Listeners:
Top listeners:
Simple Radio
Simple Radio Greek Greek Edition
Ο καλλιτεχνικός κόσμος θρηνεί την απώλεια της ηθοποιού – τραγουδίστριας Στέλλας Γκρέκα η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 103 ετών.
Η Στέλλα Γκρέκα, με καριέρα στο ελαφρό τραγούδι, αλλά και τον κινηματογράφο γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Απριλίου του 1922. Ήταν ένα από τα εννέα παιδιά μιας φτωχής οικογένειας. Το πραγματικό της όνομα ήταν Στυλιανή Λαγκαδά.
Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή ο Αργύρης Ναστόπουλος με μια ανάρτηση του στο Instagram και με μια κοινή τους φωτογραφία από κάποια γενέθλια κι ένα απλό «Καλό ταξίδι Στέλλα».
Η Στέλλα Γκρέκα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922, ως Στέλλα Λάσκου και ήταν ένα από τα εννέα παιδιά μιας φτωχής οικογένειας. Ο πατέρας της ήταν σκηνογράφος και είχε φιλικές σχέσεις με σημαντικούς ανθρώπους του χώρου, όπως ο Παντελής Χορν.
Εμφανίστηκε νεαρή στη μουσική σκηνή της πρωτεύουσας και από την ηλικία ήδη των 8 ετών ο αθηναϊκός τύπος είχε αναφερθεί σε αυτήν.
Το 1942 παντρεύτηκε τον ποιητή και σκηνοθέτη Ορέστη Λάσκο, ο οποίος τη βάφτισε καλλιτεχνικά Στέλλα Γκρέκα, επειδή η ίδια δεν ήθελε να τραγουδά ως Στέλλα Λάσκου.
Ηχογράφησε μια σειρά από επιτυχίες γνωστών δημιουργών όπως τα «Πάμε στο άγνωστο», «Χθες το βράδυ», «Γύρισε», «Τί κι αν χαθείς», «Το τραγούδι της Μαρίνας». Αρνήθηκε να δισκογραφήσει, πάντως, το «Δυο πράσινα μάτια» του 1945, καθώς βρήκε σαχλούς τους στίχους του Κώστα Κιούση (κάτι για το οποίο πολύ μετάνιωσε αργότερα) και το “Λίγες καρδιές αγαπούνε”.
Ο Λάσκος την έπεισε εκείνη την εποχή να παίξει στην ταινία του Ραγισμένες καρδιές (1945). Και στη συνέχεια έπαιξε στην ταινία Πρόσωπα λησμονημένα (1946) του Τζαβέλλα, στο πλευρό των Αιμίλιου Βεάκη, Γιώργου Παππά. Συνέχισε την κινηματογραφική της καριέρα με μια μόνο ακόμη ταινία, τη Μαρίνα, όπου ανέλαβε πάλι τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Η ταινία, σε σενάριο των Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου και σκηνοθεσία του πρώτου, ήταν μια παραγωγή του κουμπάρου της Φιλοποίμενα Φίνου και προβλήθηκε τον Μάρτιο του 1947. Η Γκρέκα είχε στο πλάι της τον Δημήτρη Μυράτ και ξανά τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Ήταν ένα απλό ρομάντζο, που όμως έγινε τότε τεράστια επιτυχία, λόγω της σκηνοθεσίας του Σακελλάριου και των τραγουδιών που ερμήνευε εκείνη. Και αμέσως μετά έφυγε από την Ελλάδα στο πικ της καριέρας της. Έχοντας χωρίσει στο μεταξύ από τον Ορέστη Λάσκο, το φθινόπωρο του 1947 μετανάστευσε στις ΗΠΑ, μένοντας με τον αδελφό της Άγγελο, στη Νέα Υόρκη. Το 1950 παντρεύτηκε τον Ελληνοαμερικανό εφοπλιστή Τζον Αυγερινό. Έκτοτε, αφιερώθηκε στην οικογένεια και άφησε πίσω το ζήτημα της καριέρας της, γι΄ αυτό και η ενασχόλησή της με το τραγούδι στην Αμερική ήταν περιορισμένη. Στην Ελλάδα ερχόταν μόνο για καλοκαιρινές διακοπές στα νησιά, με το ιδιωτικό σκάφος της. Επισκέφθηκε επαγγελματικά τη χώρα κατά τη δεκαετία του 1970 για να ηχογραφήσει δυο άλμπουμ για την ελληνική Columbia-EMI
Το 1973 και το 1984 εμφανίστηκε στην ελληνική τηλεόραση, καλεσμένη του παραγωγού Γιώργου Παπαστεφάνου. Ο ίδιος επιμελήθηκε και μια συλλογή από ηχογραφήσεις της τραγουδίστριας στην Αμερική.
Διαβάστε επίσης:
Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com
Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Written by: Ομάδα Σύνταξης
1984 facebook instagram Twitter Αθήνα άλμπουμ αμερική Αν γενέθλια διακοπές Ελλάδα επιτυχία ζωή Ηλικία ΗΠΑ Κόσμος μάτια Μουσική Νέα Νέα Υόρκη νησιά οικογένεια παιδιά πατέρας πέθανε που Ρομάντζο σειρά σινεμά Στέλλα Γκρέκα σχέσεις ταινία ταξίδι τηλεόραση τραγούδι φθινόπωρο φωτογραφία χώρα
Post comments (0)