Πολιτισμός

Kαλλιτέχνες ζητούν νομική προστασία από την Τεχνητή Νοημοσύνη

todayMay 11, 2025 6

Background

Περισσότεροι από 400 καλλιτέχνες, συγγραφείς και δημιουργοί από τη Βρετανία απευθύνθηκαν με κοινή επιστολή στον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ζητώντας άμεση νομοθετική παρέμβαση για την προστασία των έργων τους από τη χρήση τους χωρίς άδεια από την τεχνητή νοημοσύνη. Ανάμεσά τους βρίσκονται οι Dua Lipa, Έλτον Τζον, Ίαν ΜακΚέλεν, Florence Welch, αλλά και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, οι Coldplay και ο συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο.

Οι δημιουργοί εκφράζουν την ανησυχία τους ότι, χωρίς ξεκάθαρη νομική θωράκιση, το έργο τους προσφέρεται «δωρεάν» σε τεχνολογικούς κολοσσούς, απειλώντας όχι μόνο τα πνευματικά τους δικαιώματα αλλά και την παγκόσμια θέση της Βρετανίας ως δημιουργικής υπερδύναμης.

O φόβος του ΑΙ

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται μια τροπολογία της βαρόνης Μπίμπαν Κίντρον που έχει κατατεθεί στη Βουλή των Λόρδων. Η πρόταση προβλέπει πως οι εταιρείες που εκπαιδεύουν αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να είναι διαφανείς ως προς τη χρήση προστατευόμενου υλικού και να ενημερώνουν τους κατόχους των δικαιωμάτων. Οι υποστηρικτές της τροπολογίας τονίζουν πως δεν στρέφονται ενάντια στην τεχνολογία, αλλά ζητούν ένα πλαίσιο που να εξασφαλίζει δίκαιη μεταχείριση και νέες μορφές αδειοδότησης.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δηλώνει πως βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης για ένα πακέτο μέτρων που θα στηρίζει τόσο τη δημιουργική βιομηχανία όσο και τον κλάδο της AI. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος, «δεν θα προχωρήσουμε σε καμία αλλαγή αν δεν είμαστε βέβαιοι πως εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δημιουργών».

Ωστόσο, δεν είναι όλοι σύμφωνοι. Η Τζούλια Γουίλεμινς, συνιδρύτρια του Centre for British Progress, προειδοποιεί ότι ένα πιο αυστηρό καθεστώς πνευματικών δικαιωμάτων ενδέχεται να πλήξει την καινοτομία και να οδηγήσει επενδύσεις στο εξωτερικό. «Μια περιοριστική προσέγγιση θα ζημίωνε την ανταγωνιστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», σημειώνει.

Η ένταση, πάντως, μεγαλώνει, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις πως έργα καλλιτεχνών έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση γενετικών μοντέλων χωρίς συναίνεση. Τον Φεβρουάριο, καλλιτέχνες όπως η Άνι Λένοξ και ο Ντέιμον Άλμπαρν κυκλοφόρησαν σιωπηλό άλμπουμ ως μορφή διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας την αδιαφάνεια της τεχνολογίας και τις απειλές που εγείρει για τα δικαιώματα των δημιουργών.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: Ομάδα Σύνταξης

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Cookie Consent with Real Cookie Banner