ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Ελενα Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους και ολες... Υπέροχα 80`s !!!! Maria thank for the freat music...You are all marvelous !!!! Παναγιώτης Κωνσταντίνου !! Μπράβο παιδιά!! Συνεχίστε

Επικαιρότητα

Το σημαντικό λάθος του Πυθαγόρα σχετικά με την αρμονία (Βίντεο) – Techmaniacs

todayMarch 3, 2024

Background

Πρόσφατη έρευνα αμφισβητεί τη θεωρία του Πυθαγόρα για τη μουσική αρμονία, η οποία βασιζόταν σε απλές ακέραιες αναλογίες συχνοτήτων. Στη μελέτη, 4.272 συμμετέχοντες ερωτήθηκαν σχετικά με τις αντιδράσεις τους στις μουσικές συγχορδίες. Παραδόξως, τα αποτελέσματα έδειξαν μια προτίμηση στη μουσική με μικρές ατέλειες, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την έννοια της αρμονικής τελειότητας του Πυθαγόρα.

Σύμφωνα με τον Πίτερ Χάρισον, μουσικό ψυχολόγο από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, “προτιμούμε μικρές ποσότητες απόκλισης. Μας αρέσει μια μικρή ατέλεια, επειδή αυτό δίνει ζωή στους ήχους, και αυτό μας ελκύει”.

Pythagoras Harmony Πυθαγόρα αρμονία

Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ακέραιες αναλογίες που ευνοούσε ο Πυθαγόρας δεν ίσχυαν για όλα τα όργανα. Όργανα όπως οι καμπάνες, τα γκονγκ, τα ξυλόφωνα και το μπονάνγκ παρουσίασαν εντελώς διαφορετικά μοτίβα σύμφωνης και δυσαρμονίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι πολιτιστικοί και ηχοχρωματικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των μουσικών προτιμήσεων.

Το μυστήριο του σιδερένιου βουνού από μετεωρίτη στη Γη παραμένει άλυτο 100 χρόνια μετά

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους έχουν σημαντικές συνέπειες τόσο για τους μουσικούς όσο και για τους ακροατές, υποστηρίζοντας τον πειραματισμό και την εξερεύνηση διαφορετικών μουσικών οργάνων και πολιτισμών.

Λαμβάνοντας υπόψη την αλληλεπίδραση μεταξύ του ηχοχρώματος και της σύμφωνης χροιάς, οι μουσικοί και οι παραγωγοί μπορούν να δημιουργήσουν πιο δυναμική και πολιτισμικά ηχηρή μουσική. Συνολικά, η μελέτη αμφισβητεί τις συμβατικές έννοιες της μουσικής αρμονίας, υποδεικνύοντας ότι η ομορφιά στη μουσική είναι υποκειμενική και πολύπλευρη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Source: techmaniacs.gr

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Κάντε εγγραφή στο newsletter

    0%