Πολιτισμός

Design: Μια πλωτή συνοικία στο κέντρο του Άμστερνταμ

today17 Αυγούστου, 2022 11

share close

Το συγκρότημα κατοικιών «Sluishuis» πάνω σε τεχνητή νήσο στη λίμνη IJ στη συνοικία IJburg του Άμστερνταμ αποκάλυψαν το δανέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο BIG και το ολλανδικό στούντιο Barcode Architects.

«Συλλάβαμε την ιδέα του Sluishuis μας ως ένα οικοδομικό τετράγωνο του κέντρου του Άμστερνταμ το οποίο επιπλέει στη λίμνη IJ, πλήρες με όλα τα χαρακτηριστικά της ζωής στο άστυ» είπε o Bjarke Ingels, ιδρυτής του BIG. «Προς την πλευρά της πόλης, το κτήριο κλίνει το γόνυ για να προσκαλέσει τους επισκέπτες να σκαρφαλώσουν στη στέγη του και να απολαύσουν την πανοραμική θέα των νέων συνοικιών πάνω στην IJ» πρόσθεσε.

Χαρακτηριζόμενο από τα δύο αρχιτεκτονικά γραφεία ως «νέο τοπόσημο για την IJburg», το συγκρότημα κατοικιών περιλαμβάνει 442 ιδιόκτητα και προς ενοικίαση διαμερίσματα. Τα τέσσερα μπλοκ περιβάλλουν μια αυλή που κατεβαίνει στο νερό.

Στο ισόγειο, που ανοίγει στην αυλή, σχολή ιστιοπλοΐας, κέντρο θαλάσσιων σπορ και εστιατόριο με μεγάλη βεράντα. «Προς την πλευρά του νερού, το Sluishuis αναδύεται από το ποτάμι ανοίγοντας μια γιγαντιαία πύλη για να ελλιμενιστούν σκάφη» επεσήμανε ο Bjarke Ingels. «Ένα κτήριο μέσα στον λιμένα, με έναν λιμένα μέσα στο κτήριο».

Πάνω από το ισόγειο, τα οικοδομικά μπλοκ, τα οποία είναι καλυμμένα με αλουμίνιο για να κατοπτρίζουν το νερό γύρω, περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα διαμερισμάτων διαφορετικών μεγεθών, από στούντιο μέχρι ρετιρέ. Στους δύο υψηλότερους ορόφους, ρετιρέ μεζονέτες. Τα διαμερίσματα στα κεκλιμένα επίπεδα της αρχιτεκτονικής δομής έχουν απευθείας θέα στο νερό.

Στα σημεία όπου τα μπλοκ σχηματίζουν βαθμίδες για να δημιουργήσουν βεράντες είναι καλυμμένα με ξύλο για να υπάρξει αντίθεση με το εξωτερικό φινίρισμα από αλουμίνιο. Δύο μεγάλες κλίμακες ανεβαίνουν τις δύο γωνιώδεις προσόψεις οδηγώντας σε δημόσια στέγη με πράσινο και σε κήπο με διαδρομή για περίπατο στην οροφή. Το όλο συγκρότημα διαθέτει προβλήτα με 34 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών που έχουν μετατραπεί σε κατοικίες και 54 θέσεις πλεύρισης για σκάφη αναψυχής.

ΠΗΓΗ

Αρθρογράφος

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Προηγούμενο Άρθρο

Επικαιρότητα

Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ ο 6χρονος που μεταφέρθηκε με εγκεφαλική αιμορραγία από τη Βέροια στη Θεσσαλονίκη

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται διασωληνωμένο το 6χρονο αγοράκι, το οποίο είχε διακομιστεί το απόγευμα της Τρίτης (16/8) με εγκεφαλική αιμορραγία στο ΑΧΕΠΑ από το νοσοκομείο της Βέροιας. Το αγοράκι υποβλήθηκε στο ΑΧΕΠΑ σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης ενδοεγκεφαλικού αιματώματος και στις 2:00 μετά τα μεσάνυχτα μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου. Σύμφωνα με πληροφορίες και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η κατάσταση της υγείας του […]

today17 Αυγούστου, 2022 6


Κάντε εγγραφή στο newsletter

0%