ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Katerina M. Better love Katerina Duska Καλό μουσικό ταξίδι Θέμης Γάλλος Γειά σου Αντώνη με τα ωράια σου τραγούδια... Ελενα Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους και ολες... Υπέροχα 80`s !!!!

Πολιτισμός

Μυτιλήνη: Η επιστροφή του Επιταφίου στον Ναό του Ταξιάρχη

todayMay 3, 2024

Background

Επέστρεψε συντηρημένο, μετά από χρόνια, το κουβούκλιο του Επιταφίου, στον εμβληματικό για το μικρασιατικό ελληνισμό, Ναό του Ταξιάρχη, στο Αϊβαλί.

Τοποθετήθηκε στον γυναικωνίτη όπου και εκτίθεται στους επισκέπτες του μνημείου που και αυτό από τα μέσα της δεκαετίας του 2010 επισκευάσθηκε και πλέον λειτουργεί ως Μουσείο.

Στο βόρειο τμήμα του Ναού έχει σωθεί και η θήκη του υφασμάτινου Επιτάφιου που όμως αυτός δεν υπάρχει.

Ο Αιβαλιώτης Ταξιάρχης μετά την Καταστροφή του 1922 λειτούργησε ως αποθήκη του τουρκικού μονοπωλίου καπνού και οινοπνεύματος. Ο εξωνάρθηκας του χτίστηκε και λειτούργησε ως κατοικία. Στα τέλη του 20ου αιώνα εκκενώθηκε και άρχισε η επισκευή του που ανέδειξε μια εκπληκτικής αρχιτεκτονικής αξίας βασιλική του Αιβαλιώτικου τύπου με παράθυρα δηλαδή στο υπερυψωμένο μεσαίο κλίτος.

Το 1999 ο ναός που εν τω μεταξύ μεγάλο μέρος των εικόνων του λεηλατήθηκε, ξαναλειτουργήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη ενώ ακολούθησε η αποκατάσταση του Ναού και από το 2015 η επαναλειτουργία του ως πολυχώρος πολιτισμού και Μουσείο.

Εδώ και δυο χρόνια επέστρεψε και ο συντηρημένος ξύλινος Επιτάφιος μαζί με συντηρημένα επίσης ίδιας τεχνοτροπίας μικρότερα κουβούκλια, από τα εικονοστάσια και το δεσποτικό θρόνο του Ναού.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Κάντε εγγραφή στο newsletter

    0%