Listeners:
Top listeners:
Simple Radio
Simple Radio Greek Greek Edition
Η ανύπαρκτη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση κατά την διάρκεια των σχολικών ετών είναι ένας από τους παράγοντες που ευθύνονται για την παραπληροφόρηση σχετικά με τον γυναικείο κόλπο.
Μυριάδες ισχυρισμοί που δεν βασίζονται στην αλήθεια κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία στις μέρες μας αποτελούν πηγή πληροφοριών για πολλές νέες γυναίκες.
Ειδικοί που μίλησαν στον Guardian καταρρίπτουν κάποιους από αυτούς τους μύθους που όχι μόνο στερούν από τις γυναίκες την δυνατότητα να κατανοήσουν και να αγαπήσουν το σώμα τους αλλά και δημιουργούν στερεότυπα.
Πόσες φορές έχετε ακούσει ότι άμα μια γυναίκα έχει έντονη σεξουαλική ζωή ο κόλπος της είναι πιο χαλαρός και τα χείλη της πιο μακριά;
Φυσικά αυτός ο ισχυρισμός, όπως και πολλοί ακόμα που θα διαβάσετε παρακάτω, δεν βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα αλλά στην αμάθεια.
Ακολουθούν λοιπόν μερικοί ψευδείς ισχυρισμοί -σύμφωνα με τους ειδικούς- που κατακλύζουν το διαδίκτυο.
«Πρόκειται για έναν κοινό φόβος, αλλά ο τράχηλος της μήτρας βρίσκεται στην κορυφή του κόλπου και έχει μόνο ένα μικρό άνοιγμα, από το οποίο δεν μπορεί να περάσει ένα ταμπόν», λέει η γιατρός Shazia Malik γυναικολόγος στο νοσοκομείο Portland του Λονδίνου. «Αυτός ο μύθος μπορεί να προκαλέσει περιττό άγχος και να αποτρέψει τις γυναίκες από τη χρήση ταμπόν, τα οποία είναι ασφαλή και αποτελεσματικά».
«Είναι καλό να πλένουμε την περιοχή του αιδοίου με νερό, αλλά δεν χρειάζεται να καθαρίζουμε το εσωτερικό του κόλπου», λέει η Clare Bourne, συγγραφέας του βιβλίου Strong Foundations: Why Pelvic Health Matters. «Ο κόλπος καθαρίζεται από μόνος του και διατηρεί μια υγιή ισορροπία pH», λέει η Malik. Αυτό κυμαίνεται μεταξύ 3,8 και 4,5 – παρόμοιο σε οξύτητα με ένα πορτοκάλι. «Η χρήση σαπουνιών μπορεί να διαταράξει αυτή την ισορροπία και να οδηγήσει σε κολπίτιδα, βακτηριακή κολπίτιδα (BV) και μολύνσεις από ζυμομύκητες». Ένας υγιής κόλπος θα έχει ένα ήπιο άρωμα που ποικίλλει κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά από σεξ ή άσκηση, προσθέτει.
«Ο κόλπος είναι ένα ελαστικό όργανο ικανό να τεντωθεί για να χωρέσει το κεφάλι ενός μωρού, οπότε κάτι τόσο μικρό όσο ένα πέος δεν πρόκειται να τον κάνει πιο χαλαρό», λέει η Zoe Williams, προσωρινή διευθύντρια του Vagina Museum. Η Shirin Lakhani, πρώην γενική ιατρός που πλέον ειδικεύεται στην αισθητική ιατρική συμφωνεί: «Το σεξ δεν προκαλεί μόνιμες αλλαγές στον κόλπο ή στα χείλη. Επιστρέφουν στο συνηθισμένο τους σχήμα μετά και η όψη των χειλέων δεν καθορίζεται από τη σεξουαλική δραστηριότητα».
Η Dr Sarah Jenkins, πρώην γενική γιατρός που τώρα ειδικεύεται στην υποστήριξη μετά τη γέννα και την υγεία της πυέλου, προσθέτει: «Η θερμότητα και η τριβή από το σεξ στην πραγματικότητα συντηρούν το δέρμα μας και αποτρέπουν την ατροφία».
Όπως και το εσωτερικό του στόματος, ο κολπικός ιστός είναι μια βλεννώδης μεμβράνη, που σημαίνει ότι είναι ελαφρώς υγρός ανά πάσα στιγμή. Η ηλικία, η εμμηνόπαυση και η απώλεια οιστρογόνων, οι κολπικές λοιμώξεις και τα φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά μπορούν να στεγνώσουν τον κόλπο.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μην χρησιμοποιείτε το πόσο υγρή γίνεστε ως βαρόμετρο για την επιθυμία σας, λέει η Silva Neves, ψυχοθεραπεύτρια. «Είναι σημαντικό να μην εστιάζετε στο υγρό στοιχείο ως τη μόνη απόδειξη ότι είστε ερεθισμένοι» συμπληρώνει.
«Οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν ότι απαιτούν διέγερση της κλειτορίδας για να φτάσουν στην κορύφωση», λέει η Nicole Prause, ιδρύτρια της εταιρείας σεξουαλικής βιοτεχνολογίας Liberos. «Και η συντριπτική πλειοψηφία δεν μπορεί να βιώσει οργασμό μόνο μέσω της κολπικής διείσδυσης».
Μόνο το 18% των γυναικών το καταφέρνει, σύμφωνα με μια μελέτη. «Λοιπόν, αυτό είναι λογικό», λέει η Dr Maureen Whelihan, μαιευτήρας – γυναικολόγος και μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.
«Είναι ωραία αίσθηση για εκείνον όταν τρίβει το πέος του στο κολπικό τοίχωμα και διεγείρεται, αλλά η κλειτορίδα βρίσκεται στο εξωτερικό τοίχωμα και αγνοείται! Μια μελέτη ανέφερε ότι αν η απόσταση μεταξύ κλειτορίδας και κολπικού ανοίγματος είναι μικρότερη από 2 εκατοστά, υπάρχει πιθανότητα να έχουμε κολπικό οργασμό. Αν είναι πάνω από 2 εκατοστά, μπορεί να μην έχετε ποτέ».
Αυτό που βλέπετε δεν είναι αυτό που έχετε. «Το μεγαλύτερο μέρος της κλειτορίδας είναι αόρατο», λέει η Prause. «Το υπόλοιπο βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματος και ακόμη και το εξωτερικό τμήμα καλύπτεται συνήθως από την κλειτοριδική κουκούλα». Για το 29% των γυναικών που δεν ξέρουν τι ή πού είναι η κλειτορίδα: είναι το μικρό εξόγκωμα στην κορυφή του αιδοίου και μπορεί να έχει μήκος από 8 έως 10 εκατοστά.
*Με πλήροφορίες από: Guardian | Paisley Gilmour | Κεντρική φωτογραφία θέματος: The Vulva Gallery | HILDE ATALANTA
Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Written by: Ομάδα Σύνταξης
2 Gallery google guardian The Good Life Woman άγχος Αν γιατρός γυναίκα Γυναικείος κόλπος γυναίκες δέρμα Διαδίκτυο διαπαιδαγώγηση διευθύντρια εμμηνόπαυση εξωτερικό ζωή Ηλικία ισορροπία κεφάλι μέσα κοινωνικής δικτύωσης νερό νοσοκομείο όχι πέος που σεξ συγγραφέας σώμα υγεία φόβος φωτογραφία
Post comments (0)