Listeners:
Top listeners:
Simple Radio
Simple Radio Greek Greek Edition
Κάθε χρόνο, το Super Bowl προσελκύει εκατομμύρια τηλεθεατές από όλο τον κόσμο. Το περσινό Super Bowl LVIII έσπασε κάθε ρεκόρ τηλεθέασης στην ιστορία των ΗΠΑ, με μέσο όρο 123,7 εκατομμύρια τηλεθεατές – και κάποιοι από αυτούς σίγουρα δεν παρακολουθούν το αθλητικό σόου πυρετωδώς μόνο επειδή αγαπάνε το αμερικανικό ποδόσφαιρο.
Πέρα από την περφόρμανς-υπερπαραγωγή του ημιχρόνου -στο οποίο φέτος ειναι headliner ο βραβευμένος με Grammy ράπερ Kendrick Lamar-, οι διαφημίσεις του Super Bowl προσελκούν διαφημιστές οι οποιοί γνωρίζουν καλά ένα πράγμα: αξίζει να επενδύσεις αν είναι να μείνεις στην ιστορία για ένα ευφάνταστο τηλεοπτικό spot.
Σύμφωνα με το AdAge, οι διαφημιστές πλήρωσαν περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια για κάθε 30 δευτερόλεπτα διαφημιστικού χρόνου του Super Bowl το 2024.
Οι διαφημίσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας του Super Bowl από την πρώτη κιόλας επανάληψη του 1967. Το 1968, το περιοδικό TIME ανέφερε ότι ένα λεπτό διαφημιστικού χρόνου για την τηλεοπτική μετάδοση του Super Bowl άξιζε 150.000 δολαρίων – μηδαμινό σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.
H πρώτη διαφήμιση του Super Bowl που προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε, με τις διαφημίσεις σήμερα να μοιάζουν με ταινίες μικρού μήκους, ήρθε το 1984, όταν μια νεοσύστατη τότε εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών – η Apple – συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Ρίντλεϊ Σκοτ για να αναστατώσει το μπανάλ διαφημιστικό τοπίο.
Στη διαφήμιση της εταιρείας, μια γυναίκα δρομέας που κρατάει ένα σφυρί, με το Macintosh PC της Apple να αναγράφεται στην μπλούζα της, καταδιώκεται από άτομα που φέρουν εξοπλισμό της αστυνομίας καθώς πλησιάζει σε μια οθόνη όπου ο «Μεγάλος Αδελφός» (που εκπροσωπεί την IBM) μεταφέρει ένα μήνυμα σε μια ομάδα εργαζομένων με παρόμοια ενδυμασία.
Πετάει το σφυρί στην οθόνη, καταστρέφοντάς την ενώ ένα μήνυμα αναφέρει «Στις 24 Ιανουαρίου, η Apple Computer θα παρουσιάσει το Macintosh. Και θα δείτε γιατί το 1984 δεν θα μοιάζει σαν να είναι 1984».
Έκτοτε, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι υπάρχει κάποια διαφήμιση που να κατάφερε να ξεπεράσει αυτή της Apple για το Super Bowl του 1984 σε επίπεδο δημιουργικότητας. Όμως, σίγουρα υπάρχουν πολλές που κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους στην ποπ κουλτούρα.
Μήπως να θυμηθούμε μερικές;
Άλλες ανεπιτυχείς διαφημίσεις προσπάθησαν να ξεπεράσουν τα όρια, αλλά το παράκαναν, με αποτέλεσμα να φτάσουν από το «πικάντικο» στο «αποκρουστικό». Η διαφήμιση της GoDaddy που δημιουργήθηκε το 2009 και στην οποία μια ομάδα κολεγιόπαιδων ανακαλύπτει ότι μπορεί να ελέγχει πότε κάνει ντους η Αμερικανίδα πρώην επαγγελματίας οδηγός αγώνων και μοντέλο Ντάνικα Πάτρικ, είναι ένα μόνο παράδειγμα.
Το 2013, η ανώτερη εκτελεστική αντιπρόεδρος και επικεφαλής μάρκετινγκ της GoDaddy, Barb Rechterman, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν ελέγχει ποτέ τις διαφημίσεις της για το Super Bowl. Βγάζει νόημα.
Υπάρχει λόγος που η Budweiser είναι ο βασιλιάς των διαφημίσεων του Super Bowl.
Παρόλο που το «Wassup» δεν κρύβει κάποιο ιδιαίτερο νόημα και το μυστικό συστατικό της επιτυχίας του είναι αδιαμφισβήτητα η απλότητα, κατάφερε να δημιουργήσει μια από τις πιο χιλιοειπωμένες φράσεις των αρχών της δεκαετίας του ’80.
Και κάτι τελευταίο: αν βρίσκετε την πανταχού παρουσία του ενοχλητική, αυτό αποδεικνύει ακόμη περισσότερο πόσο μεγάλη επίδραση είχε.
Ο Μάικλ Τζόρνταν ήταν ο πιο διάσημος (και ακριβοπληρωμένος από τους διαφημιστές) αθλητής της δεκαετίας του ’90. Το 1993 πρωταγωνίστησε όχι σε ένα, αλλά σε δύο διαφημιστικά σποτ για το Super Bowl: «Aerospace Jordan» της Nike και «Showdown»των McDonald’s.
Το 1992, ο Τζόρνταν και ο Μπαγκς Μπάνι είχαν συνεργαστεί για το σποτ της Nike «Hare Jordan», το οποίο κόστισε 1 εκατομμύριο δολάρια. Την επόμενη χρονιά, ο Μπαγκς και ο Τζόρνταν επανενώθηκαν για να εμποδίσουν έναν ληστή να κλέψει όλα τα παπούτσια Nike στη Γη.
Αυτές οι δύο διαφημίσεις θα οδηγούσαν, φυσικά, στην κυκλοφορία του «Space Jam» (Διαστημικά καλάθια) το 1996.
Οι πιο αξιομνημόνευτες διαφημίσεις του Super Bowl συνήθως είναι αστείες, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Μια καλή διαφήμιση πρέπει απλώς να κάνει τον θεατή να νιώσει κάτι – και το «aww» μπορεί να είναι εξίσου πολύτιμο με το «haha».
Στο «Hey Kid, Catch», η Coca-Cola -η οποία καθιέρωσε τον συναισθηματισμό ως βασική αρχή της μάρκας της με τις εμβληματικές διαφημίσεις της για τις γιορτές όλα αυτά τα χρόνια- παρουσίασε μια άλλη πλευρά του «Mean Joe Greene». Αυτή η εικόνα ενός νεαρού οπαδού που ανταλλάσσει μια κόκα κόλα με τη φανέλα του ήρωά του είναι ατόφιο χρυσάφι.
*Με πληροφορίες από: Forbes
Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Written by: Ομάδα Σύνταξης
1984 30 apple forbes Grammy KENDRICK LAMAR space Stories super bowl The Good Life time Αν γιορτές γυναίκα διάσημος διαφήμιση επενδύσεις ΗΠΑ ιστορία κυκλοφορία μάρκετινγκ μοντέλο οδηγός όχι περιοδικό Ποδόσφαιρο ποπ που ράπερ ρεκόρ σόου ταινίες Ταινίες Μικρού Μήκους φράσεις
Post comments (0)