Listeners:
Top listeners:
Simple Radio
Simple Radio Greek Greek Edition
Μόλις λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του πιο εξελιγμένου εργαλείου δημιουργίας εικόνας με τεχνητή νοημοσύνη από την OpenAI, μια τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μιμείται το ύφος της ιαπωνικής εταιρείας animation Studio Ghibli αναδεικνύει τόσο τις δυνατότητες της τεχνολογίας όσο και τις ανησυχίες που προκαλεί σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα.
Η πιο πρόσφατη αναβάθμιση του GPT-4o, που κυκλοφόρησε την Τρίτη, φέρνει πληθώρα πρακτικών βελτιώσεων, όπως πιο ακριβής αποτύπωση κειμένου και η ικανότητα να ακολουθεί πιο σύνθετες και λεπτομερείς οδηγίες. Σύμφωνα με την OpenAI, το νέο μοντέλο έχει εκπαιδευτεί σε «τεράστια ποικιλία καλλιτεχνικών στυλ», εντυπωσιάζοντας τους χρήστες με την ικανότητά του να παράγει στατικές εικόνες και βίντεο που θυμίζουν γνωσμένα animations, από το «South Park» έως και το παραδοσιακό claymation.
Ωστόσο, ένα συγκεκριμένο στυλ κυριάρχησε γρήγορα στο X (πρώην Twitter) και το Instagram, καθώς χρήστες του ChatGPT και του Sora – της υπηρεσίας βίντεο της OpenAI – άρχισαν να αναπαράγουν το χαρακτηριστικό αισθητικό ύφος του στούντιο πίσω από ταινίες όπως «Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων» και «Το Κινούμενο Κάστρο». Ανάμεσα στις δημιουργίες τους ήταν αναπαραστάσεις σκηνών από την ποπ κουλτούρα και την πολιτική, όπως ένα trailer του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών: Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού» σε στυλ Ghibli, σκηνές από τη σειρά «Sopranos», αλλά και η αντιπαράθεση μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ, Τζέι Ντι Βανς και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο.
Αναμενόμενα, πολλά από τα πιο viral posts έδωσαν ghibli αισθητική σε δημοφιλή memes, όπως το «distracted boyfriend», το meme «bro explaining» και η γνωστή φωτογραφία του Μπεν Άφλεκ να καπνίζει. Ένα άλλο δημοφιλές post παρουσίαζε τον Ίλον Μασκ να παίζει με μαχαιροπίρουνα, εμπνευσμένο από πρόσφατο βίντεο όπου ο δισεκατομμυριούχος ισορροπεί κουτάλια κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε ο Τραμπ στο Νιου Τζέρσεϊ.
Παράλληλα, επανήλθε στο προσκήνιο ένα βίντεο του 2016 όπου ο συνιδρυτής του Studio Ghibli, Χαγιάο Μιγιαζάκι, χαρακτηρίζει την τέχνη με τεχνητή νοημοσύνη «προσβολή στη ζωή την ίδια». Ο Μιγιαζάκι, γνωστός για τη χειροποίητη και μεθοδικά σχεδιασμένη κινούμενη εικόνα του, δηλώνει: «Είμαι απολύτως αηδιασμένος. Αν θέλετε να κάνετε τρομακτικά πράγματα, κάντε τα – εγώ δεν θα ήθελα ποτέ να ενσωματώσω αυτή την τεχνολογία στο έργο μου».
Η νέα λειτουργία της OpenAI αναζωπύρωσε επίσης τη δημόσια συζήτηση γύρω από τη σχέση της τέχνης με την τεχνητή νοημοσύνη. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, σχεδόν 4.000 άνθρωποι υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούσαν από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s να ακυρώσει την πρώτη δημοπρασία που είναι αφιερωμένη αποκλειστικά σε έργα AI, εκφράζοντας ανησυχίες ότι τα εργαλεία δημιουργίας βασίζονται σε έργα που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και εκμεταλλεύονται τους ανθρώπινους καλλιτέχνες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, αντιμετώπισε την τάση με χιούμορ στο X, γράφοντας: «Δέκα χρόνια προσπαθώ να δημιουργήσω υπερνοημοσύνη για να θεραπεύσω τον καρκίνο και τελικά είναι οι εικόνες τύπου Ghibli που προκαλούν τον χαμό».
Viral Studio Ghibli-style AI images showcase power – and copyright concerns – of ChatGPT update
Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Συντάχθηκε από: Ομάδα Σύνταξης
AI animation ChatGPT instagram trailer Twitter Viral x Αν άνθρωποι βίντεο δημοπρασία δικαιώματα δισεκατομμυριούχος έργο ζωή καλλιτέχνες κάστρο κυκλοφορία μέσα κοινωνικής δικτύωσης μοντέλο Νέα ντόναλντ τραμπ Πολιτική ποπ που σειρά σκηνές στυλ σχέση ταινίες ταξίδι τάση τέχνη τεχνητή νοημοσύνη Τεχνολογία φωτογραφία χώρα
Σχόλια σε άρθρα (0)