Listeners:
Top listeners:
Simple Radio
Simple Radio Greek Greek Edition
Oi ιστορικές ανακρίβειες που καταγράφονται στην ταινία του Ridley Scott έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από ειδικούς, με κάποιους ιστορικούς να εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την έλλειψη ακρίβειας σε μια τόσο δαπανηρή παραγωγή.
Έπειτα από 24 χρόνια αναμονής, η συνέχεια του θρυλικού “Gladiator” του Ρίντλεϊ Σκοτ αναμένεται να κατακτήσει τους ελληνικούς κινηματογράφους στις 14 Νοεμβρίου. Η νέα ταινία προσκαλεί τους θεατές να βυθιστούν ξανά στον κόσμο της Αρχαίας Ρώμης, με σκηνές γεμάτες δράση και εντυπωσιακά σκηνικά.
Ωστόσο, οι πρώτες κριτικές δεν είναι μόνο θετικές: έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από ιστορικούς, οι οποίοι επισημαίνουν αρκετές ανακρίβειες.
Η γνωστή ιστορικός Δρ. Shadi Bartsch, καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, δεν έχει διστάσει να χαρακτηρίσει την ταινία «εντελώς Χολιγουντιανή ανοησία». Σημαντική έμφαση δίνεται σε σκηνές που φαίνονται να αψηφούν την ιστορική πραγματικότητα.
Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες σκηνές περιλαμβάνει έναν Ρωμαίο που απολαμβάνει τσάι σε καφετέρια, διαβάζοντας εφημερίδα – ένα αδύνατο σενάριο, καθώς η πρώτη εφημερίδα εκδόθηκε το 1566, περίπου 1.300 χρόνια μετά την εποχή που διαδραματίζεται η ταινία.
Ακόμα πιο προκλητική είναι μια σκηνή ναυμαχίας που περιλαμβάνει καρχαρία, γεγονός που ώθησε την Bartsch να σχολιάσει με καυστικότητα ότι «οι Ρωμαίοι δεν είχαν καν γνώση της ύπαρξης καρχαριών».
Αντίθετα, η εμφάνιση ρινόκερου στην ταινία είναι πιο ιστορικά πιθανή, καθώς αναφέρεται από τον ποιητή Μάρκο Βαλέριο Μαρτιάλη στο έργο του από το 80 μ.Χ., αλλά και πάλι ιστορικά το είδος του ρινόκερου που εμφανίζεται στην ταινία δεν είναι ακριβές.
Η Δρ. Shadi Bartsch αναφέρει πως ναι μεν αρχαίες καταγραφές κάνουν λόγο για έναν ρινόκερο με ένα κέρατο που παρουσιάστηκε στις ρωμαϊκές αρένες, η ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ όμως απεικονίζει έναν αφρικανικό λευκό ρινόκερο με δύο κέρατα να ορμάει μέσα στο Κολοσσαίο.
Η Bartsch αναφέρει ότι οι Ρωμαίοι δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να δουν αυτό το είδος ρινόκερου και ότι η ιδέα της χρησιμοποίησής του σε μάχες είναι εντελώς ανυπόστατη. Ακόμη πιο ανακριβές είναι το γεγονός ότι οι μονομάχοι στην ταινία φαίνεται να ιππεύουν αυτούς τους ρινόκερους, κάτι που δεν έχει καμία ιστορική τεκμηρίωση. Οι παρατηρήσεις αυτές εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ιστορική ακρίβεια της ταινίας.
Η αντίδραση του κοινού φαίνεται να είναι διχασμένη. Κάποιοι θεατές απορρίπτουν τις παρατηρήσεις των ιστορικών, τονίζοντας ότι «δεν ζητάμε μάθημα ιστορίας, απλά μια καλή ταινία», ενώ άλλοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τα προφανή λάθη σε μια τόσο ακριβή παραγωγή που θα μπορούσε να έχει ερευνηθεί με μεγαλύτερη προσοχή.
Με πρωταγωνιστές όπως οι Paul Mescal, Pedro Pascal και Denzel Washington, το “Gladiator 2” αναμένεται να κερδίσει τη συμπάθεια του κοινού, παρά τις αντιρρήσεις των ιστορικών.
Είτε με πιστή ιστορική αναπαράσταση είτε χωρίς, η δυναμική ατμόσφαιρα δράσης και οι εντυπωσιακές σκηνές μάχης φαίνεται ότι θα εξασφαλίσουν την επιτυχία της ταινίας, ακόμα κι αν «ενοχλούν» τους ειδικούς της Ιστορίας.
Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Written by: Ομάδα Σύνταξης
2 ακρίβεια Αν επιτυχία έργο Νέα πανεπιστήμιο που σκηνές ταινία
Καθημερινά 14:00-17:00
close
Post comments (0)