Πολιτισμός

Στο Καστελλόριζο η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22»

today18 Αυγούστου, 2022 3

share close

Την έκθεση «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22» παρουσιάζει στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Μεγίστης, στο Καστελλόριζο, από 21 έως 28 Αυγούστου 2022, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τον Δήμο Μεγίστης και το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα», το οποίο οργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών και φέτος είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ιδρύματος, «μέσα από χαρακτηριστικές αλλά και σπάνιες φωτογραφικές αποτυπώσεις, παρουσιάζονται στην έκθεση οι βασικοί άξονες που συνθέτουν το δύσκολο έργο της εγκατάστασης των προσφύγων στην Αττική τη δεκαετία 1922-1932: οι πρώτες αφίξεις στο λιμάνι του Πειραιά και η παραμονή τους σε προσωρινά καταλύματα· οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό και οι διπλωματικές διεργασίες για την οργάνωση της ανταλλαγής των πληθυσμών· ο αγώνας δρόμου για την παροχή περίθαλψης, σίτισης και φροντίδας των ορφανών από φιλανθρωπικές οργανώσεις και την Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων· η γέννηση των προσφυγικών συνοικισμών στα περίχωρα της Αθήνας και του Πειραιά· η επαγγελματική αποκατάσταση των προσφύγων αλλά και η καθημερινότητά τους, η οργάνωσή τους σε σωματεία και συλλόγους· και τέλος, οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές -οι πρόσφυγες- ως πρόσωπα νέων, ηλικιωμένων και παιδιών, γεμάτων αγωνία για το παρόν αλλά και με καρτερία και αποφασιστικότητα για το μέλλον».

Τα φωτογραφικά τεκμήρια προέρχονται από ποικίλους φορείς, όπως τα Ιστορικά και Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, το Αρχείο ΕΡΤ, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου κά. Το εποπτικό υλικό της έκθεσης συμπληρώνεται από χάρτες και διαγράμματα, ενώ το συνοδευτικό φυλλάδιο και ο έντυπος κατάλογος της έκθεσης περιλαμβάνουν επιπλέον υλικό και κείμενα.

ΠΗΓΗ

Αρθρογράφος

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Προηγούμενο Άρθρο

Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: «Δεν ήθελα να τη σκοτώσω» λέει η γυναίκα που μαχαίρωσε την 27χρονη

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί το πρωί της Δευτέρας (22/7) ζήτησε και έλαβε η 25χρονη, η οποία χθες (18/7) επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτισε 27χρονη στην περιοχή της Πυλαίας, για λόγους ερωτικής αντιζηλίας. Σύμφωνα με το gritimes.gr η κατηγορούμενη παραμένει υπό κράτηση μέχρι την απολογία της και αρνείται ότι είχε πρόθεση να σκοτώσει την 27χρονη. Η 25χρονη κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, οπλοφορία και οπλοχρησία. «Η αδελφή μου έχει μετανιώσει» Η αδελφή […]

today18 Αυγούστου, 2022 4


Κάντε εγγραφή στο newsletter

0%