Πολιτισμός

Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους: Ένας νέος πολιτιστικός θεσμός στην πρωτεύουσα

today29 Αυγούστου, 2022 7

Φόντο
share close

Οι δήμοι Πεντέλης και Αθηναίων δημιουργούν από κοινού, ένα νέο σημαντικό πολιτιστικό θεσμό, το Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους, πιάνοντας «από την αρχή το ισχυρό νήμα, που ένωνε την Αθήνα με την Πεντέλη στην αρχαιότητα», όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δυο δήμων, το φεστιβάλ θα διεξάγεται κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Πεντελικό Όρος, ενώ καθ’ολη τη διάρκεια της χρονιάς θα υπάρχουν πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα και στην Πεντέλη.

Η αυλαία θα ανοίξει με την ιστορική Χορωδία της ΕΡΤ, σ’ ένα τιμητικό αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη, στο χώρο του Αρχαίου Λατομείου της Πεντέλης.

Μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο, το κοινό θα μπορεί να παρακολουθεί συναυλίες. θεατρικές παραστάσεις, κονσέρτα, εκθέσεις και διαλέξεις, σε εμβληματικούς χώρους, που αναδεικνύονται και επανασυστήνονται στο κοινό, όπως το Αρχαίο Λατομείο της Πεντέλης και το Μέγαρο της Δουκίσσης Πλακεντίας.

Στο 1ο Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, συμπράττει με συναυλία του στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Το Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους προσφέρει με ελεύθερη είσοδο θεατρικές παραστάσεις, κονσέρτα, εκθέσεις, διαλέξεις, συναυλίες και μέσα από το πλούσιο πολιτιστικό του πρόγραμμα, στοχεύει να:

* Αναδείξει τα μνημεία και τους πολιτιστικούς θησαυρούς του Πεντελικού Όρους (Αρχαίο Λατομείο, λοιποί λατομικοί χώροι, Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, Βυζαντινή κληρονομιά).

* Συνδέσει τις διαφορετικές αυτές ιστορικές περιόδους με το παρόν.

* Εξοικειώσει τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου με τους χώρους αυτούς.

* Ενισχύσει και να προωθήσει μέσα από τις εκδηλώσεις του την πεποίθηση, ότι ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον αποτελούν μια αδιαίρετη ενότητα.

* Αποτελέσει έναν νέο πόλο έλξης πολιτιστικού τουρισμού.

«Οι δύο δήμοι» τονίζουν στην ανακοίνωση τους, «συνδέονταν και συνεργάζονταν από την αρχαιότητα. Η οδός Λιθαγωγίας είναι η πορεία καταβίβασης των μαρμάρων από την καρδιά του Πεντελικού Όρους στον Παρθενώνα, το σύμβολο της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας. Η λιθόστρωτη διαδρομή της “Πεντελέθεν Λιθαγωγίας”, με αφετηρία το Αρχαίο Λατομείο της Σπηλιάς, φυλάσσει τα μυστικά του θαύματος του Παρθενώνα, του μνημείου που αποτελεί την πλέον αξιόπιστη μαρτυρία ενός προηγμένου τεχνολογικά και αισθητικά πολιτισμού».

«Ο Παρθενώνας, στο Δήμο Αθηναίων και το Αρχαίο Λατομείο στο Δήμο Πεντέλης, επανασυνδέονται ως σημεία υψηλής συμβολικής, πολιτικής και θρησκευτικής αξίας μέσω του Πολιτισμού», υπογραμμίζουν στην ανακοίνωση τους οι δυο δήμοι.

ΠΗΓΗ

Αρθρογράφος

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Προηγούμενο Άρθρο


Κάντε εγγραφή στο newsletter

0%