ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Αρκουδακι Filio Pyrgaki - Ti Na Tin Kano Mia Kardia Σε ολους τους ξενιτεμενους SUNNY DARLING-STORIES Καλή διασκέδαση σε όλους!!! Λίλα Police - Every Breath You Take Καλησπέρα Μάνο! Πολύ ωραίο το τραγούδι σου!

Πολιτισμός

«Φως» στην ηλικία του Σινικού Τείχους ρίχνουν νέες ανασκαφές – Έως και 300 χρόνια αρχαιότερο

today21 Φεβρουαρίου, 2025 4

Background

Μέχρι και 300 αρχαιότερο απ’ ό,τι πιστεύαμε μπορεί να είναι ορισμένα από τα παλαιότερα τμήματα του Σινικού Τείχους, όπως αποκαλύπτουν νέες αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην επαρχία Σανντόνγκ.

Οι πρόσφατες ανασκαφές στην περιοχή Τσανγκκίνγκ δείχνουν ότι το θαύμα αυτό της μηχανικής δεν ήταν ένα ενιαίο κατασκευαστικό έργο, αλλά μια σειρά από οχυρώσεις που οικοδομήθηκαν κατά τη διάρκεια πολλών δυναστειών, σύμφωνα με τον Independent.

Το Σινικό Τείχος χτίστηκε για να ασφαλίσει τα βόρεια σύνορα της αρχαίας Κίνας από νομαδικές ομάδες από την ευρασιατική στέπα. Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία που υπάρχουν, η κατασκευή του διήρκεσε αιώνες. Ωστόσο, η σωζόμενη τεκμηρίωση του τείχους στερείται περισσότερων λεπτομερειών, που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την πραγματική προέλευσή του.

Εκτιμάται ότι τα μεγαλύτερα τμήματα των πρώτων τειχών κατασκευάστηκαν γύρω στον 7ο αιώνα π.Χ. και ενώθηκαν μεταξύ τους υπό τη δυναστεία των Τσιν κατά τον τρίτο αιώνα π.Χ.

 Great Wall of China, siniko teixos, kina

Το Σινικό Τείχος την δεκαετία του 1930

AP Photo/J.A Mills

Ωστόσο, νέες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν το 2024 σε πάνω από 1.000 τετραγωνικά μέτρα εντόπισαν τμήματα του τείχους που χρονολογούνται από την ύστερη Δυτική Δυναστεία των Τζόου, η οποία κυβέρνησε από το 1046 π.Χ. έως το 771 π.Χ.

Ορισμένα αρχαία κείμενα δείχνουν ότι τμήματα του τείχους πέρασαν από πολλές φάσεις ανάπτυξης, χρήσης, μερικές φορές κατάρρευσης και εγκατάλειψης και εν συνεχεία απόπειρες αποκατάστασης.

Πώς αξιοποιήθηκαν υπολείμματα φυτών και οστά ζώων

Για την χρονολόγηση των τμημάτων αυτών, οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν διεπιστημονικές προσεγγίσεις, μελετώντας από παραδοσιακά αντικείμενα μέχρι και δείγματα υπολειμμάτων φυτών και οστών ζώων.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν θαμμένα τμήματα δρόμων, θεμέλια σπιτιών, χαρακώματακαι τείχους, όπως δήλωσε στους Global Times ο επικεφαλής του έργου από το Επαρχιακό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Κειμηλίων και Αρχαιολογίας της Σανντόνγκ, Ζιάνγκ Σου.

Ένα ιδιαίτερα καλά διατηρημένο τμήμα χτίστηκε από το 475 π.Χ. έως το 221 π.Χ. και είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση όπως εξήγησαν οι ερευνητές.

Αυτό το τμήμα είναι το «πρώιμο γνωστό Σινικό Τείχος στην Κίνα», δήλωσε ο Λιού Ζιένγκ, μέλος της Κινεζικής Εταιρείας Πολιτιστικών Κειμηλίων.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε πως το Σινικό Τείχος εκείνη την περίοδο βρισκόταν κοντά στην αρχαία πόλη Pingyin, υποδηλώνοντας ότι το τείχος δεν ήταν απλώς μια οχύρωση κατά της εισβολής, αλλά εξυπηρετούσε επίσης στρατηγικό ρόλο στον έλεγχο του εμπορίου και των μεταφορών.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: Ομάδα Σύνταξης

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Συναίνεση σε Cookie με το Real Cookie Banner