Listeners:
Top listeners:
Simple Radio
Simple Radio Greek Greek Edition
Στις 25 Νοέμβριο του 2024, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν τα Υπουργεία Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης παρουσιάστηκαν οι πολιτικές και οι δράσεις της Κυβέρνησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.
Ο Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανέφερε την εισαγωγή ενός εργαλείου αποτίμησης κινδύνου (risk tool), το οποίο θα επιτρέπει στους επαγγελματίες πρώτης γραμμής, όπως γιατρούς και αστυνομικούς, να αξιολογούν τον κίνδυνο που διατρέχουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Επίσης, αναφέρθηκε στην εκπαίδευση για την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης στα πανεπιστήμια μέσω συνεργασίας με τις επιτροπές ισότητας.
Ο Υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε τη σημασία της συστηματικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών σε υγιή πρότυπα σχέσεων και ισότητας μέσω μαθημάτων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Φλωρίδης, παρουσίασε την επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας μέσω του νόμου 5090/2024. Ο νόμος αυτός προβλέπει αυστηροποίηση των ποινών για τους δράστες, δημιουργώντας ένα «ασφαλές δικαιϊκό περιβάλλον» για τα θύματα.
Είναι όμως αυτή η σωστή κατεύθυνση;
Οι συστηµατικές ανασκοπήσεις των παρεµβάσεων για την πρόληψη ή τη µείωση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών διαπιστώνουν ότι η επαρκής επένδυση στα κατάλληλα προγράµµατα µπορεί να αντιµετωπίσει τους βασικούς παράγοντες της βίας και να οδηγήσει σε σηµαντική µείωση και πρόληψη της βίας.
Οι ανασκοπήσεις εντοπίζουν ότι οι πιο επιτυχημένες παρεμβάσεις δεν διαχωρίζουν συνήθως την πρόληψη από την έγκαιρη παρέμβαση και την αντιμετώπιση.
Επικεντρώνονται στη δυναμική των φύλων, την εξουσία και τον έλεγχο και στις τοπικές κοινωνικές δομές που αποδυναμώνουν τις γυναίκες και τα κορίτσια.
Το παγκόσμιο πρόγραμμα What Works to Prevent Violence against Women and Girls, για παράδειγμα, εξέτασε 96 αξιολογήσεις παρεμβάσεων.
Από αυτές, επτά παρεμβάσεις είχαν θετικά αποτελέσματα και στους τρεις τομείς της αντιμετώπισης, μείωσης και πρόληψης της ενδοοικογενειακής βίας.
Καμία από τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις δεν ήταν η ίδια, αλλά είχαν κοινά χαρακτηριστικά.
Αυτές οι παρεμβάσεις σχεδιάστηκαν για να αμφισβητήσουν την ανισότητα των φύλων ενώ παράλληλα ενδυνάμωναν τα ζευγάρια και βελτίωναν τις επικοινωνιακές δεξιότητες.
Ένα παράδειγμα που αναπτύχθηκε στο Τατζικιστάν συμπεριέλαβε τα πεθερικά, γεγονός που επέτρεψε στις νεαρές γυναίκες να παρακολουθήσουν και να εφαρμόσουν ιδέες από το πρόγραμμα στην οικογενειακή τους ζωή.
Το πρόγραμμα Transforming Masculinities στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό προώθησε την ισότητα των φύλων και τον «θετικό ανδρισμό» εντός των θρησκευτικών κοινοτήτων.
Η προσεκτική επιλογή του προσωπικού και των εθελοντών ήταν ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της παρέμβασης.
Οι αποτελεσματικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν επί 15 έως 30 μήνες. Περιλάμβαναν συνδυασμό κοινοτικών δραστηριοτήτων και εβδομαδιαίων εργαστηρίων, επιτρέποντας στους συντονιστές να αξιοποιούν το περιεχόμενο προηγούμενων συνεδριών.
Συνδυάζοντας όλα αυτά, τα πιο αποτελεσματικά επικεντρώνονταν σε πολλαπλούς βασικούς παράγοντες της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.
Συνεργάζονταν με τους δράστες και τους παράγοντες επιρροής της κοινότητας.
Σημαντικό ήταν ότι συνεργάστηκαν επίσης με τις επιζούσες και τους παρείχαν στήριξη.
Τα στοιχεία που εμπόδιζαν τα προγράμματα να είναι αποτελεσματικά περιλάμβαναν βραχυπρόθεσμη ή ανεπαρκή χρηματοδότηση και έλλειψη επαρκούς σχεδιασμού για να διασφαλιστεί ότι η παρέμβαση ήταν προσαρμοσμένη στο πλαίσιο του κάθε ατόμου.
Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Συντάχθηκε από: Ομάδα Σύνταξης
30 Woman women αποτελέσματα βία γυναικών γυναίκες διάστημα εκδήλωση εκπαίδευση έλλειψη ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΙΑΚΗ ΒΙΑ επιτυχία εργασία ζωή ισότητα κορίτσια Κόσμος μέτρα πανεπιστήμια περιβάλλον που πρόγραμμα πρόληψη σχολεία υπουργός δικαιοσύνης
Το πρωινό σας μουσικό ξύπνημα με μουσικές επιλογές απο την Γιώτα Μητροπούλου
close
Σχόλια σε άρθρα (0)