AD
ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Katerina M. Better love Katerina Duska Καλό μουσικό ταξίδι Θέμης Γάλλος Γειά σου Αντώνη με τα ωράια σου τραγούδια... Ελενα Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους και ολες... Υπέροχα 80`s !!!!

Πολιτισμός

Με την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη ξεκινά στη Βοστώνη το 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο

todayMay 24, 2024

Background

Ο ελληνικός πολιτισμός θα μονοπωλήσει για λίγες μέρες τη Βοστώνη καθώς ξεκινούν την ερχόμενη Τρίτη, 28 Μαΐου οι εργασίες του 10ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ».

Τις πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις και εκδηλώσεις οργανώνουν το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Maliotis Cultural Center του Hellenic College Holy Cross της Βοστώνης και η American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA).

Η δράση φιλοξενείται έως και τις 2 Ιουνίου 2024, στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Maliotis Cultural Center στο Brookline. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα και με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Το 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: «Η διάδοση και η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια της Αμερικής». Φέτος, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με μία σπάνια ακουστική εμπειρία που επιμελείται ο ηθοποιός κ. Τάσος Νούσιας. Μέσω της «Ασκητικής» του Νίκου Καζαντζάκη και με μία αφήγηση στο απόλυτο σκοτάδι, θα ταξιδέψει τους συμμετέχοντες στη μοναδική κληρονομιά του παγκόσμιου Έλληνα δημιουργού.

Στο πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάστηκε και στη Βουλή, στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, συμμετέχουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, Τμήμα Ελληνικής Παιδείας, η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, με την παρουσία του ίδιου του Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου, οι Boston University Philhellenes, The University of Chicago, Center for Hellenic Studies, το Instituto de Letras του Rio De Janeiro University, η Study in Greece και η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου.

boylh-geniko.jpg

Φωτογραφία από την παρουσίαση του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη»

Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο θα τιμήσει με την παρουσία της η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Άννα Μπατιστάτου και μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές από 25 και πλέον ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα. Εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή εκπαιδευτικών από τα ελληνικά ομογενειακά σχολεία από την Αμερική, τον Καναδά και την Ευρώπη.

ANNA MPATISTATOU PRYTANHS

Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Άννα Μπατιστάτου συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη στην παρουσίαση

Από την πλευρά της ελληνικής κοινότητας της διασποράς, στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας, της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Ελληνισμού Μόντρεαλ και της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτόριας. Επιπλέον, θα δοθεί δεξίωση από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη με αφορμή τη διοργάνωση του προγράμματος στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο. Καθόλη τη διάρκεια των εργασιών του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου θα λειτουργούν στο Maliotis Cultural Center εκθέσεις έργων, ενώ θα παρουσιαστεί η ιστορία και η προσφορά της Εθνικής Πινακοθήκης. Πολύ σημαντική είναι και η ξενάγηση στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Αμερικής. Οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν στην Πτέρυγα Μπεχράκη του Μουσείου που περιλαμβάνει χώρους με καινοτόμες οθόνες, διαδραστικές εμπειρίες και καθηλωτικές παραστάσεις αρχαίου Ελληνικού ναού.

Κοινοβουλευτική επιτροπή Ελληνισμού
της Διασποράς: «Εθνική προσπάθεια»

Στα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων παρουσιάστηκε το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ». Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη», υπό τον συντονισμό του Προέδρου της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, κ. Φίλιππου Φόρτωμα.

Τα Μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν ο κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, η κ. Άννα Μπατιστάτου, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η κ. Παναγιώτα Καντή, Αντιπρύτανης και η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθύντρια του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου.

Χαιρετισμό απηύθυναν η κ. Χρυσούλα Κουρκουντή, Γενική Διευθύντρια του Maliotis Cultural Center και ο επιφανής ομογενής κ. Ντρέικ Μπεχράκης.

Xrysoyla-Koyrkoynth-boylh.jpg

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Γενική Διευθύντρια του Maliotis Cultural Center Χρυσούλα Κουρκουντή

Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής «ακαδημαϊκό θαύμα» και «εθνική προσπάθεια», ενώ έγινε δεκτό με πολύ θερμά λόγια από βουλευτές των κομμάτων.

Οι εργασίες του προγράμματος θα μεταδίδονται ζωντανά. Οι σύνδεσμοι παρακολούθησης έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου: https://summerschool.ac.uoi.gr

ΦΩΤΟ: Οι φωτογραφίες είναι από την παρουσίαση του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Κάντε εγγραφή στο newsletter

    0%