ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Konstantinos Papakostas Καλησπέρα από Ζυρίχη...σας ευχαριστουμε για τις μουσικές σας...είστε όλοι απίθανοι!! Pansyotis Human Rag'nboy To all around there... Be human Σάντρα All around the world i cant find my baby Καλησπεεα ωραία εκπομπή μιξ με ελληνικά την Πέμπτη τι θα βάλεις;;;;;

Πολιτισμός

Διχάζει τους αρχαιολόγους η μαρμάρινη «Κλεοπάτρα» που βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια

today16 Δεκεμβρίου, 2024 15

Background

Aρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια λευκή μαρμάρινη κεφαλή γυναίκας με βασιλικό στέμμα κάτω από τους τοίχους ενός αρχαίου ναού, και υποψιάζονται ότι μπορεί να είναι της διάσημης βασίλισσας της Αιγύπτου Κλεοπάτρας Ζ’.

Όπως αναφέρει ο Independent, η ανασκαφή αποκάλυψε επίσης ταφικά και μετεωρολογικά αντικείμενα, κρυμμένα κάτω από τον εξωτερικό τοίχο του ναού Tapuziris Magna στην περιοχή της δυτικής Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.

Η εν λόγω γυναικεία κεφαλή βρέθηκε δίπλα σε μια ασβεστολιθική προτομή ενός βασιλιά που φορούσε νέμες, το υφασμάτινο ριγωτό κάλυμμα κεφαλής που φορούσαν οι φαραώ.

cleopatra.jpg

Η λευκή μαμάρινη κεφαλή γυναίκας που διχάζει τους αρχαιολόγους

Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης περίπου 350 νομίσματα, πολλά εκ των οποίων έφεραν την εικόνα της Κλεοπάτρας Ζ’, ένα σετ αγγείων, λάμπες πετρελαίου, ασβεστολιθικά δοχεία για τη συντήρηση τροφίμων και καλλυντικών, αρκετά χάλκινα αγάλματα, ένα χάλκινο δαχτυλίδι αφιερωμένο στη θεά Άθορ και ένα φυλαχτό με χαραγμένη τη φράση «Η δικαιοσύνη του Ρα ανέτειλε».

Τα τεχνουργήματα βοήθησαν να χρονολογηθεί ο ναός στον 1ο αιώνα π.Χ., και οι ερευνητές πιστεύουν ότι η γυναικεία κεφαλή απεικονίζει πιθανότατα την Κλεοπάτρα Ζ’, που έζησε από το 69 έως το 30 π.Χ..

cleopatra3.jpg

Τα ευρήματα από τον ναό Tapuziris Magna, εκτός από τη γυναικεία κεφαλή (στο κέντρο), περιλαμβάνουν και την προτομή ενός φαραώ

Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι μαζί τους. Ο πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Ζαζί Χαουάς δήλωσε στο Live Science: «Κοίταξα προσεκτικά την προτομή. Δεν είναι η Κλεοπάτρα, είναι ρωμαϊκή». Και σημείωσε ότι κατά την εποχή της θρυλικής βασίλισσας, οι φαραώ απεικονίζονταν με αιγυπτιακή και όχι με ρωμαϊκή τεχνοτροπία.

Ορισμένοι αρχαιολόγοι είπαν ότι η προτομή πιθανότατα ανήκε σε μια πριγκίπισσα που έζησε μετά την εποχή της Κλεοπάτρας.

Και ένας ελληνικός ναός

Στον αρχαιολογικό χώρο στη δυτική Αλεξάνδρεια, οι ερευνητές βρήκαν επίσης τα ερείπια ενός ελληνικού ναού του 4ου αιώνα π.Χ., ο οποίος φαίνεται ότι καταστράφηκε μεταξύ του 2ου αιώνα π.Χ. και των αρχών της μ.Χ. εποχής.

Ο ναός αυτός, είπαν οι ερευνητές, βρισκόταν κοντά σε ένα βαθύ σύστημα σηράγγων που εκτεινόταν από τη λίμνη Μαρεώτιδα (Μαριούτ στα αραβικά) μέχρι τη Μεσόγειο. Βρέθηκαν επίσης δύο μεγάλοι τάφοι. Το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων εξήρε τα ευρήματα ως καθοριστικά για την καλύτερη κατανόηση της ύστερης Πτολεμαϊκής περιόδου.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: Ομάδα Σύνταξης

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Συναίνεση σε Cookie με το Real Cookie Banner