Listeners:
Top listeners:
Simple Radio
Simple Radio Greek Greek Edition
Το νέο ντοκιμαντέρ τριών επεισοδίων του Netflix, Bad Influence: The Dark Side of Kidfluencing, αποκαλύπτει το σκοτεινό κόσμο της δημιουργίας περιεχομένου από παιδιά.
Η ερευνητική σειρά που έκανε πρεμιέρα στις 9 Απριλίου, επικεντρώνεται στη διαδικτυακή σταρ Piper Rockelle, την ομάδα δημιουργίας περιεχομένου της και τις ανησυχητικές κατηγορίες κακοποίησης κατά της μητέρας και μάνατζερ της μικρής influencer, την Tiffany Smith.
Η Rockelle άρχισε να δημοσιεύει περιεχόμενο στο διαδίκτυο σε ηλικία μόλις 8 ετών, ξεκινώντας με την εφαρμογή Musical.ly.
Μέχρι την εφηβεία της, η μητέρα της είχε δημιουργήσει μια αυτοκρατορία γύρω από τη μπράντα της κόρης της στα social media.
Από το YouTube, σε TikTok και Instagram η 8χρονη Rockelle ήταν μια σταρ.
Η επιτυχίας της kidfluencer έκανε τη μητέρα της, Smith, να αναζητήσει και να «καθιερώσει» περισσότερα παιδιά δημιουργούς περιεχομένου στήνοντας έναν ιστό ιογενούς δημοφιλίας και εσόδων γύρω από την κόρη της.
Η ομάδα δημιουργίας περιεχομένου γνωστή ως The Squad συστήθηκε και μέσα στο χρόνο, με τη βοήθεια του αλγόριθμου, συγκέντρωσε εκατομμύρια προβολές και δημοτικότητα.
Όμως πίσω από τα χαμόγελα και τα παιχνίδι, στα παρασκήνια, η κακοποίηση ήταν κανονικότητα για τα μέλη της The Squad.
Τον Ιανουάριο του 2022, 11 πρώην μέλη της ομάδας κατέθεσαν αγωγή κατά της Smith, κατηγορώντας την για «συναισθηματική, λεκτική, σωματική και κατά καιρούς, σεξουαλική κακοποίηση».
Δύο χρόνια αργότερα, η Smith κατέληξε σε διακανονισμό της αγωγής, πληρώνοντας 1,85 εκατομμύρια δολάρια.
Το ντοκιμαντέρ του Netflix ρίχνει φως στην υπόθεση, προκαλώντας ερωτηματικά και προβληματισμό για την ακραία δημοφιλή τάση του Kidfluencing.
Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κατηγορίες που βρίσκονται στο επίκεντρο του ντοκιμαντέρ:
Η Piper Rockelle γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου 2007. Τη μεγάλωσε μόνη, η μητέρα και στη συνέχεια μάνατζερ της, Smith, στην Τζόρτζια, όπου εκπαιδεύτηκε στο σπίτι και συμμετείχε σε διαγωνισμούς και χορό.
Άρχισε να δημιουργεί περιεχόμενο στα social media σε ηλικία 8 ετών, ξεκινώντας με βίντεο χιουμοριστικού περιεχομένου στο Musical.ly, ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που εξελίχθηκε και έγινε το TikTok.
Μέχρι το 2017, η Rockelle είχε συγκεντρώσει χιλιάδες ακολούθους σε πολλές διαφορετικές πλατφόρμες, γεγονός που οδήγησε αυτήν και τη μητέρα της να μετακομίσουν στο Λος Άντζελες.
Η Rockelle έκανε εμφανίσεις ως παιδί-θαύμα σε πολλές διαδικτυακές σειρές από την εταιρεία παραγωγής Brat, συμπεριλαμβανομένων των Mani και Chicken Girls.
Η υποκριτική συνεχίστηκε παράλληλα με τη δημιουργία περιεχομένου με τη βοήθεια της μητέρας της και του τότε φίλου της μητέρας της, Hunter Hill, ο οποίος ήταν ο μοντέρ των βίντεο της Rockelle.
Η Rockelle φέρεται να κέρδιζε πάνω από 600.000 δολάρια το μήνα, σύμφωνα με την εφημερίδα Los Angeles Times.
Η Smith είναι από το Κάντον της Τζόρζια. Γέννησε την κόρη της στα 26 της, αφού ο πατέρας της Rockelle την εγκατέλειψε ενώ ήταν έγκυος.
Αναγνωρίζοντας την εξωστρεφή προσωπικότητα της μικρής, η Smith την έβαλε να συμμετέχει σε διαγωνισμούς από την ηλικία των 3 ετών.
Στη συνέχεια η μητέρα και μάνατζερ δημιούργησε λογαριασμούς στα social media για τη Rockelle και άρχισε να δημοσιεύει βίντεο της, τα οποία έγιναν γρήγορα viral.
Η αδελφή της Smith, Patience Rock Smith, μοιράστηκε στο The Dark Side of Kidfluencing ότι από μικρή ηλικία, η Smith πίεζε τη Rockelle να είναι «η καλύτερη» — και η Rockelle ήθελε να την ευχαριστήσει.
«Η Piper δεν πήγαινε σχολείο. Όταν ήταν 8 ετών, η Ashley [Rock Smith, η σύζυγος της Patience] είπε στην Tiffany ότι πρέπει να την γράψει σε κάποιο σχολείο. ‘Πρέπει πραγματικά να κάνεις αίτηση εγγραφής, η μικρή έχει δικαίωμά να μάθει’ της είπε. Αυτό ήταν μια επίμονη, μεγάλη διαμάχη ανάμεσα μας. Η αδελφή μου ήθελε από την Piper μόνο να καθιερωθεί, να προχωρήσει κοινωνικά» σχολίασε.
Μετά τη μετακόμιση της με την κόρη της στο Λος Άντζελες, η Smith γνώρισε τον Hill, ο οποίος ήταν σημαντικά νεότερος από αυτήν.
Ο Hill έγινε μοντέρ και δημιουργικός διευθυντής της Rockelle, ενώ ταυτόχρονα παρουσιαζόταν διαδικτυακά στο κοινό της ως ο μεγαλύτερος αδελφός της.
Λίγο μετά τη μετακόμιση της Smith και της Rockelle στο Λος Άντζελες, η Smith άρχισε να στρατολογεί άλλα παιδιά influencers για να ενταχθούν στην Squad της κόρης της και να εμφανίζονται στα βίντεό της εμπλουτίζοντας το περιεχομένο με νέους χαρακτήρες.
Μερικά από τα βασικά μέλη της The Squad ήταν οι Sophie Fergi, Gavin Magnus, Sawyer Sharbino, Hayden Haas, Corinne Joy, Jentzen Ramirez, Claire RockSmith και Symonne Harrison.
Το περιεχόμενό της kidfluencing φάμπρικας που έστησε η Smith ήταν χορός, φάρσες και συμμετοχή σε viral challenges.
Από το 2017 έως το 2020, τα παιδιά φέρονται να γυρνούσαν πολλαπλά βίντεο καθημερινά, πολλά από τα οποία οργανώνονταν από τη Smith και τον Hill.
Τα θέματα αυτών των βίντεο ποικίλλαν, συμπεριλαμβανομένων των μελών της The Squad που φέρονται να ζητούνταν να σκηνοθετήσουν ρομαντικά σενάρια μεταξύ τους, σύμφωνα με το NBC News.
Με την πάροδο του χρόνου, αρκετοί από τους γονείς των παιδιών συγκρούστηκαν με τη Smith και άρχισαν να αποσύρουν τα παιδιά τους από την ομάδα.
Σύμφωνα με την αγωγή του 2022 ισχυρίστηκε, η Smith συνωμότησε να «παρεμβαίνει σκόπιμα και να σαμποτάρει τα προσωπικά κανάλια YouTube των kidfluencer που πλαισίωναν της Rockelle, χρησιμοποιώντας bots και ψευδείς αναφορές/σχόλια που μείωναν τις προβολές τους και επομένως τα κέρδη τους».
Τα 11 πρώην μέλη της Squad και οι γονείς τους κατήγγειλαν τη Smith, για «εκμετάλλευση, παρενόχληση, και σεξουαλική κακοποίηση». Ο Hill αναφέρθηκε επίσης ως κατηγορούμενος.
Η φερόμενη κακοποίηση που περιγράφεται στην καταγγελία περιλάμβανε λεκτική παρενόχληση και ακατάλληλη επαφή. Η Smith φέρεται ότι έβαζε δάχτυλο μέσα στα οπίσθια των παιδιών σύμφωνα με την αγωγή.
Η αγωγή ισχυρίστηκε επίσης ότι η Smith έστειλε «τα χρησιμοποιημένα εσώρουχα της κόρης της, Piper, σε άγνωστο παραλήπτη» και «έκανε ακατάλληλες παρατηρήσεις στους νεαρούς άνδρες της ομάδας σχετικά με το μέγεθος των μορίων τους».
Η Smith αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες στην καταγγελία σε συνέντευξή της τον Δεκέμβριο του 2022 στην εφημερίδα Los Angeles Times.
«Αυτή η υπόθεση βασίζεται σε ψέματα που προέρχονται από οικονομικό φθόνο» είπε. «Οικονομικό φθόνο για μια 15χρονη κοπέλας!».
Οι ενάγοντες ισχυρίστηκαν επίσης ότι οι έφηβοι δεν πληρώθηκαν για τη δουλειά και τις εμφανίσεις τους στο κανάλι της Rockelle, αν και δεν είναι σαφές αν τους είχε υποσχεθεί πληρωμή.
«Θέλω να επιστρέψει η ηρεμία στη ζωή μας» είπε η Ashley, η κουνιάδα της Smith, στο NBC News σχετικά με την αγωγή, η οποία ονομάζει τις δύο κόρες της και ξαδέλφες της Rockelle, ως ενάγουσες.
«Ελπίζω όλοι οι εκμεταλλευτές και κακοποιητές που βλάπτουν τα νεαρά παιδιά να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη» πρόσθεσε. «Επίσης θέλω να πιστεύω ότι μετά από αυτή την υπόθεση θα προχωρήσουμε σε αλλαγές για να είναι όλες αυτές οι πλατφόρμες που επιτρέπουν και καλλιεργούν αυτό το φαινόμενο υπόλογες για το έγκλημα».
Κάθε ενάγοντας ζήτησε περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις από τη Smith, φέρνοντας το συνολικό ποσό σε περισσότερα από 22 εκατομμύρια δολάρια.
Η Smith τελικά κατέληξε σε διακανονισμό 1,85 εκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο του 2024.
Μετά την εμφάνιση των κατηγοριών κατά της μητέρας της, το YouTube απομάκρυνε τη Rockelle από το πρόγραμμα συνεργατών και της αφαίρεσε τη δυνατότητα κερδών, σύμφωνα με το Business Insider.
Αυτή η κίνηση προκάλεσε στην επιχείρηση της Rockelle απώλειες 300.000 έως 500.000 δολαρίων το μήνα, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που αποκτήθηκαν από την εφημερίδα Los Angeles Times.
Τώρα, 17 ετών, η Rockelle εξακολουθεί να ζει στο Λος Άντζελες και να δημοσιεύει στα social media.
Η έφηβη αρνήθηκε να μιλήσει συμμετάσχει στο ντοκιμαντέρ και έχει μιλήσει κατά της αγωγής.
Πριν από την πρεμιέρα της σειράς, δήλωσε στο PEOPLE ότι «η όλη εμπειρία» έχει υπάρξει «εξαιρετικά επώδυνη».
«Όχι μόνο λόγω των ανθρώπων που κάνουν γελοίες αξιώσεις για μένα και την οικογένειά μου — αλλά και λόγω του πώς έχουν καλύψει την ιστορία τα media» πρόσθεσε.
Τον Ιούλιο του 2022, η Smith κατέθεσε αγωγή 30 εκατομμυρίων δολαρίων, ισχυριζόμενη ότι οι μητέρες των εφήβων προσπαθούσαν να την εκβιάσουν. Ωστόσο, εγκατέλειψε την υπόθεση τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σύμφωνα με την εφημερίδα Los Angeles Times.
Η Smith επίσης αρνήθηκε να συμμετάσχει στη ντοκιμαντέρ και συνεχίζει να αρνείται τις κατηγορίες εναντίον της.
Σε δήλωσή της στο PEOPLE πριν από την πρεμιέρα της σειράς, η Smith αναφέρθηκε στην απόφασή της να καταλήξει σε διακανονισμό στο δικαστήριο.
«Προφανώς δεν κάναμε τίποτα από όσα μας κατηγορούν, αλλά δυστυχώς, τα χρήματα είναι ένα μεγάλος κίνητρο για πολλούς στον κόσμο της δημιουργίας περιεχομένου» είπε.
«Πήραμε την απόφαση να αφήσουμε όλα αυτά πίσω μας γιατί, ειλικρινά, η παρατεταμένη δικαστική διαδικασία θα ήταν ακόμη πιο επιβλαβής και επώδυνη για όλους τους εμπλεκόμενους — και ανάμεσα σε αυτούς, αναφέρομαι και στα παιδιά».
Σύμφωνα με τον Διεθνή Σύνδεσμο Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου INHOPE, οι Kidfluencers είναι παιδιά που έχουν κερδίσει μεγάλους ακόλουθους στο διαδίκτυο δημιουργώντας περιεχόμενο με επίκεντρο τα παιδιά στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης.
Τα παιδιά δεν είναι σχεδόν ποτέ οι ιδιοκτήτες και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πίσω από τις πλατφόρμες τους, αλλά καθοδηγούνται και ενθαρρύνονται από τους γονείς τους.
Τα τελευταία 7-10 χρόνια το περιεχόμενο που δημιουργείται από παιδιά έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλές, ειδικά μεταξύ άλλων παιδιών.
Οι πιο συνηθισμένοι τύποι περιεχομένου περιλαμβάνουν κριτικές παιχνιδιών και καθημερινά ιστολόγια βίντεο (vlog) που καταγράφουν τη ζωή των παιδιών.
Οι υψηλοί αριθμοί προβολών αυτών των βίντεο τα έχουν κάνει εύκολα έσοδα μέσω συμφωνιών με εταιρίες και χορηγούς.
Ένας από τα πιο δημοφιλή παιδιά που είναι γνωστός με το όνομα Ryan’s world φέρεται να κερδίζει περίπου 22 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως.
Παρόλο που μόνο ένας μικρός αριθμός παιδιών είναι τόσο επιτυχημένος, η προοπτική απόκτησης σταθερού εισοδήματος έχει προσελκύσει πολλές οικογένειες να συμμετάσχουν στην τάση.
«Καθώς γίνεται ο κανόνας να δημοσιεύουμε περιεχόμενο μωρών και νηπίων στο διαδίκτυο για να το μοιραστούμε με την οικογένεια και τους φίλους μας, πρέπει να επανεκτιμήσουμε ποιο επίπεδο απορρήτου είναι φυσιολογικό στην κοινωνία μας», σημειώνει η INHOPE.
«Καθώς το ψηφιακό περιβάλλον αλλάζει και γινόμαστε όλο και πιο άνετοι με την παρουσία μας στο διαδίκτυο, είναι σημαντικό να εξετάσουμε πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά στο μέλλον».
Οι Kidfluencers συχνά εκτίθενται στη δημοσιότητα αμέσως μόλις γεννηθούν και ως εκ τούτου δεν μπορούν να συναινέσουν να αναρτηθούν στο διαδίκτυο. Η απουσία συγκατάθεσης μπορεί να παρουσιάσει πολλούς παράγοντες κινδύνου:
Τα παιδιά που εκτίθενται στην προσοχή του κοινού δεν έχουν την αυτονομία να αποφασίσουν πόσες πληροφορίες θέλουν να μοιραστούν στο διαδίκτυο.
Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο μένουν εκεί για πάντα, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο για αυτά τα παιδιά να αποκαταστήσουν την αίσθηση της ιδιωτικής ζωής αργότερα στη ζωή τους.
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν κανονισμοί για την παιδική εργασία που να προστατεύουν τα παιδιά από το να εργάζονται πολλές ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η απουσία αυστηρών κανονισμών διευκολύνει τους κινδύνους πιθανής εκμετάλλευσης παιδιών.
Η έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε τόσο μικρή ηλικία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ψυχική υγεία των παιδιών.
Η αντιμετώπιση των πιέσεων του να είσαι πρότυπο για ένα μεγάλο κοινό και η έκθεση σε πιθανά αρνητικά σχόλια μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αυτοεικόνα και την αυτοεκτίμηση των παιδιών και να οδηγήσει σε ζητήματα όπως η διαταραγμένη διατροφή ή η σωματική δυσμορφία.
Το περιεχόμενο που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο αποτελεί αυτόματα μέρος του δημόσιου τομέα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γονείς έχουν βρει εικόνες που δημοσίευσαν με τα παιδιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναπαράγονται σε πλατφόρμες Child Sexual Abuse Material (CSAM).
Σύμφωνα με πληροφορίες, αθώες εικόνες παιδιών έχουν συγχωνευθεί με το CSAM, δημιουργώντας έτσι deep fake εικόνες που στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν στο darknet.
Η αναπαραγωγή περιεχομένου kidfluencer σε παράνομους ιστοτόπους θέτει αυτά τα παιδιά σε κίνδυνο να στοχοποιηθούν από κακόβουλους χρήστες και σεξουαλικούς παραβάτες στο διαδίκτυο.
«Η ιδέα να αποκτήσετε ένα σταθερό εισόδημα μέσω των κοινωνικών δικτύων είναι κατανοητά ένα ελκυστικό σενάριο. Ωστόσο, όλοι όσοι επιτρέπουν και ενθαρρύνουν τα παιδιά να δημοσιεύουν περιεχόμενο στο διαδίκτυο πρέπει να γνωρίζουν τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου και να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να προστατεύουν τα παιδιά από την κακοποίηση» διευκρινίζει η INHOPE.
«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, για παράδειγμα, με την παρακολούθηση και τον περιορισμό των ακολούθων στα προφίλ των παιδιών ή με την προσεκτική παρατήρηση του περιεχομένου που δημιουργείται και δημοσιεύεται από παιδιά.
Εκτός από την υπεράσπιση της ατομικής ευθύνης και την εκπαίδευση των γονέων και άλλων χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις επιβλαβείς συνέπειες για τα παιδιά, πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να πιέζουμε τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων να εφαρμόζουν αυστηρότερους κανονισμούς απορρήτου και ασφάλειας σχετικά με την κοινή χρήση και τη διανομή εικόνων ανηλίκων στο διαδίκτυο».
Οι πληροφορίες ανακτήθηκαν από τη SafeLine, τη μοναδική ανοικτή γραμμή καταγγελιών παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο και επίσημο μέλος του INHOPE (Διεθνής Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου) από τις 18 Οκτωβρίου 2005.
Βασική μέριμνα της SafeLine είναι η εξάλειψη φωτογραφιών και βίντεο που απεικονίζουν κακοποίηση ανηλίκων, καθώς και η προάσπιση του δικαιώματος της ασφαλούς πλοήγησης του παιδιού στο Διαδίκτυο.
Στα παραπάνω προστίθεται και η αντιμετώπιση της παρενόχλησής του μέσω του κυβερνοχώρου ή του κινητού τηλεφώνου αλλά και η αντιμετώπιση περιεχομένου που αφορά τη βία, το ρατσισμό, την ξενοφοβία και γενικά καθετί το οποίο αντιβαίνει στην Ελληνική Νομοθεσία.
Το 2008, η SafeLine ένωσε τις δυνάμεις της με την Δράση Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης SaferInternet4Kids.gr και παράλληλα, δημιουργήθηκε η Γραμμή Βοηθείας Help-line.gr.
Οι τρεις δράσεις δημιούργησαν τον Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με στόχο μια πιο πολύπλευρη και οργανωμένη προσπάθεια που ενσωματώνει την ενημέρωση & αφύπνιση του κοινού, την καταγγελία, καθώς και την πρόληψη & βοήθεια κάτω από το ίδιο κοινό έργο.
H SafeLine λειτουργεί από το 2003 με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υλοποιείται από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Συντάχθηκε από: Ομάδα Σύνταξης
2 2005 30 Business Culture Live DEEP FAKE INFLUENCER influencers instagram KIDFLUENCER los angeles times Media netflix rock Social Social Media The Good Life TIKTOK times Viral youtube Αν άνδρες αποζημιώσεις απόφαση αυτοεκτίμηση βία βίντεο Γενικά γονείς Διαδίκτυο διατροφή διευθυντής δικαιοσύνη δικαστήριο έγκλημα έγκυος έκθεση εκπαίδευση ελληνικό εμφανίσεις εμφάνιση επιχείρηση εργασία έργο εσώρουχα εφηβεία ζωή Ηλικία ΗΠΑ ηρεμία ιστορία κακοποίηση κακοποίηση ανηλίκων κανάλι καταγγελία κατηγορίες κίνηση Κοινωνία κόρες κόρη λος άντζελες μέγεθος μέσα κοινωνικής δικτύωσης μητέρα ντοκιμαντέρ οικογένεια όχι παιδί παιδιά παρενόχληση πατέρας περιβάλλον που Πρεμιέρα πρόγραμμα πρόληψη προσωπικότητα σειρά σειρές σεξουαλική κακοποίηση σπίτι σύζυγος σχολείο τάση υγεία χορός χρήματα ψυχική υγεία
Σχόλια σε άρθρα (0)