Listeners:
Top listeners:
Simple Radio
Simple Radio Greek Greek Edition
«Σε αντίθεση με το Παρίσι ή το Λονδίνο, τα αθηναϊκά wine bar είναι πιο συνοικιακά στέκια, όχι μόνο για τους γνώστες» γράφει ο Chris Cotonou στο άρθρο του για τους Financial Times και την «Νέα Αθήνα» που μεθάει με εκλεκτικά κρασιά.
Για τους FT. η αθηναϊκή σκηνή των wine bars και της φυλής τους αναδύεται ως μια από τις πιο υποσχόμενες πρωτεύουσες για την οινοφιλική φατρία που ακόμη και δημογραφικά έχει άλλη σύνθεση από τις αντίστοιχες στο εξωτερικό.
Η σκηνή οινόφιλων της αθηναϊκής πρωτεύουσας είναι ένα αμάγλαμα από νέους και παλιούς εραστές του κρασιού, από hipsters «πολλοί στα 30 ή στα 40 τους» και φοιτητές, και από μυημένους στο κρασί ουρανίσκους μέχρι μαθητευόμενους -αυτό που οι FT ορίζουν ως «μια ακμάζουσα γενιά Ελλήνων που επιστρέφουν στα σπίτια τους μετά την οικονομική κρίση».
Οι τελευταίοι είναι και αυτοί που γιορτάζουν την «αναγέννηση της Αθήνας στις τέχνες και το φαγητό, εμπνευσμένες από την ανθεκτικότητα της πόλης, τη σταδιακά βελτιούμενη οικονομία και την αυξανόμενη κοινότητα των μεταναστών που έχει βρεθεί στην πόλη για τις προσιτές τιμές και το επιχειρηματικό της πνεύμα» γράφει η ιστοσελίδα.
«Έτσι τα πιο δημοφιλή μπαρ έχουν ευδοκιμήσει ως φυλάκια της κοινότητας εκτός ωραρίου για συναντήσεις, κουτσομπολιό, επιχειρηματική δραστηριότητα, φλερτ και παιχνίδι. Η διακόσμηση είναι γενικά μοντέρνα και κομψή, αντλώντας έμπνευση από την παριζιάνικη σκηνή» σημειώνει ο αθρογράφος.
«Παλιότερα, η φήμη του κρασιού στην Ελλάδα ήταν ότι ήταν φθηνό και ότι σε φέρνει σε κατάσταση μέθης στην ταβέρνα», λέει ο Κρις Κοντός. «Τώρα βλέπω νέους να βγαίνουν έξω για κρασί ή για φαγητό με τα αγαπημένα τους κρασιά, αντί για κοκτέιλ μπαρ. Αυτό δεν συνέβαινε παλιότερα στην πόλη σημειώνει ο ιδιοκτήτης του Kennedy Vins, το νέο του εγχείρημα που συζητιέται φέτος στην Αθήνα.
Άλλα είναι το Epta Martyres στον Νέο Κόσμο, το Materia Prima στο «μποέμ» Παγκράτι, το Gamay και η Tanini Agapi Mou στα «εναλλακτικά Εξάρχεια» -που χαρακτηρίζει και ως «μια συνοικία που προηγουμένως είχε συνδεθεί με τον αναρχισμό» και το Gallina.
Στο άρθρο του, ο Cotonou αναφέρει ότι η «ανάπτυξη οδήγησε σε μια ακμάζουσα κοινότητα: πολλοί από τους ιδιοκτήτες, τους σομελιέ και τους παραγωγούς είναι πλέον φίλοι και συνεργάτες» και σημειώνει ως «πρωτοπόρους» του «κινήματος», δύο Γάλλους -τους Thomas Brengou και ο Rafael Wallon-Brownstone από το εξαιρετικά δημοφιλές Wine is Fine.
«Το μπαρ τους στη γωνία της οδού Βίσσης μεταφέρει κάποιον στο Marais με ένα σικ πλήθος, κάποιοι από τους οποίους ξεχύνονται στους στενούς δρόμους» γράφουν οι FT.
«Ο Raf κι εγώ είμαστε από το Παρίσι, όπου υπάρχουν εκατομμύρια wine bar με διαφορετικές ταυτότητες: αυτό θέλουμε να δούμε στην Αθήνα σχολιάζει ο Brengou.
Άλλος παράγοντας της αναδυόμενης wine bar σκηνής στην Αθήνα είναι και ο Νικόλαος Συμεωνίδης, ο άνθρωπος πίσω από τον λογαριασμό @habiba.wine στο Instagram που έχει και τη δική του ετικέτα κρασιού (την Hotline 33744812190), διοργανώνει πάρτι σε όλη την Αθήνα με κυρίως γερμανικά κρασιά και έχει ως πλάνα να αναπτύξει ακόμη περισσότερο την τάση με μια διεθνή έκθεση κρασιού σε συνεργασία με άλλους ιδιοκτήτες wine bar.
«Η Αθήνα είναι πολυαισθητηριακή, το ίδιο και η σκηνή», λέει. «Μουσική και κρασί πάνε μαζί. Είναι συναρπαστικό».
Στο άρθρο αναφέρονται επίσης και δύο μαγαζιά που έχουν καθιερώση το κρασί ως διασκέδαση στην πόλη -τα Oinocent και Heteroclito.
Kεντρική φωτό Instagram@wineisfine.athens
Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Written by: Ομάδα Σύνταξης
30 bar Culture Live financial times instagram The Good Life times WINE BAR Αθήνα Γενικά Διασκέδαση έκθεση Ελλάδα εξωτερικό κρασί Λονδίνο μαγαζιά Μουσική μπαρ Νέα Οικονομία όχι παγκράτι Παρίσι πάρτι πόλη που σπίτια τάση φαγητό φήμη φοιτητές
Post comments (0)