Αρθρογραφία

Η μουσική βιομηχανία των 80`s

today19 Μαρτίου, 2023 21

Φόντο
share close

Η βιομηχανία της ποπ μουσικής της δεκαετίας του 1980 ήταν μια εποχή μεγάλης καινοτομίας και εμπορικής επιτυχίας.


Με την έλευση των νέων τεχνολογιών, όπως ο δίσκος και τα μουσικά βίντεο, και η άνοδος του MTV, η ποπ μουσική έγινε παγκόσμιο φαινόμενο, με καλλιτέχνες όπως ο Michael Jackson, η Madonna και ο Prince να κυριαρχούν στα charts.

Πλεονεκτήματα της βιομηχανίας της ποπ μουσικής της δεκαετίας του ’80

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της ποπ μουσικής βιομηχανίας της δεκαετίας του ’80 ήταν η εμπορική επιτυχία που έφερε σε καλλιτέχνες και δισκογραφικές. Η δεκαετία του ’80 είδε την άνοδο της μεγάλης περιοδείας, με καλλιτέχνες όπως η Madonna και ο Michael Jackson να ξεπουλούν στάδια σε όλο τον κόσμο.
Αυτό οδήγησε σε ρεκόρ πωλήσεων άλμπουμ και τεράστια κέρδη για τις δισκογραφικές.

Η δεκαετία του ’80 ήταν επίσης μια εποχή μεγάλης δημιουργικότητας στην ποπ μουσική, με καλλιτέχνες να πειραματίζονται με νέους ήχους και στυλ. Το Thriller του Michael Jackson, που κυκλοφόρησε το 1982, αναφέρεται συχνά ως ένα από τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών και τα πρωτοποριακά μουσικά του βίντεο θέτουν ένα νέο πρότυπο για τη βιομηχανία.

Μειονεκτήματα της βιομηχανίας της ποπ μουσικής της δεκαετίας του ’80

Παρά τις πολλές επιτυχίες της, η βιομηχανία της ποπ μουσικής της δεκαετίας του ’80 είχε και τα αρνητικά της.
Μία από τις μεγαλύτερες επικρίσεις ήταν ότι επικεντρωνόταν υπερβολικά στην εμπορική επιτυχία, με τις δισκογραφικές να ασκούν πίεση στους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν επιτυχίες αντί για ουσιαστική τέχνη.
Αυτό οδήγησε σε πολλαπλασιασμό των θαυμάτων με ένα χτύπημα και εστίαση στην εικόνα έναντι της ουσίας.

Μια άλλη κριτική στη βιομηχανία της ποπ μουσικής της δεκαετίας του ’80 ήταν η έλλειψη ποικιλομορφίας της, τόσο όσον αφορά τους καλλιτέχνες που ήταν επιτυχημένοι όσο και τα είδη μουσικής που ήταν δημοφιλή.
Πολλοί καλλιτέχνες που δεν ταίριαζαν στο mainstream καλούπι αγωνίστηκαν να αποκτήσουν airplay, και είδη όπως το hip hop και το alternative rock δεν είχαν ακόμη αγκαλιαστεί πλήρως από το mainstream.

Επιρροή στις επόμενες γενιές

Η ποπ μουσική βιομηχανία της δεκαετίας του ’80 είχε σημαντική επιρροή στις επόμενες γενιές μουσικών, τόσο θετικά όσο και αρνητικά.
Από τη θετική πλευρά, ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες να πειραματιστούν με νέους ήχους και στυλ, και εισήγαγε τα μουσικά βίντεο ως μια νέα μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης.
Η άνοδος του MTV βοήθησε επίσης στην προώθηση της διαφορετικότητας στη μουσική, με έγχρωμους καλλιτέχνες και γυναίκες να αποκτούν μεγαλύτερη προβολή.

Ωστόσο, η εστίαση στην εμπορική επιτυχία και την εικόνα πάνω από την ουσία είχε επίσης αρνητική επιρροή, με πολλούς καλλιτέχνες να αισθάνονται πίεση να συμμορφωθούν με έναν συγκεκριμένο ήχο ή εικόνα για να είναι επιτυχημένοι.
Αυτό οδήγησε σε έναν πολλαπλασιασμό της φόρμουλας ποπ μουσικής στις δεκαετίες του ’90 και του 2000, με πολλούς καλλιτέχνες να προσπαθούν να δημιουργήσουν επιτυχίες αντί για τέχνη με νόημα.

Συμπερασματικά, η βιομηχανία της ποπ μουσικής των 80s ήταν μια εποχή μεγάλης δημιουργικότητας και εμπορικής επιτυχίας, αλλά είχε και τα αρνητικά της.
Ενώ ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες να πειραματιστούν με νέους ήχους και στυλ, έδωσε επίσης υπερβολική έμφαση στην εμπορική επιτυχία και την εικόνα έναντι της ουσίας.
Η επιρροή του στις επόμενες γενιές μουσικών ήταν θετική και αρνητική, με πολλούς καλλιτέχνες να προσπαθούν να δημιουργήσουν ουσιαστική τέχνη ενώ άλλοι επικεντρώθηκαν στη δημιουργία επιτυχιών.

Αρθρογράφος

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Προηγούμενο Άρθρο

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Κάντε εγγραφή στο newsletter

0%