ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Ελενα Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους και ολες... Υπέροχα 80`s !!!! Maria thank for the freat music...You are all marvelous !!!! Παναγιώτης Κωνσταντίνου !! Μπράβο παιδιά!! Συνεχίστε

Επικαιρότητα

Αυτός είναι ο ψηφιακός δίδυμος της Γης! Προβλέπει φαινόμενα! – Techmaniacs

todayMarch 9, 2024

Background

Ένα project που χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) επέτρεψε στους ερευνητές να προσομοιώσουν γήινες καταστροφές με πρωτοφανή λεπτομέρεια. Το μοντέλο αναφέρεται ως ο “ψηφιακός δίδυμος” της Γης και αναμένεται να διευκολύνει τις προσομοιώσεις όσον αφορά τα σενάρια που σχετίζονται με τον εντυπωσιακό κύκλο του νερού στον πλανήτη μας.

Ως γνωστόν οι ωκεανοί καλύπτουν ένα απίστευτα μεγάλο μέρος της επιφάνειας της γης και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον καιρό που βιώνουμε. Αλλά ισχύει και αντίστροφα. Όσο περισσότερα φράγματα κατασκευάζουμε, όσο περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα εκπέμπουμε και όσο περισσότερα υπόγεια ύδατα αντλούμε για μεγάλους σκοπούς, όπως η γεωργία, τόσο περισσότερο θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται ο κύκλος του νερού της Γης. Η κατανόηση των επιπτώσεων αυτών των προσαρμογών μπορεί να είναι δύσκολη λόγω του τεράστιου όγκου του νερού με τον οποίο καλούμαστε να δουλέψουμε.

Ο ψηφιακός δίδυμος της Γης δημιουργήθηκε από ερευνητικά ιδρύματα της Ιταλίας. Η αρχή έγινε με τον Πο, τον μακρύτερο ποταμό της Ιταλίας. Χάρη στους 141 παραποτάμους του, ο Πο είναι επιρρεπής σε πλημμύρες – ένας κίνδυνος που πρέπει να ελέγχεται με αναχώματα σε περισσότερο από το μισό μήκος του. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον ψηφιακό δίδυμο της Γης για να μοντελοποιήσουν τις πιθανές πλημμύρες του Πο, τις κατολισθήσεις και τα προβλήματα διαχείρισης των αρδευτικών υδάτων. Με βάση τις πολυάριθμες κλίμακες απόδοσης (τις οποίες βαθμονόμησαν χρησιμοποιώντας δεδομένα εκροής ποταμών), το μοντέλο φάνηκε αρκετά ακριβές, ακόμη και όταν οι ερευνητές χειρίστηκαν την προσομοίωσή τους μέχρι και στο επίπεδο της κάθε μεμονωμένης ημέρας.

Από το Πό, η ομάδα επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές της λεκάνης της Μεσογείου. Ελπίζουν τελικά να καλύψουν όλη την Ευρώπη και στη συνέχεια ολόκληρο τον κόσμο. Καθώς προχωρούν, θα συνεχίσουν να βελτιώνουν το μοντέλο χρησιμοποιώντας τοπικά δεδομένα για τον κύκλο του νερού.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Source: techmaniacs.gr

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Κάντε εγγραφή στο newsletter

    0%