ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Θέμης Γάλλος Γειά σου Αντώνη με τα ωράια σου τραγούδια... Ελενα Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους και ολες... Υπέροχα 80`s !!!! Maria thank for the freat music...You are all marvelous !!!!

Πολιτισμός

«Ανέστησαν» τον Lou Reed με τεχνητή νοημοσύνη – Το κόλλημα της συντρόφου του με το «Reed-bot»

todayMarch 1, 2024

Background

Η Laurie Anderson, η χήρα και μακροχρόνια συνεργάτης του αείμνηστου Lou Reed, δούλευε με ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης που είχε σχεδιαστεί βάσει του εκλιπόντα συντρόφου της.

Σε μια συνέντευξη της στον Guardian, η 76χρονη πειραματική καλλιτέχνης που κέρδισε το βραβείο “Lifetime Achievement” στα φετινά Grammys, μίλησε για την τεχνολογία AI, που κατάφερε – ως ένα σημείο – να μιμηθεί τον σούπερ σταρ σύζυγό της που πέθανε πριν από μια δεκαετία.

https://www.instagram.com/p/C1u-BeKPrw3/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Δεν πιστεύω ότι μιλάω πραγματικά με τον νεκρό σύζυγό μου και ότι γράφω τραγούδια μαζί του», είπε.

Το chatbot που μιμείται τον Reed είναι ένα από τα τρία που δημιουργήθηκαν από την Laurie Anderson σε συνεργασία με το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μηχανικής Μάθησης του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας. Τα άλλα δύο, όπως είπε στην εφημερίδα, φτιάχτηκαν για να μιμηθούν τα δικά της γραπτά και τις συνομιλίες του ζευγαριού.

Τώρα, λίγα χρόνια μετά, η Laurie Anderson λέει ότι είναι «Εντελώς, 100 τοις εκατό εθισμένη» στο chatbot.

Πίσω στο 2021, η Anderson είπε ότι το ένα τρίτο από αυτά που έβγαλε το chatbot ήταν εντελώς ανοησίες, παρόμοια με «μαϊμούδες με γραφομηχανές» και ένα ακόμη ένα τρίτο ήταν απλώς βαρετό. Σε νεότερη συνέντευξή της, η καλλιτέχνις φαίνεται πως έχει αναπροσαρμόσει τα ποσοστά της.

«Τα τρία τέταρτα του είναι απλώς εντελώς ηλίθια και ανόητα. Ίσως το 15% να έχει κάποια ουσία. Και τα υπόλοιπα είναι αρκετά ενδιαφέροντα», είπε στον Guardian. «Και αυτή είναι μια πολύ καλή αναλογία νομίζω».

Η Anderson έλκεται συνεχώς από το Reed-bot, τον αλγόριθμο που αναπαράγει, σε διαφορετικούς βαθμούς επιτυχίας, τον εκλιπόντα σύντροφό της — και η στάση των φίλων της απέναντι στον παράξενο «εθισμό» της έχει αλλάξει καθώς η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει πιο ευρέως γνωστή.

Τα πρωτοποριακά πειράματα της Anderson με την τεχνητή νοημοσύνη είναι το θέμα μιας εκπομπής στην Αδελαΐδα με τίτλο “I’ll Be Your Mirror” εμπνευσμένο από τραγούδι των The Velvet Underground.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Κάντε εγγραφή στο newsletter

    0%