή μας. Γιατί ό,τι υπάρχει στον κόσμο δεν είναι αναγκαστικά ορατό. Υπάρχουν καταστάσεις αόρατες, που όμως η ύπαρξή τους είναι αδιαμφισβήτητη και καθορίζει τη ζωή μας. Τις νιώθουμε να συμβαίνουν παντού, από τον μικρόκοσμο που αποτελούμε εμείς οι ίδιοι, μέχρι τον μακρόκοσμο του σύμπαντος.

Η έκθεση περιλαμβάνει 61 έργα μικρών, μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων, τα οποία συνθέτουν έναν ενδιαφέροντα κόσμο και προκαλούν μια δημιουργική “συνομιλία” ανάμεσα στις διαφορετικές τεχνοτροπίες και θεματολογίες των καλλιτεχνών.

Συμμετέχουν (αλφαβητικά):
Βαλταδώρος Νικόλαος (Ελλάδα), Βλαχώνη Τζένη (Ελλάδα), Γιατράκη Ρένα (Ελλάδα), Γουγόπουλος Δημήτριος (Ελλάδα), Δαμιανάκη Φανή (Ελλάδα), Δελής Χρήστος (Ελλάδα), Διακοβασίλη Δέσποινα (Ελλάδα), Διακοβασίλη Νίνα (Ελλάδα), Επιτηδείου – Νικολάου Ελένη (Ελλάδα), Ευθυμιάδη Αγγέλα (Ελλάδα), Ηλιάδη Μάρη (Ελλάδα), Θεοδώρου Αριστείδης (Ελλάδα), Ιωαννίδου – Τερζάκη Ελένη (Ελλάδα), Καπογιάννη Παναγώτα (Γερμανία), Καρακατσάνης Δημήτρης (Ελλάδα), Καρατσούνη Αικατερίνη (Ελλάδα), Καρέλου Μαρία (Ελλάδα), Καστέλλη Χαρίκλεια (Ελλάδα) Κοβός Σταύρος (Ελλάδα), Κόλια – Μπέικο Ελευθερία (Ελλάδα), Κόλλια Ζωή Κυριακή (Ελλάδα), Κομνηνάκη Αργυρώ (Ελλάδα), Κουβουτσάκης Στάθης (Ελλάδα), Κουτσοχέρα Λέτα (Ελλάδα), Λασκαρίδης Κωνσταντίνος (Ελλάδα), Λώτος Αντώνης (Ελλάδα), Μάλλης Πέτρος (Ελλάδα), Μανιτάρη Άννα (Ελλάδα), Μαργαρίτη Χριστιάννα (Ελλάδα), Μαυρίδη Σοφία (Ελλάδα), Μπαλού Ειρήνη (Ελλάδα), Παπά Μαρία (Κύπρος), Παπά Στέλλα (Κύπρος), Πέππα Δήμητρα (Ελλάδα), Πρεβεδουράκη Κορίνα (Ελλάδα), Σαουλίδου Μαρία (Ελλάδα), Σουβατζόγλου Γιάννης (Ελλάδα), Σταμούλης Ιωάννης (Ελλάδα), Στενός Δημήτρης (Ελλάδα), Τζίτζιρα Αικατερίνη (Ελλάδα), Τσίτουρα Νότα (Ελλάδα), Φέτσης Χρήστος (Ελλάδα), Χατζηιωάννου Παναγιώτης (Ελλάδα).

Εγκαίνια: Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025, ώρα 19:30

Ομαδική έκθεση”As She Sees It: Three Women, Three Gazes”

Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει την ομαδική έκθεση “As She Sees It: Three Women, Three Gazes” με έργα των Ελένη Μπαγάκη, Σοφία Μιτσώλα και Janice Nowinski. Η έκθεση συγκεντρώνει τρεις καλλιτέχνιδες που χρησιμοποιούν τη ζωγραφική για να εξετάσουν πώς οι γυναίκες αντιλαμβάνονται και πώς διεκδικούν τη δύναμη της αντίληψης. Μέσα από διαφορετικά μέσα και εννοιολογικές προσεγγίσεις, το βλέμμα παρουσιάζεται ως μια εξελισσόμενη σχέση ανάμεσα στον θεατή, το υποκείμενο και τον εαυτό. Οι συνθέσεις της Μπαγάκη αντλούν από την προσωπική και τη συλλογική μνήμη για να εξερευνήσουν την επιθυμία. Οι γυναικείες φιγούρες της Μιτσώλα αμφισβητούν τις παραδοσιακές απεικονίσεις του ερωτισμού και της εξουσίας. Οι μορφές της Nowinski ανατρέπουν το κλασικό γυμνό, αγκαλιάζοντας το αμήχανο και το ευάλωτο. Μαζί, οι πρακτικές τους συνθέτουν ένα πολύπλευρο πεδίο παρατήρησης και ενδοσκόπησης.

Η καλλιτεχνική πρακτική της Ελένης Μπαγάκη περιλαμβάνει κείμενο, ζωγραφική, βίντεο, ήχο και γλυπτική, εξερευνώντας τα ρευστά όρια μεταξύ αυτοβιογραφίας και μυθοπλασίας. Ενημερωμένη από τη φεμινιστική θεωρία, η δουλειά της διερευνά πώς η προσωπική αφήγηση αντανακλά ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές πραγματικότητες. Για την έκθεση, η Μπαγάκη παρουσιάζει μια σειρά ζωγραφικών έργων με τίτλο Still Life, μαζί με νέα έργα σε αλουμίνιο. Τα έργα διερευνούν την οικειότητα και τους τρόπους κατασκευής προσωπικών αφηγήσεων. Τα έργα σε αλουμίνιο απεικονίζουν μέρη ανδρικών σωμάτων και λουλουδιών, εντείνοντας την ένταση μεταξύ αισθησιασμού και απόστασης.

Τα ζωηρά, αινιγματικά έργα της Σοφίας Μιτσώλα παρουσιάζουν μυθολογικούς και φανταστικούς χαρακτήρες, εμπνευσμένους από την αρχαία ελληνική τέχνη και τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα. Οι γυμνές φιγούρες της δημιουργούν μια οπτική συνάντηση που εξερευνά θέματα ηδονοβλεψίας και κυριαρχίας. Για την έκθεση, η Μιτσώλα παρουσιάζει μια σειρά από πίνακες μεσαίας κλίμακας, με στυλιζαρισμένα γυναικεία γυμνά σε σχεδόν μονοχρωματικό φόντο.

Η ζωγραφική πρακτική της Janice Nowinski ξεκινά με φωτογραφίες που έχει βρει, επανεξετάζοντάς τες ως χαλαρές υποδείξεις. Οι πίνακές της διαθέτουν μια εντυπωσιακή υλική και συναισθηματική παρουσία, με δυναμικές συνθέσεις. Τα γυμνά της Nowinski ανατρέπουν τα παραδοσιακά ιδεώδη της ομορφιάς και του ερωτισμού, διεκδικώντας την εξουσία μέσα από τη φυσικότητά τους.

Εγκαίνια: Παρασκευή 30 Μαΐου, 7-9:30 μ.μ

Παιδί

Εκπαιδευτικές – Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ ”Ταξίδι στη Χώρα των…

897204.jpg

Το 3ο Κουδούνι Όπερα, ένα επιτυχημένο πρόγραμμα διακαλλιτεχνικής και παιδαγωγικής δράσης για σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ολοκληρώνει την πέμπτη χρονιά υλοποίησής του με την παράσταση μουσικού θεάτρου “Ταξίδι στη Χώρα των Άσχημων”. Η παράσταση απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους που επιθυμούν να εκφραστούν ελεύθερα. Η μουσική σύνθεση ανήκει στον Τρέβορ Γκραλ, το λιμπρέτο στην Αντριάνα Μίνου, τη διεύθυνση του μουσικού συνόλου έχει αναλάβει η Κυριακή Κουντούρη, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει η Θεανώ Μεταξά. Στην καλλιτεχνική ομάδα συμμετέχουν η μονωδός Σοφία Κετετζιάν και ο ηθοποιός Ηλίας Βογιατζηδάκης.

Η παράσταση αποτελεί το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του προγράμματος 3ο Κουδούνι Όπερα, το οποίο υποστηρίζεται από την Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας “Equall – Για μια Κοινωνία Ισότιμων Ανθρώπων”, ειδικότερα στον πυλώνα που περιλαμβάνει δράσεις για τη Νέα Γενιά.

Περισσότεροι από διακόσιοι μαθητές από έντεκα δημοτικά σχολεία της Αττικής θα συμμετάσχουν στην παράσταση, μεταφέροντας το κοινό σε έναν φανταστικό προορισμό, όπου η αποδοχή, η αλληλεγγύη και η ισότητα κυριαρχούν. Η διαδρομή ξεκινά από την Τετραγωνία, έναν κόσμο όπου η κανονικότητα και η ομοιομορφία κυριαρχούν, και συνεχίζει με τρία παιδιά που αναζητούν το διαφορετικό και το αυθεντικό.

Η παράσταση εξετάζει τις έννοιες του “κανονικού” και του “άσχημου” με χιούμορ και φαντασία, θέτοντας ερωτήματα για τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Όπως σημειώνει η σκηνοθέτρια Θεανώ Μεταξά, στόχος είναι η δημιουργία ενός χώρου ελευθερίας, όπου κάθε φωνή και σώμα έχει χώρο να υπάρξει αυθεντικά.

Η μουσική σύνθεση του Τρέβορ Γκραλ περιλαμβάνει διάφορα στιλ και μουσικές προσεγγίσεις, λειτουργώντας ως δραματουργικός καθρέφτης της δράσης. Το έργο εμπλουτίζεται από ήχους και μουσικά μοτίβα που δημιουργήθηκαν από τους μαθητές κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Ο συνθέτης προσκάλεσε τα παιδιά να συμμετάσχουν ως συν-συνθέτες, προσθέτοντας στη δημιουργική διαδικασία.

Τα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα από τον Οκτώβριο του 2024 έως τον Μάιο του 2025 είναι: 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου, 10ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω “Νίκος Γκάτσος”, 29ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών “Νίκος Γκάτσος”, 4ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, 54ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, 7ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας, 8ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης, 85ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας, 9ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας.

Συντελεστές:
Μουσική σύνθεση Τρέβορ Γκραλ
Πρωτότυπη ιστορία, λιμπρέτο Αντριάνα Μίνου
Μουσική διεύθυνση Κυριακή Κουντούρη
Σκηνοθεσία Θεανώ Μεταξά
Φωτισμοί Μελίνα Μάσχα
Video art Χρυσούλα Κοροβέση, Θεανώ Μεταξά
Μουσική διδασκαλία Σοφία Κετετζιάν, Κυριακή Κουντούρη
Θεατρική διδασκαλία Ηλίας Βογιατζηδάκης, Θεανώ Μεταξά
Πιανιστική συνοδεία προβών Βαγγέλης Σταυρόπουλος

Ερμηνεύουν οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο 3ο Κουδούνι Όπερα, η μονωδός Σοφία Κετετζιάν και ο ηθοποιός Ηλίας Βογιατζηδάκης

Μουσικό σύνολο: Κλεόδωρος Αγόρας (βιολί), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Κωνσταντίνα Ρούσσου (φλάουτο, πίκολο), Ηλίας Σκορδίλης (κλαρινέτο), Νίκος Σταυλάς (sampler)

Συμμετέχουν μαθητές από τα σχολεία: 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου, 10ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω “Νίκος Γκάτσος”, 29ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών “Νίκος Γκάτσος”, 4ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, 54ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, 7ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας, 8ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης, 85ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας, 9ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας

”Ντενεκεδούπολη ξανά! Το μεγάλο ταξίδι του Μελένιου” της Ευγενίας Φακίνου στο Cine Φλερύ

948655.jpg

Είναι μια πολιτεία παλιά, όμως τόσο σύγχρονη. Εκεί, στην άκρη του σκουπιδότοπου. Φτιαγμένη ολόκληρη από ντενεκέδες. Τα σπίτια, το σχολείο, τα δέντρα, τα λουλούδια… όλα είναι φτιαγμένα από ντενεκεδάκια. Τη λένε… πώς αλλιώς; Ντενεκεδούπολη.

Για εκεί κίνησε το μεγάλο του ταξίδι ο Μελένιος. Μαγεμένος από μια μαργαρίτα και τις ιστορίες του κοσμογυρισμένου ποντικού, βαρέθηκε να κοιμάται στο ράφι της παλιάς αποθήκης, βγήκε στον δρόμο και ρίχτηκε στην περιπέτεια προς την ελευθερία. Γνώρισε βουνά, δέντρα και πουλιά. Συνάντησε τον σοφό γέρο-Καλαμάρη. Δεν ξεγελάστηκε από σοβαροφανείς ηγέτες. Δεν δείλιασε μπροστά σε μια φιγούρα αχυρένια, με μάτια γουρλωμένα, που στήθηκε να φοβερίζει. Προχώρησε για να γνωρίσει τον Σαρδέλα, τη Μηλίτσα, τον Βουτυρένιο, κοντά τους να ζήσει ισότιμα, μαζί να συμμαχήσουν για το δίκαιο.

Το μεγάλο ταξίδι του Μελένιου προς τη Ντενεκεδούπολη είναι μία αλληγορία προς την ενηλικίωση. Ο ήρωάς μας, ένας σύγχρονος Οδυσσέας, διψώντας για γνώση και αληθινή ζωή αφήνει πίσω του μία ανούσια καθημερινότητα και ρίχνεται με θάρρος, πείσμα, γενναιότητα και ανοιχτή καρδιά στην περιπέτεια αναζητώντας έναν κόσμο ελεύθερο, δίκαιο, με αξίες που μοιάζουν να έχουν χαθεί.

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος συναντά τον Μελένιο στη Ντενεκεδούπολη της Ευγενίας Φακίνου, 50 χρόνια μετά. Σε μια νέα θεατρική διασκευή που θέτει το παιδί στο κέντρο της δράσης, στηριζόμενη στη διάδραση και στις αρχές του εκπαιδευτικού δράματος.

Η Ευγενία Φακίνου και ο Μικρός Νότος συγκλίνουν σήμερα στις αξίες του σεβασμού για τα παιδιά και της αγάπης για τα απλά και χειροποίητα υλικά. Μαζί, μιλούν για νοήματα επίκαιρα όσο ποτέ: για τη δημοκρατία, τα δικαιώματα του παιδιού, την προσωπική εξέλιξη, τη μετανάστευση, την εξουσία του μεγάλου προς τον μικρό. Με τη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου ζωντανά επί σκηνής, με ηχητικά τοπία από αυτοσχέδια κρουστά και με γνωστά και άγνωστα μουσικά όργανα, η παράσταση “Ντενεκεδούπολη ξανά!

Συντελεστές:
Συγγραφέας: Ευγενία Φακίνου
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
Θεατρική διασκευή* Φλώρα Σπύρου & Χρύσα Διαμαντοπούλου *οι σκηνές με το Αηδόνι γράφτηκαν με τη συμβολή του Νίκου Αξιώτη
Σκηνοθεσία: Χρύσα Διαμαντοπούλου
Διδασκαλία φωνής: Ακίνδυνος Γκίκας
Διδασκαλία κούκλας: Κλειώ Κιούλπαλη
Ζωντανή μουσική: Η ομάδα Μικρός Νότος
Μουσική διδασκαλία/Δημιουργία ηχητικών τοπίων: Γιώργος Ανδριώτης Σχεδιασμός διαδραστικού μέρους: Φλώρα Σπύρου
Κατασκευή κούκλας/εικαστικά σκηνικού: Γιώργος Κόφτης
Επιμέλεια κούκλας/επιμέλεια σκηνικού: Βάσω Γιαρένη
Κοστούμια: Ανδρονίκη Αβδελιώτη
Επιμέλεια κίνησης: Έλενα Γεροδήμου
Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος
Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός
Φωτογραφίες πρόβας: Βαγγέλης Ευαγγελίου
Γραφιστικός σχεδιασμός: Losty Design
Κατασκευή σκηνικού: Γιάννης Τσιούτας
Εκτέλεση παραγωγής/Βοηθός σκηνοθέτη: Μάιρα Ξύδη
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Νομική σύμβουλος: Γαλάτεια Καπελλάκου
Καλλιτεχνική επιμέλεια/Οργάνωση Παραγωγής Χρύσα Διαμαντοπούλου

Ηθοποιοί: Νίκος Αξιώτης, Έλσα Λουμπαρδιά, Λίνα Μουμτζή

Για παιδιά 4+

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: Ομάδα Σύνταξης

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Cookie Consent with Real Cookie Banner