ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Ελενα Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους και ολες... Υπέροχα 80`s !!!! Maria thank for the freat music...You are all marvelous !!!! Παναγιώτης Κωνσταντίνου !! Μπράβο παιδιά!! Συνεχίστε

Επικαιρότητα

Mόλις μέτρησαν τη μικρότερη βαρυτική έλξη που έχει καταγραφεί ποτέ – Techmaniacs

todayFebruary 24, 2024

Background

Οι φυσικοί, μόλις κατάφεραν να μετρήσουν, τη μικρότερη βαρυτική έλξη που έχει καταγραφεί ποτέ, σε ένα μικροσκοπικό σωματίδιο σε μια μαγνητική παγίδα

Το σωματίδιο ζύγιζε μόλις 0.43 γραμμάρια. Και η ισχύς της βαρυτικής δύναμης, ήταν στην κλίμακα των attonewton (10-18 Newton). Πρόκειται για ένα αρκετά μικρό ποσό, ώστε να βρίσκεται ακριβώς στα όρια της κβαντικής σφαίρας, οδηγώντας μας επιτέλους στην πιθανότητα να καταλάβουμε  πώς αλληλοεπιδρούν η κλασική φυσική και η κβαντομηχανική.

Επί έναν αιώνα, οι επιστήμονες προσπαθούσαν και απέτυχαν μέχρι τώρα, να κατανοήσουν πώς η βαρύτητα και η κβαντομηχανική συνεργάζονται, λέει ο φυσικός Tim Fuchs  ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Η κλασική φυσική , δηλαδή η βαρύτητα , εξηγεί πώς λειτουργούν τα πράγματα στις περισσότερες κλίμακες. Όταν όμως φτάνουμε σε πραγματικά μικροσκοπικές κλίμακες, σε ατομικές και υποατομικές, η βαρύτητα δεν μπορεί να εξηγήσει αυτό που βλέπουμε.

Για το σκοπό αυτό, οι φυσικοί χρησιμοποιούν την κβαντομηχανική. Αλλά, όπως ακριβώς η κλασική φυσική δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κβαντικές κλίμακες, έτσι και η κβαντομηχανική δεν λειτουργεί για τις κλασικές κλίμακες. Και όμως, με κάποιο τρόπο, το Σύμπαν λειτουργεί. Αυτό οδηγεί τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι μένει να βρεθεί μια λύση μεταξύ των δύο πλαισίων.

Ένας πιθανός τρόπος για να διερευνηθεί το πρόβλημα είναι η διερεύνηση της βαρύτητας σε πολύ, πολύ μικρές κλίμακες. Αυτό, ωστόσο, είναι δυσκολότερο από ό,τι φαίνεται: η βαρύτητα υπάρχει παντού στο Σύμπαν και η ανίχνευση ενός σήματος κβαντικής κλίμακας στο περιβάλλον της γήινης βαρύτητας δεν είναι  εύκολη υπόθεση.

Για να παρακάμψουν τα προβλήματα αυτά, ο Fuchs και η ομάδα του χρησιμοποίησαν κάτι που ονομάζεται υπεραγώγιμη μαγνητική παγίδα. Μια μικρή παγίδα από ταντάλιο ψύχεται σε θερμοκρασία 4,48 Kelvin -268,67 βαθμούς Κελσίου.

Στο θάλαμο, το σωματίδιο αιωρείται. Αυτό αποτελείται από τρεις σφαίρες μαγνήτη νεοδυμίου 0,25 χιλιοστών και μια γυάλινη σφαίρα 0,25 χιλιοστών που είναι κολλημένες μεταξύ τους για να δημιουργήσουν ένα σωματίδιο μάζας περίπου 0,43 γραμμαρίων.

Τέλος, ένας ηλεκτρικά κινούμενος τροχός με ένα σύνολο τριών ορειχάλκινων μαζών βάρους 2,45 κιλών τοποθετείται για να δημιουργήσει μια κλίση βαρύτητας. Αυτό παρήγαγε μια μετρήσιμη επίδραση στο σωματίδιο, μια βαρυτική δύναμη μόλις 30 attonewton.

Πρόκειται για τη μικρότερη κλίμακα στην οποία οι φυσικοί έχουν μετρήσει τη βαρύτητα, ξεπερνώντας το ρεκόρ που είχε σημειωθεί μόλις πριν από τρία χρόνια με δύο χρυσές σφαίρες των 90 χιλιογράμμων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Source: techmaniacs.gr

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Κάντε εγγραφή στο newsletter

    0%