Παράξενα

Αξολότλ: Το περιέργο ον του νερού που περπατάει και αναγεννάται από τις στάχτες του

today28 Οκτωβρίου, 2022 33

Φόντο
share close

Το BBC παρουσίασε ένα θέμα για ένα θαλάσσιο ον με πολύ ξεχωριστές “σούπερ” δυνάμεις. Το αμφίβιο ον Αξολότλ έχει τι δυνατότητα να αναπλάθεται όταν τραυματίζεται, όταν χάνει ακόμα και κομμάτια του, ή οταν ένα μέρος του σώματος του μολύνεται.

Ο Φραν, το μικρό Άξολοτλ, που μελετήθηκε από ομάδα επιστημόνων έχασε παραπάνω από το μισό του πρόσωπο εξαιτίας μιας πολύ επιθετικής λοίμωξης.

Σήμερα όμως δεν υπάρχει καν σημάδι από τη περιόδο που ήταν μολυσμένο και το πρόσωπο του έχει αποκατασταθεί πλήρως.

Το Άξολοτλ ή αλλιώς το “ψάρι του Μεξικού¨κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω της μεγάλης ρύπανσης στις θάλασσες του Μεξικού ενώ οι επιστήμονες προσπαθούν να σώσουν το είδος γιατί θεωρείται η ελπίδα μας για σημαντικές πληροφορίες γύρω από την επούλωση τραυμάτων του δέρματος.

Ήδη έχουν εξασφαλισθεί σημαντικά κονδύλια για την σωτηρία του από φαρμακευτικές εταιρείες που ασχολούνται με ασθένειες που απαιτούν ανάπλαση δέρματος.

Το Αξολότλ, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ζώο από το Μεξικό. Ως μέρος κατοικίας του, έχει αναγνωριστεί η λίμνη Σοτσιμίλκο, κοντά στην πόλη του Μεξικού.

Η μοναδική του εμφάνιση, κάνει τους ανθρώπους να σταματούν για να το παρατηρήσουν. Στην πραγματικότητα, το αποκαλούν και «Μεξικάνικο ψάρι που περπατάει», παρά το γεγονός πως δεν είναι ψάρι αλλά αμφίβιο.

Το αξολότλ, μπορεί να αναπτυχθεί από 15 ως 45 περίπου εκατοστά

Συγκεκριμένα, είναι μια σαλαμάνδρα που τραβά εύκολα την προσοχή των ανθρώπων. Αυτό συμβαίνει γιατί μοιάζει χαμογελαστή όλη την ώρα.

Τα αξολότλ, είναι πιο διακριτά από άλλα αμφίβια επειδή δεν μεταμορφώνονται προκειμένου να είναι σεξουαλικά ώριμα.

Μια θηλυκή σαλαμάνδρα, μπορεί να γεννήσει μέχρι και 1.000 αβγά

Επιπλέον, δεν αναπτύσσουν πνεύμονες. Τα βράγχια τους είναι εμφανή και παραμένουν υδρόβια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν υποθέσει ότι είναι ένα είδος ψαριού.

Αυτές οι διακλαδώσεις, είναι τα βράγχια τους

©D.A. Haynes (via Daily Mail)
Τα συγκεκριμένα πλάσματα, έχουν μια τρομερή ικανότητα να αναγεννηθούν. Οι μελέτες δείχνουν, ότι εκτός από το ότι είναι σε θέση να αναγεννούν τα άκρα τους, μπορούν να αναγεννήσουν το σαγόνι τους, τη σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλό τους.

 

Ο καθηγητής Στέφαν Ρόι του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, δήλωσε τα εξής: «Μπορείτε να κόψετε το νωτιαίο μυελό, να τον συντρίψετε, να αφαιρέσετε ένα κομμάτι του, και πάλι θα αναγεννηθεί. Μπορείτε να κόψετε τα άκρα σε οποιοδήποτε επίπεδο, από τον καρπό, τον αγκώνα, τον άνω βραχίονα, και θα αναγεννηθούν. Αυτό είναι τέλειο. Δεν υπάρχει τίποτα που λείπει, δεν υπάρχουν ουλές στο δέρμα ή στο σημείο του ακρωτηριασμού. Κάθε ιστός αντικαθίσταται. Μπορούν να αναγεννήσουν το ίδιο σκέλος 50, 60, 100 φορές. Και κάθε φορά το κάνουν: τέλεια.»

Είναι απίστευτες οι δυνάμεις αναγέννησής τους

Animals Adda (photo) and Julia Moore (infographic)

Εκτός από αυτή την τρομερή ικανότητα, έχουν το πλεονέκτημα της μοναδικής εμφάνισης.

Τα αξολότλ, έχουν διάφορα χρώματα που προκύπτουν από την αιχμαλωσία. Σε αυτά περιλαμβάνονται το γκρι, οι αποχρώσεις του καφέ, το λευκό (με μαύρα μάτια), το χρυσό αλμπίνο, το λευκό αλμπίνο και άλλες ποικιλίες χρωμάτων.

Τα αξολότλ που ζουν στην άγρια φύση, είναι σχεδόν μαύρα, σκούρα καφέ, κρεμ και οποιαδήποτε άλλη απόχρωση μεταξύ αυτών.

Τα χρώματά τους ποικίλλουν αλλά το χαμόγελό τους είναι ίδιο

Seraph Sun (golden) and Brian Gratwicke via Flickr (dark)

Μεταξύ των παραλλαγών, είναι και ένας τύπος που λαμβάνει τη μεγαλύτερη προσοχή διότι φαίνεται ιδιαίτερα ιδιόμορφος. Λόγω του χρώματός του, το χαμόγελό του ξεχωρίζει.

Απόδειξη της γλυκιάς εμφάνισης αυτού του πλάσματος, είναι το γεγονός πως υπάρχει ένας χαρακτήρας Πόκεμον που διαμορφώθηκε με βάση αυτό, ονομάζεται Μάνκιπ.

Δυστυχώς, αυτά τα πλάσματα ανήκουν στα κρίσιμα απειλούμενα είδη.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες αναφέρουν πως ο αριθμός των αξολότλ έχει μειωθεί ανησυχητικά λόγω των έργων αποστράγγισης και ανάπτυξης της πόλης του Μεξικού. Επιπλέον, ορισμένοι ντόπιοι τα θεωρούν λιχουδιά. Με άλλα λόγια, δεν έχει σημασία το πόσα αβγά παράγουν. Οι σημερινές περιβαλλοντικές προκλήσεις, δεν είναι ευνοϊκές ώστε να επιβιώσουν όλοι οι απόγονοί τους.

Θα ήταν κρίμα αν αυτό το πλάσμα εξαφανιστεί για πάντα

Izismile

Η μόνη ελπίδα για να επιβιώσουν, φαίνεται πως είναι η αιχμαλωσία. Οι επιστήμονες τα μεγαλώνουν για να τα ερευνήσουν και να μελετήσουν προσεκτικά τη διαδικασία αναγέννησής τους.

Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο για να δείτε τα αξολότλ εν δράση:

Αρθρογράφος

Written by: Γιάννα Γκαλούφα

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


Κάντε εγγραφή στο newsletter

    0%