Πολιτισμός

Αρχαιολόγοι έφεραν στο φως αιγυπτιακό τάφο ενός… μυστηριώδη βασιλιά

today9 Απριλίου, 2025 5

Φόντο

Ένας νέος αρχαίος αιγυπτιακός τάφος που αποκαλύφθηκε πρόσφατα ρίχνει φως στους βασιλείς που κυβέρνησαν την Άνω Αίγυπτο πριν από περίπου 3.600 χρόνια, κατά τη λεγόμενη Δεύτερη Ενδιάμεση Περίοδο.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τεράστιο ταφικό θάλαμο από ασβεστόλιθο τον Ιανουάριο στην Άβυδο της Αιγύπτου.

Ο τάφος διαθέτει πολλαπλά δωμάτια και μία περίτεχνα διακοσμημένη είσοδο.

Ωστόσο, η ταυτότητα του επιδιωκόμενου κατοίκου του πολυτελούς μνημείου παραμένει άγνωστη, καθώς οι τυμβωρύχοι είχαν καταστρέψει το ιερογλυφικό κείμενο στην είσοδο, καθιστώντας το όνομα αδιάβαστο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μουσείου Πεν του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, που εκδόθηκε στις 27 Μαρτίου.

Δεν βρέθηκαν σκελετικά κατάλοιπα, αλλά οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως πρόκειται για τόπο ταφής ενός βασιλιά της Δυναστείας της Αβύδου– μιας μικρής, μυστηριώδους δυναστείας που φαίνεται να κυβέρνησε την περιοχή κατά τον 17ο αιώνα π.Χ.

Ο εν λόγω βασιλιάς πιθανόν να είναι ένας από αυτούς που απουσιάζουν από τους παραδοσιακούς καταλόγους των αρχαίων Αιγυπτίων μοναρχών.

Ο τάφος βρέθηκε περίπου 7 μέτρα κάτω από τη γη, στην περιοχή του Όρους Άνουβι, μια τοποθεσία με ιερό χαρακτήρα, γνωστή ως «πόλη των νεκρών». Το φυσικό αυτό ύψωμα με σχήμα πυραμίδας είχε συμβολική σημασία, αφού από κάτω του εκτείνονταν τάφοι βασιλέων και ευγενών.

egiptos anakalipsi

Ένας τεράστιος ταφικός θάλαμος από ασβεστόλιθο αποκαλύφθηκε μέσα σε μια βασιλική νεκρόπολη στην Άβυδο της Αιγύπτου. Σε ποιον ανήκε ο τάφος παραμένει μυστήριο.

Josef Wegner/The Penn Museum

Η Άβυδος ήταν ανέκαθεν τόπος βαθιάς θρησκευτικής σημασίας, καθώς εθεωρείτο το σημείο ταφής του Όσιρη, του θεού του κάτω κόσμου. Οι πρώτοι Φαραώ της Αιγύπτου προτιμούσαν να ενταφιάζονται εκεί, και με τον καιρό η νεκρόπολη επεκτάθηκε.

Ο Τζόζεφ Βέγκνερ, επιμελητής του αιγυπτιακού τμήματος του Μουσείου Πεν και επικεφαλής της ομάδας, είχε ανακαλύψει πριν πάνω από δέκα χρόνια έναν άλλο τάφο στην ίδια περιοχή – εκείνον του Σενέμπ-Κέι, βασιλιά της Δυναστείας της Άβυδου, επιβεβαιώνοντας θεωρία του αιγυπτιολόγου Κιμ Ρούχολτ από το 1997 για την ύπαρξη τοπικής δυναστείας στην περιοχή, σε μια εποχή πολιτικής διαίρεσης.

Ο νέος τάφος έχει αρχιτεκτονικές ομοιότητες με τον τάφο του Σενέμπ-Κέι, όμως είναι πολύ μεγαλύτερος. Το κύριο διαμέρισμα της κρύπτης περιλαμβάνει τρεις θαλάμους, με διαστάσεις περίπου 6 μέτρα μήκος και 1,9 μέτρα πλάτος.

Αυτό υποδηλώνει ότι ο ένοικός του πιθανώς ήταν προκάτοχος του Σενέμπ-Κέι, ίσως ένας παλαιότερος και πιο ισχυρός βασιλιάς. Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ο τάφος να ανήκε είτε στον Σενάιιμπ είτε στον Παεντζένι, δύο ελάχιστα γνωστούς μονάρχες που έχουν καταγραφεί σε αφιερωματικά μνημεία στην Άβυδο.

«Είναι εξίσου πιθανό να ανήκε σε έναν εντελώς άγνωστο βασιλιά», λέει ο Βέγκνερ. «Δεν πιστεύουμε ότι έχουμε όλα τα ονόματα των βασιλέων της Άβυδου — τα στοιχεία δεν έχουν διασωθεί πλήρως».

Ο τάφος περιέχει επίσης τοιχογραφίες των θεοτήτων Ίσιδας και Νέφθυος, οι οποίες απεικονίζονται συχνά να θρηνούν τον νεκρό στις ταφικές παραστάσεις.

Οι βασιλιάδες της Άβυδου δεν περιλαμβάνονται στους επίσημους καταλόγους των αρχαίων βασιλέων. Σύμφωνα με την Λόρελ Μπέστοκ, αιγυπτιολόγο και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ: «Οι Αιγύπτιοι βασιλείς παρουσίαζαν την ιστορία ως γραμμική και ενιαία. Αυτοί οι τοπικοί βασιλείς απλώς παραλείφθηκαν».

Η Μπέστοκ επισημαίνει ότι τέτοιες ανακαλύψεις αναδεικνύουν τις ελλείψεις στην επίσημη ιστορική αφήγηση: «Η ιστορία γράφτηκε όχι για να είναι ακριβής, αλλά για να εξυπηρετεί την ιδεολογία των νικητών, των βασιλέων που επανένωσαν την Αίγυπτο».

Αν και η ταυτότητα του βασιλιά παραμένει άγνωστη, ο Βέγκνερ ελπίζει ότι νέα ευρήματα θα βοηθήσουν να εντοπιστεί στο μέλλον. «Η αρχαιολογία είναι γεμάτη εκπλήξεις», λέει.

«Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να ανακαλύψεις».

Archaeologists uncover an ancient Egyptian tomb belonging to a mystery king, CNNi

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συντάχθηκε από: Ομάδα Σύνταξης

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Συναίνεση σε Cookie με το Real Cookie Banner