Πολιτισμός

H Hermès ξεπέρασε την LVMH και έγινε η πιο πολύτιμη εταιρεία ειδών πολυτελείας στον κόσμο

today16 Απριλίου, 2025 5

Φόντο

Η LVMH έχασε την θέση της ως η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία ειδών πολυτελείας στην Ευρώπη, μετά την άνοδο της Hermès, λόγω της απαισιοδοξίας των επενδυτών εξαιτίας απογοητευτικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο από τον μέχρι πρότινος «καθοδηγητή» του κλάδου.

Η LVMH, στην οποία ανήκουν κορυφαία brands όπως οι Λουί Βιτόν, Ντιόρ, το κοσμηματοπωλείο Tiffany & Co. και η αλυσίδα ομορφιάς Sephora, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες για τις πωλήσεις του πρώτου τριμήνου, καθώς οι αγοραστές στις ΗΠΑ περιόρισαν τις αγορές προϊόντων ομορφιάς και κονιάκ, ενώ και οι πωλήσεις στην Κίνα παρέμειναν υποτονικές.

Οι μετοχές της LVMH σημείωσαν πτώση 7%, με την κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται στα 246 δισ. ευρώ, έναντι 247 δισ. ευρώ του Hermès.

Αν και οι αποτιμήσεις της αγοράς συχνά κυμαίνονται, η πτώση αντικατοπτρίζει «την αποκλίνουσα απόδοση και το επενδυτικό κλίμα γύρω από τις δύο εταιρείες», δήλωσε η Γελένα Σοκόλοβα, ανώτερη αναλύτρια μετοχών στην Morningstar.

Η Σοκόλοβα τόνισε ότι η LVMH έχει μεγαλύτερη έκθεση στο πιο προσιτό κομμάτι της αγοράς πολυτελείας, σε αντίθεση με τη βάση πλουσιότερων πελατών του Hermès, η οποία του επιτρέπει να αντέχει καλύτερα στις περιόδους ύφεσης του κλάδου. Ο Hermès, γνωστός για τις εμβληματικές τσάντες Birkin και Kelly των 10.000 δολαρίων, φημίζεται για τον αυστηρό έλεγχο στην παραγωγή του, επιλέγοντας να αυξάνει τις ποσότητες κατά μόλις 6-7% ετησίως.

https://www.instagram.com/p/DIepKifzXLh/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η αλλαγή στη «σκυτάλη» της πρωτοκαθεδρίας είναι «χαρακτηριστική της μετα-Covid εποχής», σχολίασε ο Φλάβιο Σερέντα, διαχειριστής επενδυτικής στρατηγικής πολυτελών brands της GAM. Όπως σημείωσε, τα brands της LVMH γνώρισαν μεγάλη άνοδο μετά την πανδημία, κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς, όμως τώρα αντιμετωπίζουν «βραχυπρόθεσμο πόνο», καθώς το πιο «μεσαίας πολυτέλειας» προφίλ του Louis Vuitton προκαλεί ανησυχίες.

Η μετοχή της LVMH υποχώρησε κατά 7,2%, οδηγώντας σε πτώση ολόκληρο τον κλάδο: η Kering (ιδιοκτήτρια του Gucci) υποχώρησε 2%, ο Hermès 0,3%, η ελβετική Richemont (ιδιοκτήτρια του Cartier) 0,7% και η ιταλική Prada 4,2%.

Η μείωση κατά 3% στις πωλήσεις του πρώτου τριμήνου για τη LVMH – σημαντικά κάτω από τις προσδοκίες για αύξηση 2% – υποδηλώνει ακόμη ένα δύσκολο έτος για τις εταιρείες πολυτελείας, ειδικά μετά τις νέες ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς, που έχουν προκαλέσει φόβους για ύφεση.

Όπως τόνισε ο αναλυτής της RBC, Πιράλ Νταντάνια, η επίδοση του πρώτου τριμήνου αποκαλύπτει «ένα δυσκολότερο εμπορικό περιβάλλον» για τον κλάδο, με αποτέλεσμα να μειώσει τις προβλέψεις του για τις φετινές οργανικές πωλήσεις της LVMH από αύξηση 3% σε μηδενική μεταβολή.

Οι επενδυτές ήλπιζαν ότι το 2024 θα σηματοδοτούσε την ανάκαμψη του κλάδου, ωστόσο οι εμπορικές εντάσεις τροφοδοτούν σενάρια παγκόσμιας ύφεσης.

Η βελτίωση που φαινόταν προς τα τέλη του 2024 μοιάζει πλέον με «εξαίρεση», καθώς το βασικό τμήμα της LVMH – μόδα και δερμάτινα είδη, όπου ανήκουν οι Louis Vuitton και Dior – επέστρεψε σε πτώση πωλήσεων 5%, σύμφωνα με τη Deutsche Bank.

Hermès overtakes LVMH to become the world’s most valuable luxury company

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συντάχθηκε από: Ομάδα Σύνταξης

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Συναίνεση σε Cookie με το Real Cookie Banner