Listeners:
Top listeners:
Simple Radio
Simple Radio Greek Greek Edition
Η επική σειρά μυθιστορημάτων κόμικς του Ντάγκλας Άνταμς, «The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy», αγαπήθηκε από επιστήμονες και στελέχη της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του Έλον Μασκ. Το 1986, ο συγγραφέας μίλησε στο BBC για την απίθανη προέλευση μιας εξαιρετικά επιτυχημένης σειράς πολυμέσων.
Φανταστείτε να ξυπνάτε ένα φαινομενικά συνηθισμένο πρωινό στον πλανήτη Γη και να ανακαλύπτετε ότι ο πλανήτης έχει προγραμματιστεί να κατεδαφιστεί. Από εκεί ξεκινά ο βρετανός συγγραφέας Ντάγκλας Άνταμς το «The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy».
Κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, η ιστορία θα αποκτήσει τη δική της ζωή και θα εξελιχθεί σε ένα εκτεταμένο franchise που περιλαμβάνει πλέον μια σειρά βιβλίων με μπεστ σέλερ, μια τηλεοπτική σειρά, μια κινηματογραφική ταινία, θεατρικές παραστάσεις, κόμικς και ακόμη και ένα βιντεοπαιχνίδι.
Το franchise έμελλε να πυροδοτήσει επίσης ατελείωτες φιλοσοφικές συζητήσεις για το σύμπαν και θα άφηνε ανεξίτηλο σημάδι στην ποπ κουλτούρα. Και όλα ξεκίνησαν ως μια μικρή ραδιοφωνική κωμωδία του BBC.
Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τις περιπέτειες του Άρθουρ Ντεντ, ενός συνηθισμένου ανθρώπου από ένα νυσταγμένο αγγλικό χωριό, ο οποίος ανακαλύπτει ότι κάποιοι γραφειοκράτες εξωγήινοι πρόκειται να εξαφανίσουν τη Γη για να ανοίξουν δρόμο για μια «υπερδιαστημική» παράκαμψη.
Ο Ντεντ και ο φίλος του, ένας μεταμφιεσμένος εξωγήινος ονόματι Φορντ Πρεφτ, κάνουν ωτοστόπ σε ένα διαστημόπλοιο για να γλιτώσουν από την καταστροφή του πλανήτη. Μαζί με ένα ετερόκλητο πλήρωμα που αποτελείται από έναν δικέφαλο διαστημικό πρόεδρο, έναν άλλο επιζώντα από τη Γη και ένα καταθλιπτικό ρομπότ, επιδίδονται σε περιπέτειες σε όλο τον γαλαξία, ενώ συλλέγουν έρευνα για μια διαπλανητική εγκυκλοπαίδεια, τον ομώνυμο «Οδηγό του Οτοστόπ».
Ενώ η ιστορία περιλαμβάνει επιστημονικές περιπλοκές και πολύπλοκα ιδεολογικά στρώματα, η ιδέα του «Hitchhiker’s» ήρθε στον Άνταμς το 1971, ενώ «βρισκόταν μεθυσμένος σε ένα χωράφι στο Ίνσμπρουκ», όπως είπε στον Τέρι Γουόγκαν στο chat show του τελευταίου στο BBC το 1986. Μεθυσμένος κάτω από τα στροβιλιζόμενα αστέρια, κρατώντας ένα αντίτυπο του «Οδηγού του Οτοστόπ για την Ευρώπη», ο Άνταμς αποφάσισε ότι κάποιος θα έπρεπε να επινοήσει έναν παρόμοιο οδηγό για ολόκληρο τον Γαλαξία μας.
Μέχρι το 1977, ο Άνταμς είχε γράψει για διάφορες ραδιοφωνικές εκπομπές και του δόθηκε η ευκαιρία να προτείνει τη δική του στο BBC. Η πρώτη του ιδέα ήταν για μια ανθολογία έξι επεισοδίων με τίτλο «The Ends of the Earth», στην οποία σε κάθε επεισόδιο η Γη θα τελείωνε με διαφορετικό τρόπο.
Το «Hitchhiker» ήταν η πρώτη ραδιοφωνική κωμική εκπομπή που παρήχθη σε στερεοφωνικό αντί για ζωντανό ακροατήριο στο στούντιο.
«Ο Άνταμς ήξερε τη μουσική, ήξερε τον ήχο που ήθελε, ήξερε πώς θα ακουγόταν το τέλος του κόσμου», δήλωσε ο παραγωγός Σάιμον Μπρετ στο BBC Bookclub το 2000.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε αργά το βράδυ μιας Τετάρτης τον Μάρτιο του 1978 και έλαβε ανάμεικτες κριτικές. Ένας ακροατής διαμαρτυρήθηκε στους Radio Times, αποκαλώντας το επεισόδιο «ανόητη, παιδαριώδης, άσκοπη, χαζοχαρούμενη μπούρδα». Από την άλλη, βέβαια, επαινέθηκε για τη συναρπαστική του ιδέα και την καινοτόμο και «πλούσια δομημένη» μουσική και τα εφέ του.
Το BBC Enterprises απέρριψε την ευκαιρία να εκδώσει ένα μυθιστόρημα βασισμένο στη σειρά, αλλά ο Νικ Γουέμπ, ο οποίος ήταν εκδότης στην Pan Books, ανέθεσε στον Άνταμς να διασκευάσει την ιστορία του.
«Νόμιζα ότι (σ.σ. το «Hitchhiker’s») ήταν λεκτικά πνευματώδες και επιδέξιο, και γεμάτο φιλοσοφικά αστεία – και ‘ψοφάω’ για τα φιλοσοφικά αστεία – αλλά είχε επίσης ένα τέχνασμα του να προεκτείνει κάτι με εντελώς λογικό τρόπο, σε σημείο τρέλας», δήλωσε ο Γουέμπ στο BBC Bookclub.
«Τότε ξύνεις το κεφάλι σου και ξύνεις τον πισινό σου και σκέφτεσαι: ‘Λοιπόν, ποιο ακριβώς είναι το διανοητικό τέχνασμα που σου έπαιξε;’. Επειδή συμπέρασμα προς συμπέρασμα όλα βγάζουν νόημα, αλλά φτάνεις σε ένα σημείο σουρεαλιστικού παραλογισμού».
Τελικά, ο Άνταμς θα γράψει πέντε βιβλία για το «Hitchhiker’s», μαζί με δύο ραδιοφωνικές σειρές και μια τηλεοπτική εκπομπή. Το franchise απέκτησε μια λατρεία οπαδών – αν και οι οπαδοί του δεν ήταν πάντα ανοιχτοί στο ότι αγαπούσαν αυτό που θεωρούνταν τη δεκαετία του 1980 ως ένα μη μοντέρνο geeky είδος.
Παρ’ όλα αυτά, ο «Οδηγός του Γαλαξία» με ωτοστόπ έχει πλέον φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο και το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες.
Οι αφοσιωμένοι θαυμαστές γιορτάζουν κάθε χρόνο την «Ημέρα Πετσέτας» στις 25 Μαΐου ως φόρο τιμής στον Άνταμς, ο οποίος έγραψε: «Μια πετσέτα, λέει, είναι περίπου το πιο μαζικά χρήσιμο πράγμα που μπορεί να έχει ένας διαστρικός ταξιδιώτης». Το 1999 ίδρυσε ένα φόρουμ της κοινότητας με την ονομασία h2g2, γνωστό και ως «The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy: Earth Edition», όπου ο κόσμος μπορούσε να συνεισφέρει καταχωρήσεις σε μια σε πραγματικό χρόνο συλλογή από μικρολεπτομέρειες και βινιέτες για τη ζωή στη Γη.
Ορισμένοι θαυμαστές έλκονται από το «Hitchhiker’s» κυρίως για τις φιλοσοφικές του ιδέες και τις εφαρμογές του στις μελλοντικές τεχνολογίες. Το ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης DeepMind της Google ονομάστηκε ως φόρος τιμής στη «Βαθιά Σκέψη» του Άνταμς, έναν υπερυπολογιστή που, στην ιστορία, υπολογίζει την απάντηση στο «Απόλυτο Ερώτημα της Ζωής», του «Σύμπαντος και των Πάντων». Ένα από τα καλύτερα αστεία της σειράς είναι το πόσο άχρηστη είναι η απάντηση: είναι ο αριθμός 42.
Ο ιδρυτής της Tesla Έλον Μασκ έχει εκφράσει την αδυναμία του στον Άνταμς, αποκαλώντας τον συγγραφέα «τον καλύτερο φιλόσοφο όλων των εποχών» και σημειώνοντας ότι η ιστορία είναι «τόσο βαθιά που οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν καν».
Το βιβλίο βοήθησε τον δισεκατομμυριούχο να ξεπεράσει μια υπαρξιακή κρίση ως έφηβος, όπως δήλωσε στη δημοσιογράφο Άλισον Βαν Ντίγκελεν το 2013. «Ανέδειξε ένα σημαντικό σημείο, το οποίο είναι ότι πολλές φορές η ερώτηση είναι πιο δύσκολη από την απάντηση», είπε.
Η ιστορία τροφοδότησε τις υψηλές φιλοδοξίες του Έλον Μασκ για το «πολυπλανητικό» μέλλον της ανθρωπότητας και το 2018 εκτόξευσε ένα αυτοκίνητο Tesla στο διάστημα με ένα αντίγραφο του μυθιστορήματος στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου και μια πινακίδα στο ταμπλό με μια από τις βασικές φράσεις του: «Μην πανικοβάλλεστε!».
Ωστόσο, οι επικριτές έχουν υποστηρίξει ότι ο Έλον Μασκ παρερμηνεύει το έργο του Άνταμς, με την ιστορικό του Χάρβαρντ Τζιλ Λέπορ να γράφει στο New Yorker ότι το «Hitchhiker’s» είναι μια «αιχμηρή σατιρική καταγγελία του ιμπεριαλισμού».
Το 2001, ο Άνταμς πέθανε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 49 ετών. Εκείνη την εποχή, δούλευε πάνω στο σενάριο για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της ιστορίας του, η οποία θα κυκλοφορούσε μετά θάνατον το 2005.
Μετά το θάνατο του Άνταμς, το BBC ανέθεσε τέσσερις ακόμη σειρές της ραδιοφωνικής σειράς «Hitchhiker’s». Το 2009, ο συγγραφέας Έοϊν Κόλφερ, με την υποστήριξη της περιουσίας του Adams, συνέχισε να γράφει ένα έκτο βιβλίο της σειράς, το «And Another Thing».
Το πνεύμα της διαστημικής κωμωδίας του Άνταμς ζει και σε άλλες μορφές της λαϊκής κουλτούρας. Μοτίβα όπως ο αριθμός 42 και το «Μην πανικοβάλεστε!» βρίσκονται σε διάφορα έργα επιστημονικής φαντασίας, όπως το «Doctor Who», το «Star Trek», το «Lost» και το «The X-Files».
Το πνεύμα του «The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy» ζει και στην τεχνολογία, καθώς οι φανταστικές εφευρέσεις του Άνταμς συνεχίζουν να εμφανίζονται στον πραγματικό κόσμο.
«Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για το αν κάτι που εφευρίσκεις θα συμβεί στην πραγματικότητα ή οτιδήποτε άλλο», δήλωσε.
«Κοροϊδεύω τους ανθρώπους που θα το χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια».
*Πηγή: BBC, Κεντρική Φωτογραφία: Space X, Πηγή: Unsplash
Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Written by: Ομάδα Σύνταξης
2005 30 Art bbc Books Earth google lost new yorker radio space SpaceX Stories The Good Life The Hitchhiker's Guide to the Galaxy times x Αν άνθρωποι Αυτοκίνητο Βιβλία βιβλίο διάστημα Διάφορα έλον μασκ εξωγήινοι επεισόδιο επιστήμονες έργο έρευνα ευρώπη ζωή Ηλικία ιστορία καταγγελία κεφάλι κόμικς Κόσμος Κωμωδία μεθυσμένος Μουσική μυθιστόρημα Ντάγκλας Άνταμς οδηγός οπαδοί όχι πέθανε ποπ που πρόγραμμα πρωινό σειρά σειρές συγγραφέας ταινία Τεχνολογία τηλεοπτική σειρά φράσεις φωτογραφία χωράφι χωριό
Καθημερινά 14:00-17:00
close
Post comments (0)