Listeners:
Top listeners:
Simple Radio
Simple Radio Greek Greek Edition
Το Εθνικό Μουσείο Ασιατικής Τέχνης (NMAA) του Smithsonian στις ΗΠΑ και η Βασιλική Επιτροπή για την Αλ-Ούλα (RCU) επισημοποίησαν μια συμφωνία συνεργασίας για την ενίσχυση των πολιτιστικών ανταλλαγών και τη δημιουργία ενός πλαισίου για τη διεύρυνση της παγκόσμιας κατανόησης των αρχαίων πολιτισμών και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βόρειας Αραβίας.
Η συμφωνία υποστηρίζει το όραμα της επιτροπής να μετατρέψει την Αλ-Ούλα σε παγκόσμιας κλάσης προορισμό πολιτιστικής κληρονομιάς και οικονομικό κόμβο. «Η συνεργασία αυτή θα προωθήσει νέες έρευνες, θα εμβαθύνει την κατανόηση της αρχαίας αραβικής τέχνης και του πολιτισμού μέσω εκθέσεων και θα ενισχύσει τις δεξιότητες των επαγγελματιών του μουσείου στην Αλ-Ούλα και στο Smithsonian. Αυτές οι κοινές προσπάθειες θα επικεντρωθούν στο Νταντάν, την αρχαία πρωτεύουσα των πολιτισμών των Λιχιγιανιτών και των Νταντανιτών και σημαντικό κόμβο εμπορίου και γεωργίας στη διαδρομή του λιβανιού που χρονολογείται από το 500 π.Χ.
Οι εμπειρογνώμονες θα διεξάγουν κοινές πρωτοβουλίες στη συντήρηση έργων τέχνης, την ιστορική έρευνα, την αρχαιολογική εξερεύνηση και την επιστημονική ανάλυση. Τα ιδρύματα θα συνεργαστούν σε εκθέσεις και ανταλλαγές αντικειμένων, φέρνοντας πολιτιστικούς θησαυρούς στο διεθνές κοινό.
Προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης που καλύπτουν την επιμέλεια εκθέσεων, τις μεθοδολογίες έρευνας, την ανάπτυξη αφηγήσεων και τις λειτουργίες των μουσείων θα ενισχύσουν την τεχνογνωσία του προσωπικού των μουσείων της Αλ-Ούλα και του Smithsonian.
«Η Αλ-Ούλα φιλοξενεί πάνω από 200.000 χρόνια ανθρώπινης ιστορίας»
Ο Τσέις Ρόμπινσον, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ασιατικής Τέχνης, και ο Αμπίρ Αλ-Άκελ, διευθύνων σύμβουλος της RCU, υπογράφουν συμφωνία συνεργασίας για την ενίσχυση των πολιτιστικών ανταλλαγών και της αμοιβαίας κατανόησης. Πηγή φωτογραφίας: www.si.edu
«Η αποστολή του Εθνικού Μουσείου Ασιατικής Τέχνης του Smithsonian είναι να εμβαθύνει την κατανόηση των τεχνών και των πολιτισμών της Ασίας και της Μέσης Ανατολής και αυτή η συνεργασία με τη Βασιλική Επιτροπή για την AlUla αποτελεί ορόσημο για την προώθηση αυτής της αποστολής», δήλωσε ο Τσέις Ρόμπινσον, διευθυντής του NMAA.
«Τα τελευταία δύο χρόνια, οι ομάδες μας επιμελητών και συντήρησης συνεργάζονται με τους ομολόγους τους στην AlUla σε ένα σχέδιο έρευνας και μελέτης των αγαλμάτων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην τοποθεσία Νταντάν στην Αλ-Ούλα. Ανυπομονούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της συνεργασίας μας με το RCU, το οποίο κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα μας επιτρέψει να συμβάλουμε στη συνεχιζόμενη έρευνα στην περιοχή, να οικοδομήσουμε επαγγελματικά δίκτυα και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για πολιτιστική δέσμευση».
«Η Αλ-Ούλα φιλοξενεί πάνω από 200.000 χρόνια ανθρώπινης ιστορίας», δήλωσε η Αμπίρ Αλ-Άκελ, Διευθύνων Σύμβουλος της RCU. «Μέσω αυτής της σημαντικής συνεργασίας με το Εθνικό Μουσείο Ασιατικής Τέχνης του Smithsonian, θα ενισχύσουμε τη διατήρηση της κληρονομιάς της Αλ-Ούλα και θα μοιραστούμε τη σημασία της με τον κόσμο. Ενώνοντας την κοινή εμπειρογνωμοσύνη του RCU και του NMAA, η συνεργασία αποτελεί απόδειξη της αξίας των πολιτιστικών ανταλλαγών για την αμοιβαία κατανόηση και τις συνδέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο».
Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών, υπογραμμίζοντας τον ζωτικό ρόλο της τέχνης και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη σύνδεση ανθρώπων και εθνών, σημειώνεται στην επίσημη σελίδα του ιδρύματος.
«Ενώνοντας την κοινή εμπειρογνωμοσύνη του RCU και του NMAA, η συνεργασία αποτελεί απόδειξη της αξίας των πολιτιστικών ανταλλαγών για την αμοιβαία κατανόηση και τις συνδέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο»
Το εμπόριο λιβανιού αποτελούσε τεράστιο μέρος της οικονομικής επιτυχίας του Νταντάν. Οι αγρότες της μακρινής νότιας Αραβίας μάζευαν τεράστιες ποσότητες ρητίνης για να τις μεταφέρουν βόρεια στις αγορές γύρω από τη Μεσόγειο και αλλού. Συναλλάσσονταν με εμπόρους, οι οποίοι μετέφεραν το λιβάνι σε ταξίδια που μερικές φορές διαρκούσαν μήνες για να φθάσουν στο Νταντάν, από όπου μεταφερόταν στη συνέχεια. Τα κέρδη που απέφεραν -και τα διόδια που χρεώνονταν από τους κατοίκους του Νταντάν- αποτέλεσαν το θεμέλιο της ευημερίας της περιοχής για αρκετούς αιώνες.
Με το εμπόριο ήρθαν νέες ιδέες, νέες εκφράσεις στην τέχνη και νέοι τρόποι γραφής. Το Νταντάν ανέπτυξε το δικό του σύστημα γραφής, βασισμένο σε γραφές που χρησιμοποιούνταν σε γειτονικές οάσεις, όπως η Ταϊμα και η Ντούμα, και στα αλφάβητα της νότιας Αραβίας. Χιλιάδες επιγραφές επιβιώνουν σήμερα εδώ, μερικές επίσημα συντεθειμένες αφιερώσεις, άλλες περιστασιακά γκράφιτι. Τα δαδανίτικα, όπως είναι γνωστή η τοπική γλώσσα, ήταν εξαιρετικά ανθεκτικά, παραμένοντας σε χρήση στην κοιλάδα Αλ-Ούλα και γύρω από αυτήν για τουλάχιστον 500 χρόνια.
Στο σημερινό βασίλειο του Λιχίαν, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες κατείχαν ιδιοκτησία με το δικό τους δικαίωμα. Η γεωργία παρέμεινε ζωτικής σημασίας για την κοινωνία, ενισχυμένη από καινοτόμες εξελίξεις στον έλεγχο των υδάτινων πόρων.
Το νερό χρησιμοποιούνταν σαφώς για οικιακούς και γεωργικούς σκοπούς, αλλά φαίνεται ότι έπαιζε επίσης ρόλο στις τελετουργίες. Μαζί με το δικό του σύστημα γραφής, το Νταντάν είχε τους δικούς του θεούς και μορφές λατρείας, με ιερά που βρίσκονταν στα βουνά κοντά στην πόλη και στην κορυφή του όρους Ουμ Ντάρα απέναντι από την κοιλάδα.
«Η Βασιλική Επιτροπή για την Αλ-Ούλα (RCU) ιδρύθηκε με βασιλικό διάταγμα τον Ιούλιο του 2017 για τη διατήρηση και ανάπτυξη της Αλ-Ούλα, μιας περιοχής εξαιρετικής φυσικής και πολιτιστικής σημασίας στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία. Το μακροπρόθεσμο σχέδιο της RCU σκιαγραφεί μια υπεύθυνη, βιώσιμη και ευαίσθητη προσέγγιση στην αστική και οικονομική ανάπτυξη, η οποία διατηρεί τη φυσική και ιστορική κληρονομιά της περιοχής, ενώ παράλληλα καθιερώνει την Αλ-Ούλα ως μια επιθυμητή τοποθεσία για να ζει, να εργάζεται και να επισκέπτεται κανείς.
Αυτό περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών σε θέματα αρχαιολογίας, τουρισμού, πολιτισμού, εκπαίδευσης και τεχνών, αντανακλώντας τη δέσμευση για την ικανοποίηση των προτεραιοτήτων της οικονομικής διαφοροποίησης, της ενδυνάμωσης της τοπικής κοινότητας και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του προγράμματος «Όραμα 2030» του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας», αναφέρει η σελίδα του ιδρύματος.
*Με πληροφορίες από: si.edu, National Geographic, Arab News
Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Written by: Ομάδα Σύνταξης
Culture Live National Geographic RCU smithsonian The Good Life αγρότες ΑΛ ΟΥΛΑ άνδρες αραβία αρχαία Βασιλική Επιτροπή γκράφιτι γυναίκες διευθυντής διόδια έρευνα έρευνες ΗΠΑ Κοινωνία νέοι νερό Νταντάν πόλη που Ταξίδια τέχνη
Μουσικές επιλογές
close
Post comments (0)