Βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της παράστασης Τα πήρες όλα και έφυγες – Η ζωή του Στράτου Διονυσίου στο Θέατρο Παλλάς κι αυτή είναι η κριτική μας. Οι Θεατρικές Σκηνές και το Θέατρο Παλλάς ανέβασαν ψηλά τον πήχη και τα κατάφεραν. Πόσο εύκολο είναι να κάνεις παράσταση για μία τέτοια εμβληματική προσωπικότητα, σαν τον Στράτο Διονυσίου; Καθόλου θα έλεγα. Κι όμως το στοίχημα πέτυχε. Χθες στην πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της παράστασης Τα πήρες όλα και έφυγες αισθάνθηκα πως νοερά ο Στράτος Διονυσίου ήταν κάπου εκεί και παρακολουθούσε τη ζωή του και τους ανθρώπους που τον καθόρισαν. Με το σταθερό του βήμα, το αγέρωχο ύφος, το βλέμμα γεμάτο λάμψη, το συγκρατημένο του χαμόγελο, την αρχοντιά και το κύρος του, μαγνήτιζε το κοινό πριν καν τραγουδήσει. Το τραγούδι ήταν η ζωή του.

Το έργο
Ο Κωνσταντίνος Σαμαράς, με ιδιαίτερη προσοχή και αμέριστο σεβασμό, έγραψε το κείμενο της παράστασης, αποδομώντας τον Στράτο καλλιτέχνη αλλά και άνθρωπο. Οι προσωπικότητες – σταθμοί στη ζωή του, η οικογένειά του, οι γυναίκες της ζωής του, η φυλακή, το τραγούδι και στο τέλος ο θάνατος, περνάνε μπροστά στα μάτια μας σαν να βλέπουμε ταινία. Το κείμενο ισορροπεί ανάμεσα στο δράμα αλλά και το γέλιο. Έτσι ήταν άλλωστε και η ζωή του Στράτου Διονυσίου.

Η σκηνοθεσία
Σκηνοθετικά η παράσταση είναι άρτια. Τη μυθιστορηματική και δαιδαλώδη ζωή του Στράτου Διονυσίου ανέλαβε να σκηνοθετήσει ο Βασίλης Μαυρογεωργίου και το πέτυχε. Έστησε τους ήρωες με έναν τρόπο που δείχνει πόσο αλλά και γιατί επηρέασαν τον Στράτο Διονυσίου στις διάφορες φάσεις της ζωής του. Οι εναλλαγές τραγουδιού και πρόζας είναι από τα εντυπωσιακά στοιχεία της παράστασης που δεν σε κάνουν να βαριέσαι. Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου κατάφερε να συνδυάσει τη λαϊκή κουλτούρα, με την εμπορικότητα. Να κάνει την Αθήνα να μιλήσει γι’ αυτό το έργο. Αυτοί που δεν ξέρουν πολλά για τον Στράτο Διονυσίου, μέσα από την παράσταση, θα τον μάθουν καλύτερα και όσοι τον ξέρουν, θα τον εκτιμήσουν ακόμη περισσότερο.

«Αποκοιμήθηκα», «Πήγαινέ με όπου θέλεις ταξιτζή» , «Τα πήρες όλα και έφυγες», «Πάρε ό,τι θέλεις παλιατζή», «Ο Σαλονικιός», «Κύριος ήρθα και κύριος φεύγω», «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου», «Ακου ρε φίλε» είναι κάποια από τα μεγάλα λαϊκά τραγούδια, που έβαζαν φωτιά στην Αθηναϊκή νύχτα και ακούγονται στην παράσταση, από τα χείλη των παιδιών του. Του Στέλιου, του Άγγελου και του Διαμαντή, που συγκινούν με τις φωνές τους και τραγουδούν, για να φτάσει η φωνή τους, ψηλά και να ακουστεί εκεί που πρέπει. Στις πολύ δυνατές στιγμές της βραδιάς και οι πενιές του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη, Θανάση Πολυκανδριώτη.

Οι ερμηνείες
Και πάμε τώρα στις ερμηνείες. Ο Γιάννης Τσορτέκης, αναμετριέται με έναν πολύ απαιτητικό ρόλο και τον φέρνει εις πέρας. Με την υποκριτική του δυνατότητα αλλά και το γνήσιο ταπεραμέντο του, ενσαρκώνει μια τόσο σπουδαία προσωπικότητα με πολύ ήθος. Φαίνεται πως έχει μελετήσει στιγμές του, ατάκες του, ακόμη και χειρονομίες του Στράτου Διονυσίου. Ο ρόλος του ταιριάζει γάντι και τον απολαμβάνει στο έπακρο.

Η Μπέσσυ Μάλφα, υποδύεται τη μητέρα του, Στάσα. Η φωνή της, σε συνδυασμό με την ερμηνευτική προσέγγιση στον ρόλο, συγκινεί και μαγεύει, επιβεβαιώνοντας μας, πόσο καλή ηθοποιός είναι. Στον ρόλο του πατέρα του Στράτου Διονυσίου, ο εξαίρετος Γιάννης Νταλιάνης που έδειχνε άνετος και διαβασμένος στη σκηνή, ενώ μας χάρισε και δυνατές σκηνές προς το τέλος της παράστασης. Η Μαρία Κεχαγιόγλου είναι η Γεωργία, σύζυγος του Στράτου. Ομολογώ πως η ηθοποιός με συγκίνησε και είχε μια απίστευτη δυναμική στη σκηνή, όπως εξαιρετική ήταν και η Χρύσα Κλούβα, που απέδωσε με μεγάλη επιτυχία τον ρόλο της Μαρίνας Βλαχάκη.

Στις ερμηνευτικές εκπλήξεις της βραδιάς αξίζει να κατατάξω και τους Μιχάλης Αλικάκο και Δημήτρη Μαχαίρα, ενώ πολύ δυνατό χειροκρότημα αξίζουν και οι υπόλοιποι ηθοποιοί: Μαρίνος Ταρνανάς, Δήμητρα Σταύρου, Δημήτρης Γαλανάκης, Ευγενία Κάρνου, Ρωξάνη Καρφή, Λεωνίδας Μπακάλης, Γιώργος Δημόπουλος, Στάθης Γεωργαντζής, Αλίκη Γεωργίου.
Τα σκηνικά, τα φώτα, η μουσική και η ενδυματολογική προσέγγιση έδωσαν την εντύπωση της εποχής εκείνης που έζησε και μεσουρανούσε ο Στράτος Διονυσίου. Έξυπνες και με διάθεση νοσταλγική, ήταν και οι μαρκίζες του Στράτου από τα μαγαζιά που τραγούδησε, μέχρι και το δικό του μαγαζί “Στράτος”.
Η παράσταση αποτελεί έναν φόρο τιμής στη σπουδαία προσωπικότητα και το μεγάλο ταλέντο του Στράτου Διονυσίου. Αξίζει να την απολαύσετε! Θα με θυμηθείτε…
Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.
ΠΗΓΗ
Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Post comments (0)