Listeners:
Top listeners:
Simple Radio
Simple Radio Greek Greek Edition
today28 Νοεμβρίου, 2024 11 8
Συγγραφείς και εκδότες στρέφονται ενάντια σε μια startup που σχεδιάζει να εκδώσει έως και 8.000 βιβλία μέσα στο 2025 χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.
Η εταιρεία, που ονομάζεται Spines, θα χρεώνει τους συγγραφείς μεταξύ 1.200 και 5.000 δολαρίων για να επιμεληθούν, να διορθώσουν, να μορφοποιήσουν, να σχεδιάσουν και να διανείμουν τα βιβλία τους με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, αναφέρει ο Guardian.
«Δεν ενδιαφέρονται για τη συγγραφή ή τα βιβλία», δήλωσε ο ανεξάρτητος εκδοτικός οίκος Canongate. «Η Spines χρεώνει επίδοξους συγγραφείς για να αυτοματοποιήσει το “ξεπέταμα” του βιβλίου τους με τη λιγότερη δυνατή προσοχή, φροντίδα ή τέχνη».
Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι δηλώσεις του Νιγηριανού συγγραφέα Suyi Davies Okungbowa, που χαρακτηρίζει τη Spines «καιροσκόπους». «Αυτοί δεν είναι άνθρωποι που νοιάζονται για τα βιβλία ή την ανάγνωση ή οτιδήποτε σχετικό».
Η Spines – η οποία πρόσφατα εξασφάλισε 16 εκατ. δολάρια σε αρχική χρηματοδότηση, υποστηρίζει ότι οι συγγραφείς θα διατηρούν το 100% των δικαιωμάτων τους. Ο συνιδρυτής Yehuda Niv, ο οποίος προηγουμένως διηύθυνε μια επιχείρηση εκδοτικών υπηρεσιών στο Ισραήλ, υποστήριξε ότι η εταιρεία «δεν είναι εκδόσεις ματαιοδοξίας» (όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται οι εκδόσεις επί πληρωμή), αλλά μια «εκδοτική πλατφόρμα».
«Ανεξάρτητα από το πώς παρουσιάζουν την πλατφόρμα τους, ΕΙΝΑΙ ένας εκδοτικός οίκος ματαιοδοξίας», δήλωσε η Deidre J. Owen, συνιδρύτρια του ανεξάρτητου εκδοτικού οίκου Mannison Press.
Η Spines ισχυρίζεται ότι θα μειώσει τον χρόνο που απαιτείται για την έκδοση ενός βιβλίου σε δύο έως τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Marco Rinaldi, που εκφωνεί το Page One – The Writer’s Podcast, η εταιρεία φαίνεται ότι απλώς προσπαθεί να επιταχύνει την διαδικασία αυτοέκδοσης «με έναν τρόπο που δεν θα λειτουργήσει καλά, και φυσικά δεν θέλουν να το ονομάσουν έτσι».
«Θα προειδοποιούσαμε τους συγγραφείς να σκεφτούν πολύ προσεκτικά προτού δεσμευτούν με οποιαδήποτε σύμβαση όπου πληρώνουν οι ίδιοι για τη δημοσίευση του έργου τους», δήλωσε η Anna Ganley, διευθύνουσα σύμβουλος του μεγαλύτερου συνδικάτου συγγραφέων, εικονογράφων και μεταφραστών του Ηνωμένου Βασιλείου, Society of Authors.
«Είναι πολύ απίθανο να αποδώσει αυτό που ελπίζει ένας συγγραφέας, είναι πολύ απίθανο να είναι η καλύτερη οδός για τη δημοσίευση, ενώ αν βασίζεται επίσης σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη πρωτοτυπίας και την ποιότητα της προσφερόμενης υπηρεσίας – ακόμη και αν υπάρχουν εγγυήσεις (που υποψιαζόμαστε ότι είναι απίθανο) ότι το εν λόγω σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δεν αναπτύχθηκε με παράνομη χρήση περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα», πρόσθεσε η ίδια.
Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Written by: Ομάδα Σύνταξης
Authors guardian One Αν άνθρωποι Βιβλία δικαιώματα εκδόσεις έκδοση επιχείρηση ισραήλ ποιότητα που συγγραφέας συγγραφείς τέχνη τεχνητή νοημοσύνη φροντίδα
Post comments (0)